Cronica falimentului anunţat al Greciei se apropie de final. După ce toată lumea a obosit să mai aştepte materializarea soluţiilor propuse de autorităţile europene, fenomen care se manifestă inclusiv la nivelul cancelariilor occidentale, Fondul Monetar Internaţional a venit cu ceea ce poate fi considerat un ultimatum.
Prin intermediul reprezentantului său din Europa, Poul Thomsen, FMI a avertizat oficialii europeni că ia în considerare retragerea sprijinului său din cadrul programului de asistenţă financiară a Greciei, după cum arată un articol din Financial Times.
Motivul? Refuzul creditorilor europeni de a accepta ştergerea unei părţi importante a datoriei suverane a Greciei. Miza o reprezintă cele 7,2 miliarde de euro, reprezentând fondurile rămase nealocate din programele de bail-out derulate până în prezent, care ar trebui transferate guvernului de la Atena în cazul îndeplinirii cerinţelor impuse de autorităţile europene.
Jumătate din această sumă îl reprezintă aportul FMI, însă organizaţia financiară internaţională s-a văzut nevoită să forţeze o nouă ştergere a datoriilor Greciei, în condiţiile în care prăpastia dintre prevederile programului de asistenţă financiară şi realitate nu a fost nicicând mai mare.
Noile date de la FMI arată că ţinta pentru surplusul primar al bugetului Greciei, de 3% din PIB în 2015, este imposibil de atins, în condiţiile în care informaţiile transmise de guvernul de la Atena indică un deficit primar de 1,5% din PIB (n.a. surplusul primar reprezintă diferenţa pozitivă dintre veniturile şi cheltuielile guvernamentale, exclusiv sumele necesare plăţii dobânzilor aferente datoriei publice).
Datele oficiale din 2014 arată că autorităţile de la Atena au încheiat exerciţiul bugetar cu un surplus primar de 1,7% din PIB, dar credibilitatea cifrelor a fost pusă sub semnul întrebării chiar de actualul ministru de finanţe, Yanis Varoufakis, pe vremea când era profesor de economie la Universitatea din Atena. În opinia sa, surplusul primar a fost doar rezultatul unor "scamatorii contabile".
După cum se observă, dorinţa tuturor de a proiecta încredere în perspectivele Greciei de a rămâne în zona euro nu are nicio şansă în faţa realităţii economice.
Aceasta arată că resursele financiare ale guvernului de la Atena se vor epuiza până la sfârşitul lunii, dacă nu va fi deblocată tranşa de 7,2 miliarde de euro. Dobânzi de 200 de milioane de euro au fost plătite Fondului în 5 mai 2015 şi va urma o scadenţă de 700 de milioane în 12 mai 2015, conform unui articol din Kathimerini. Până la sfârşitul lunii mai trebuie plătite salarii şi pensii în valoare de 2,5 miliarde de euro.
Ratarea masivă a ţintei de surplus primar în 2015 implică şi recalcularea integrală a unui ipotetic nou program de bail-out, a cărui valoare a fost estimată, deocamdată, la 30 - 50 miliarde de euro, după cum scrie FT. Până să se ajungă în acel stadiu, autorităţile europene trebuie să îndeplinească, mai întâi, cerinţele FMI sau organizaţia financiară internaţională să cedeze în faţa unor guverne care nu pot să explice contribuabililor de ce le va creşte povara fiscală.
Oare va ceda FMI şi acum, la fel cum a făcut în urmă cu trei ani? Atunci Fondul a transferat partea sa dintr-o tranşă a programului de bail-out doar după ce miniştrii de finanţe din zona euro au fost de acord să ia în considerare ştergerea unei părţi din creditele acordate Greciei până atunci, astfel încât să permită reducerea datoriei publice a ţării la 110% din PIB până în 2022.
Promisiunea nu a devenit realitate, după cum scrie Financial Times, iar datoria publică a Republicii Elene reprezintă acum 176% din PIB. Implicaţiile acestui exemplu al promisiunilor neonorate, chiar dacă ar fi fost un caz singular, sunt deosebit de grave pentru Europa şi arată adevăratul motiv pentru care "Europa Unită" nu este un proiect viabil.
Gideon Rachman, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti de la Financial Times, consideră că "Grexit-ul s-ar putea să fie cea mai bună soluţie pentru un mariaj disfuncţional". În ciuda numeroaselor sale articole dedicate idealurilor "Europei Unite", Rachman a ajuns, după mult timp, la o concluzie amară: "Euro a eşuat în atingerea scopului politic pentru care a fost creat, promovarea unităţii europene".
Cu toate acestea, negarea realităţilor economice şi politice de către autorităţile de la Bruxelles nu a încetat. Negocierile continuă, iar ministrul de finanţe Yanis Varoufakis pare să fi revenit pe circuit. După participarea la un marş organizat de sindicate cu ocazia zilei de 1 Mai, unde a lăudat "clasa muncitoare care îşi redescoperă vocea", Varoufakis s-a întâlnit la Paris cu omologul său francez, Michel Sapin, iar apoi la Bruxelles cu Pierre Moscovici, fostul ministru de finanţe al Franţei şi actualul comisar european pentru afaceri economice şi monetare.
Dacă nu ar fi trista realitate, aceste întâlniri şi-ar găsi perfect locul într-un scenariu al comediilor mute de la începuturile cinematografiei. Oare ce vrea să obţină Varoufakis de la Sapin şi Moscovici? Planurile pentru simularea suficient de bună a reformelor structurale, astfel încât autorităţile europene să întoarcă privirea în altă parte?
Un alt ministru din cabinetul Tsipras, Panayotis Lafazanis, a adoptat o atitudine "războinică" în faţa entuziasmului popular de la 1 Mai: "Mesajul acestei zile este unul al luptei şi rezistenţei". Lafazanis a mai precizat că "guvernul îşi va ţine promisiunile, iar negocierile se vor încheia cu succes".
Din păcate, după atâţia ani de criză, nimeni nu mai ştie exact cum poate fi definit succesul negocierilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali.
În urma trecerii lui Varoufakis pe "linie moartă", Mohamed El-Erian, fost director adjunct al Fondului Monetar Internaţional, a scris, într-un editorial Bloomberg, că vocea sa trebuie ascultată, deoarece "a promovat realismul pentru condiţiile impuse Greciei de către creditorii internaţionali".
După cum mai arată El-Erian, "mutarea în plan secundar a lui Varoufakis conduce la creşterea probabilităţii de aprobare a unui nou plan de finanţare, al cărui singur rezultat va fi prelungirea suferinţei". În opinia sa, "creditorii internaţionali trebuie să accepte adevărul promovat de Varoufakis, acela că reformele nu vor avea succes fără relaxarea condiţiilor de austeritate şi fără ştergerea unei părţi a datoriei".
Vor accepta autorităţile europene o astfel de propunere, care acum reprezintă şi poziţia oficială a Fondului Monetar Internaţional?
Zona euro îi cere Greciei să accepte termenii pentru deblocarea fondurilor
Miniştrii de finanţe din zona euro îi cer Greciei să accepte termenii pentru deblocarea tranşei din programul de sprijin financiar, în condiţiile în care Atena are la dispoziţie numai câteva zile ca să evite intrarea în incapacitate de plată.
Ieri, principalii negociatori eleni, printre care ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, s-au deplasat la Frankfurt, Paris şi Bruxelles pentru discuţii cu reprezentanţii creditorilor.
În acest context, ministrul portughez de finanţe, Maria Luis Albuquerque, a avertizat că blocul european nu va face planuri de rezervă pentru un posibil eşec al discuţiilor şi l-a încurajat pe premierul elen Alexis Tsipras să accepte ceea ce i se oferă.
"A fost dificil, dar încă sperăm că va fi posibil să avem un rezultat pozitiv al discuţiilor", a spus Albuquerque.
Oficialii europeni se tem că Grecia ar putea avea dificultăţi în respectarea obligaţiilor sale financiare scadente în această lună, dacă Tsipras nu va accepta reducerea pensiilor şi modificarea legislaţiei muncii, care să permită concedierea mai uşoară a angajaţilor. Guvernul elen trebuie să plătească în această lună, către Fondul Monetar Internaţional (FMI), o rată de circa un miliard de euro.
Autorităţile de la Atena au reluat săptămâna trecută negocierile cu creditorii, pentru deblocarea ultimei tranşe, de 7,2 miliarde de euro, pe care Grecia o mai poate accesa din programul de sprijin de 240 de miliarde de euro obţinut în 2010 de la Uniunea Europeană şi FMI.
• Schaeuble: "FMI a avertizat că situaţia financiară a Greciei se agravează"
Wolfgang Schaeuble, ministrul german al finanţelor, a declarat, ieri, că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat recent că situaţia financiară a Greciei se agravează, însă a negat că instituţia ar fi insistat pe reducerea datoriilor ţării, de către zona euro, aşa cum apăruseră unele zvonuri anterior.
Schaeuble a dezminţit, astfel, o informaţie potrivit căreia Poul Thomsen, şeful departamentului european al FMI, le-ar fi spus miniştrilor de finanţe din zona euro că o cale sustenabilă pentru Grecia ar fi ştergerea datoriilor.
"În mod categoric, FMI nu a făcut un astfel de comentariu", a spus Schaeuble, precizând că Thomsen a fost clar atunci când a spus că situaţia finanţelor Greciei se înrăutăţeşte din cauza unei pauze în reforme, pe fondul alegerilor. "Thomsen a spus doar că lucrurile au devenit mai dificile", a subliniat Schaeuble.
Afirmaţiile oficialului german au fost făcute după ce Financial Times a informat că FMI a lansat un avertisment potrivit căruia nu va mai susţine Grecia în cazul în care creditorii europeni ai ţării nu şterg sume importante din datoria suverană a acesteia.
Conform publicaţiei britanice, Poul Thomsen ar fi indicat că, în lipsa reducerii datoriei, FMI nu va aloca partea ce îi revine din tranşa de 7,2 miliarde euro pe care Grecia încearcă să o obţină ca să evite falimentul.
Potrivit FT, creditorii europeni, care deţin cea mai mare parte a datoriei Greciei, se opun ferm reducerii acesteia. (A.V.)
•
Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, este "sceptic" în privinţa realizării unui acord cu Grecia la reuniunea miniştrilor de resort din zona euro, programată până la 11 mai.
•
Euro avea un curs de 1,1188 dolari ieri, pe piaţa SUA, la ora locală 10.46, mai mare cu 0,4% faţă de ziua precedentă.
•
Ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis, a avut ieri, la Paris, o întâlnire cu omologul său francez Michel Sapin, guvernul de la Atena catalogând această întrevedere drept "utilă". Varoufakis urma să se întâlnească la Bruxelles cu comisarul pentru afaceri monetare, Pierre Moscovici, iar vicepremierul Yannis Dragasakis avea planificată o discuţie la Frankfurt cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.