FMI cere statului să-şi achite datoriile

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 septembrie 2010

Leul, cea mai bună cotaţie din ultima vreme

Fondul Monetar Internaţional (FMI) solicită autorităţilor noastre să rezolve, definitiv, problema arieratelor publice.

Solicitarea FMI vine în condiţiile în care, board-ul instituţiei financiare a aprobat, vineri, eliberarea celei de-a şasea tranşe din acordul de împrumut, în valoare de circa 900 milioane de euro, acordând ţării noas­tre o nouă derogare pentru eliminarea datoriilor publice.

"Prioritatea României este să rezolve definitiv problema arieratelor, prin îmbunătăţirea disciplinei financiare în economie şi prin creşterea credibilităţii eforturilor de ajustare", a subliniat directorul general adjunct al FMI, Murilo Portugal, care a prezidat şedinţa de vineri a board-ului FMI.

În ciuda avertismentului, Murilo Portugal a apreciat că autorităţile din ţara noastră au adoptat politici corecte şi proactive în domeniul monetar şi financiar.

În opinia sa, autorităţile noastre şi-au conturat o viziune pentru viitor, ţara noastră angajându-se, conform spuselor sale, "pe un drum clar" pentru atingerea ţintelor fiscale pe termen mediu şi lung.

Cu toate acestea, oficialul FMI a avertizat că majorarea TVA de la 19% la 24% necesită o analiză "prudentă" a măsurilor pe care Guvernul urmează să le adopte în ceea ce priveşte o posibilă relaxare fiscală.

Oficialul FMI consideră că intenţia Guvernului de a ajusta sectorul asigurărilor sociale va duce la creşterea productivităţii şi la o utilizare mai eficientă a banului public, în domeniul asistenţei sociale.

În privinţa sistemului bancar, directorul adjunct al FMI a subliniat că deşi băncile sunt bine capitalizate, supravegherea lor trebuie să rămână o prioritate, în condiţiile în care situaţia regională este instabilă.

În urma eliberării tranşei de circa 900 milioane de euro, bani care intră în conturile Băncii Naţionale, investitorii şi-au îmbunătăţit percepţia faţă de moneda naţională. Vineri leul s-a apreciat puternic faţă de euro, banca centrală cotând moneda europeană la 4,2455 lei, cu 2,32 bani mai puţin faţă de paritatea de joi.

În privinţa unui nou acord, discuţiile dintre autorităţile noastre şi FMI vor începe în luna octombrie, după cum a precizat premierul Emil Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, recent, că FMI nu va mai fi de acord să finanţeze deficitul bugetar, noul împrumut urmând să fie unul de tip "precautionary", în care autorităţile noastre să tragă bani atunci când situaţia o cere. Şeful statului a mai susţinut că ţara noastră trebuie să împrumute, anul viitor, 5,7 miliarde euro. Însă, sunt voci care susţin că suma s-ar putea ridica chiar şi până la 15 miliarde euro.

FMI şi Comisia Europeană, în urma evaluării care a avut loc vineri, au revizuit în scădere estimarea privind contracţia economiei în acest an la 1,9%, anticipând o revenire în 2011, pe fondul unei creşteri a PIB cu 1,5%-2%.

Până în prezent, ţara noastră a primit de la FMI 10 miliarde de euro, de la Comisia Europeană 3,65 miliarde euro, iar de la Banca Mondială 300 milioane de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb