FMI avertizează în privinţa creşterii preţului cerealelor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2023

FMI avertizează în privinţa creşterii preţului cerealelor

Preţul global al cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, după ce Rusia s-a retras din acordul internaţional care îi permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, estimează Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Pierre-Olivier Gourinchas, economist-şef în cadrul FMI, spune citat de Bloomberg: "Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost esenţială anul trecut în asigurarea aprovizionării din Ucraina, reducând presiunile asupra preţurilor alimentelor. Suspendarea sa va pune, probabil, presiune în creştere asupra preţurilor".

Chiar dacă FMI nu a finalizat încă evaluările privind efectele deciziei Rusiei de a se retrage din acord, o creştere între 10% şi 15% a preţurilor cerealelor este "o estimare rezonabilă", potrivit lui Gourinchas.

FMI a avertizat săptămâna trecută că retragerea Rusiei din acordul privind cerealele va afecta regiunile care se bazează în mare măsură pe livrările din Ucraina, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.

Amintim că, săptămâna trecută, Rusia a decis să nu mai fie parte în acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră. Înţelegerea, încheiată în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, i-a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda războiului, pentru a atenua o criză alimentară globală. Acordul a fost prelungit de mai multe ori, însă a expirat la data de 17 iulie, iar Moscova a decis să nu-l mai prelungească. Anterior, autorităţile ruse au avertizat că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire. Moscova a reclamat în mai multe rânduri că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a lansat mai multe cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate.

Luni, preşedintele Vladimir Putin a afirmat, într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, citat de Reuters: "Rusia s-a retras din acordul cu cereale de la Marea Neagră, care asigura exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, deoarece acordul şi-a pierdut sensul. Continuarea acordului - care nu şi-a justificat scopul umanitar - şi-a pierdut sensul".

Totodată, liderul de la Kremlin a spus că Moscova poate înlocui cerealele ucrainene destinate Africii, subliniind: "Vă asigur că ţara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât pe bază comercială, cât şi gratuit, mai ales că ne aşteptăm la o nouă recoltă record în acest an. În pofida sancţiunilor, Rusia îşi va continua eforturile pentru a asigura distribuirea de cereale, produse alimentare, îngrăşăminte şi alte bunuri spre Africa, reţeaua de ambasade şi misiuni comerciale ruseşti în Africa urmând să fie extinsă".

Preţul grâului, în declin pe piaţa SUA

Cotaţia futures a grâului a scăzut ieri, pe piaţa americană, după creşteri importante în sesiunile anterioare, generate de situaţia creată de ieşirea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră.

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 2,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,43 dolari/buşel la ora locală 07.47, iar preţul porumbului cu livrare în decembrie - cu 1,2%, la 5,58 dolari/buşel.

Analiştii consideră că, în noul context, Ucraina va fi nevoită să îşi exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate.

UE, pregătită să mute pe coridoarele terestre de solidaritate toate exporturile agricole ucrainene

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin coridoarele de solidaritate, în urma retragerii Rusiei din înţelegerea care permitea transportul acestor produse printr-un coridor naval sigur în Marea Neagră, a declarat recent comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, care a mai anunţat că o decizie asupra prelungirii sau nu a restricţiilor la import pentru o serie de produse agricole ucrainene în cinci state învecinate cu Ucraina, inclusiv România, nu va fi luată de Comisia Europeană mai devreme de luna septembrie, când expiră aceste restricţii, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Coridoarele de solidaritate sunt trasee rutiere şi feroviare prin statele UE învecinate cu Ucraina. Aceste coridoare au fost create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră în urma războiului declanşat de Rusia în februarie 2022, notează Agerpres.

Chiar şi după încheierea înţelegerii cu Rusia care a permis până săptămâna trecută folosirea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, aceste coridoare terestre au continuat să fie utilizate pentru exporturile de produse ucrainene. Potrivit comisarului european pentru Agricultură, 60% din exporturile ucrainene au fost expediate prin aceste coridoare şi 40% prin porturile ucrainene de la Marea Neagră în perioada când înţelegerea cu Rusia a fost în vigoare.

Acum "suntem pregătiţi să exportăm aproape totul" prin coridoarele de solidaritate create în statele UE vecine cu Ucraina, a spus comisarul Janusz Wojciechowski, adăugând: "Este vorba despre circa patru milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, şi am atins acest volum în noiembrie anul trecut".

Wojciechowski a mai menţionat că în prezent Comisia Europeană examinează mai multe iniţiative din partea statelor membre ale UE pentru un plan comun în vederea acoperirii costurilor de transport pentru produsele ucrainene exportate pe cale terestră, dat fiind că transporturile rutiere şi feroviare sunt mai scumpe decât cele navale.

Extinderea exporturilor ucrainene pe cale terestră este o chestiune sensibilă pentru statele UE învecinate cu Ucraina, întrucât mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze prin coridoarele de solidaritate au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, care prin urmare au suferit pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

Săptămâna aceasta, FMI a estimat că inflaţia globală va scădea la 6,8% în 2023, de la 8,7% în 2022, după care va ajunge la 5,2% în 2024. Conform FMI, inflaţia de bază va fi 6% în 2023, respectiv de 4,7% în 2024.

Pierre-Olivier Gourinchas, economist-şef în cadrul FMI, spune, citat de Reuters, că este posibil ca inflaţia să ajungă la ţintele băncilor centrale, iar ciclul actual de înăsprire monetară să se încheie abia la sfârşitul anului 2024 sau la începutul lui 2025.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. adica sintem anuntati ca guvernele ne vor saraci in continuare prin cresterile continue ale costului vietii.....vor trai bine mai putini votanti.

    In timp ce sunt atacate centralele de apartament pe gaz (desi sunt minim poluante, arderea produce vapori apa, un minim de co2 pt ca acel carbin se transforma in cenusa retinuta de filtre), in timp ce se interzice productia de masini cu motoare cu combustie interna din 2035, se taie de zor capacitatea de productie electricitate pe carbune etc... Brusc nu mai e asa problema poluarea cu carbonul pt care platim la greu certificate verzi!!! Transportul auto si feroviar cu locomotive diesel polueaza cu CO2, suplimentar fata de incendiile necontrolate pe glob, si fata de consumul avioanelir de lupta, al expliziior si incendiilor de cladiri din Ucraina etc Cine consiliaza conducerea UE pe drumul pierzaniei economice acum?!

    1. Economia UE deserveste profitul "altora",

      prin conducatorii actuali "suveranisti si cinstiti" 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb