FMI avertizează în privinţa turbulenţelor de pe pieţele emergente

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2014

FMI avertizează în privinţa turbulenţelor de pe pieţele emergente

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a lansat, săptămâna aceasta, cel mai detaliat avertisment privind problemele financiare care se amplifică pe pieţele emergente, considerând că unele state trebuie să-şi înăsprească politica monetară şi să realizeze reforme economice structurale, transmite Dow Jones Newswires, conform Agerpres.

Deşi FMI a observat o creştere periculoasă a inflaţiei în statele în curs de dezvoltare, a avertizat Europa că se confruntă cu riscuri din cauza fenomenului invers - deflaţia. Potrivit economiştilor, deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând, astfel, un efect în spirală.

Estimările generale ale FMI privind evoluţia economiei mondiale în acest an rămân neschimbate, se arată într-un raport pregătit pentru reuniunea G20 (grupul celor mai mari economii ale lumii), care va avea loc în Australia, în perioada 22-23 februarie.

În ultimele săptămâni, investitorii au retras peste 12 miliarde de dolari din fondurile de acţiuni din statele emergente, cele mai semnificative ieşiri de capital din ianuarie 2008, susţine "Morgan Stanley", care citează datele EPFR Global.

În condiţiile date, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunţat recent că instituţia pe care o conduce va urmări cu atenţie evoluţiile de pe pieţele emergente, care ar putea afecta redresarea zonei euro.

Deprecierea monedelor şi cererea mai slabă pe pieţele emergente riscă să se adauge presiunilor inflaţioniste din zona euro, care are o expunere mai mare pe aceste pieţe decât SUA şi Japonia.

Turbulenţele s-au amplificat după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat că va reduce în februarie ritmul achiziţiilor de obligaţiuni pentru a doua lună consecutiv, pe fondul nivelului scăzut al ratei şomajului şi al evoluţiei solide a economiei americane.

După şedinţa de politică monetară din 31 ianuarie, Fed a anunţat că va reduce cu zece miliarde de dolari pe lună, la 65 de miliarde dolari, programul de achiziţii de obligaţiuni destinat stimulării activităţii economice şi menţinerii unei rate scăzute a dobânzilor. Decizia Fed a venit în pofida turbulenţelor de pe pieţele emergente, afectate de perspectiva majorării ratelor dobânzilor pe plan mondial.

Băncile centrale din India, Argentina, Rusia, Turcia şi Africa de Sud au decis fie să majoreze agresiv dobânda de bază, fie să controleze achiziţiile de valută sau să injecteze lichidităţi pe piaţă, ca să frâneze fenomenul de fugă a capitalurilor, care a condus la deprecierea monedelor lor în ultimele luni.

Perspectiva reducerii injecţiilor masive de lichidităţi ale Fed a declanşat o degringoladă în rândul monedelor emergente, tendinţa accelerându-se la sfârşitul lui 2013, când oficialii Fed au confirmat că o primă reducere, de la 85 la 75 de miliarde de dolari, a achiziţiilor de active va fi pusă în aplicare în luna ianuarie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb