Florin Pogonaru şi Broadhurst cer convocarea acţionarilor SIF Oltenia pentru un nou program de buy-back

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2019

Florin Pogonaru şi Broadhurst cer convocarea acţionarilor SIF Oltenia pentru un nou program de buy-back

Acţionarii mai solicită anularea unui număr de 19,6 milioane de acţiuni, dobândite printr-o ofertă anterioară de răscumpărare derulată de SIF5

Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief U.A. (controlat de Florin Pogonaru şi Erste Bank) şi Broadhurst Investments Limited, acţionari ai SIF Oltenia (SIF5) cu o deţinere cumulată de 5,58%, au transmis conducerii SIF5 o solicitare de convocare a unei adunări generale a acţionarilor în care aceştia să se pronunţe asupra demarării unui nou program de răscumpărare (buy-back) şi revocarea celui votat în luna mai, se arată într-un raport SIF5 remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Programul de cumpărare propus pentru AGA viitoare, a cărei dată ur-mează să fie stabilită ulterior, vizează 38,39 milioane de acţiuni proprii, echivalentul a 6,61% din capitalul social actual al emitentului. Programul votat deja în adunarea din 9 mai, când acţionarii au mai dispus limitarea atribuţiilor directorului general Tudor Ciurezu la solicitarea SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), viza achiziţionarea a 30 de milioane de acţiuni proprii, respectiv 5,17% din capitalul social. Destinaţia celor două programe este similară, fiind dorită reducerea capitalului social prin anularea acţiunilor răscumpărate. La fel şi preţul de dobândire a titlurilor SIF5, cel minim urmând să fie 0,1 lei/acţiune, iar cel maxim 2,75 lei/acţiune.

Anularea deciziei privind programul de răscumpărare menţionat şi aproparea unui nou program este motivată de cei doi acţionari prin faptul că deciziile AGA din 9 mai sunt suspendate în instanţă: "Întrucât programul de răscumpărare, actualmente suspendat, a coagulat acţionarii reprezentând majoritatea capitalului social şi există resurse acumulate şi disponibilizate în ultimii ani pentru răscumpararea de către societate de acţiuni proprii, amânarea implementării răscumpărării de acţiuni este în dezacord cu voinţa şi interesele acţionarilor, care au antamat un nou plan de răscumpărare, inclusiv prin hotărârile adunării generale din data de 24 aprilie 2019, în vigoare şi puse în executare. De aceea, apreciem necesar să se reia această problematică pe ordinea de zi a unei adunări generale extraordinare a acţionarilor societăţii şi să se acorde conducerii superioare a societăţii instrumentele şi rezoluţiile necesare implementării rapide a unei astfel de decizii".

Totodată, cei doi acţionari vor ca pe ordinea de zi a adunării acţionarilor să se mai regăsească un punct referitor la aprobarea reducerii capitalului social al SIF5, de la 58,01 milioane de lei la 56,05 milioane de lei, prin anularea unui număr de 19,62 milioane de acţiuni proprii răscumpărate de societate în urma derulării unei oferte publice de cumpărare în perioada 28 ianuarie - 8 februarie 2019.Motivaţia acţionarilor este aceeaşi ca în cazul programului de răscumpărare.

Fondul Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief U.A., deţinut de BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru, şi-a redus participaţia la SIF Oltenia în februarie la sub 5% după încheierea ofertei publice de răscumpărare. Fondul de investiţii Broadhurst este controlat de omul de afaceri Andrei Siminel.

Pachetul de 19,62 milioane de titluri SIF5 reprezintă 3,38% din propriul capital social, iar anularea acestor acţiuni presupune implicit o creştere a drepturilor de vot ale celorlalţi acţionari în AGA într-o perioadă în care Tudor Ciurezu se află într-un război deschis cu conducerea altor două SIF-uri, respectiv SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia, pentru controlul societăţii cu sediul în Craiova.

În primele şase luni ale acestui an, SIF Oltenia a obţinut un profit net de 114,28 milioane de lei, cu 62,39% pes-te cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, când societatea de investiţii cu sediul în Craiova a raportat un profit de aproa-pe 70,38 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a SIF5 la BVB se ridică la 1,27 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ciurezu la puscarie. Ciurezu mai vede pi..zda Elenei Calitoiui? La vizita conjugala

    1. Ciurezu arata ca o maimuta impaiata si Doamna calitoiu arata ca Zoe Ceausescu????????????.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb