FMI: Economia globală a scăzut cu 4% în ţările emergente

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2010

Economia globală a scăzut cu 6% în 2009, faţă de nivelul atins înainte de criză, ceea ce constituie cea mai severă recesiune din perioada postbelică, afirmă autorii unui studiu despre evoluţia pieţelor emergente în timpul crizei, realizat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi citat de Agerpres.

Economia reală din pieţele emergente a scăzut cu 4% din trimestrul al treilea 2008 până în primul trimestru al anului 2009, perioada cea mai dură a crizei.

"Această evoluţie medie ascunde însă o dezvoltare diferenţiată a pieţelor emergente", afirmă autorii studiului, care amintesc faptul că în economiile emergente cel mai dur afectate de criză, producţia reală a scăzut cu 11% , în special în statele emergente din Europa (printre cere se numără şi România n.r).

Pe de altă parte, în economiile cel mai puţin afectate de criză, producţia a crescut cu 1% în acelaşi interval.

Şi impactul asupra pieţelor financiare din economiile emergente a fost diferenţiat, creşterea riscului datoriei suverane variind între 1.000 şi 100 de puncte procentuale, în funcţie de dimensiunea rezervei valutare, de inflaţia cumulativă din anii anteriori crizei şi de existenţa unui regim de ţintire a inflaţiei.

Experţii FMI mai afirmă că legăturile comerciale au influenţat puternic scăderea producţiei şi că la fiecare scădere de un punct procentual al cererii interne din ţările dezvoltate cu care făceau comerţ, ţările emergente au înregistrat o scădere a producţiei de 1,5 puncte procentuale. "Ca o expresie a globalizării livrărilor, comerţul a scăzut mai mult în timpul actualei crize, decât în timpul celor precedente", se arată în studiu.

Cele mai vulnerabile economii emergente au fost cele care au avut un deficit ridicat al contului curent şi care au suferit cea mai severă reducere a cererii interne, ceea ce a rezultat în scăderea producţiei.

Ţările cu un nivel ridicat al datoriei externe au avut cele mai mari dificultăţi în a realiza ajustarea bugetară în 2009.

În ultimele trei trimestre ale anului 2009, creşterea medie a PIB în economiile emergente a fost de 3%. De asemenea, relansarea a fost mai rapidă în ţările care şi-au permis un nivel ridicat al cheltuielilor publice, elementele de apreciere a cererii consolidate fiind consumul intern şi creşterea investiţiilor de stat în 2009.

De asemenea, relansarea în ţările emergente a fost stimulată de creşterea economiilor din ţările care le sunt parteneri comerciali. "Actuala criză va duce la o scădere pronunţată a producţiei pe termen mediu", concluzionează experţii FMI, care apreciază că scăderea producţiei pe termen mediu este de circa 16% în ţările cu vulnerabilităţi medii şi scăzute şi cu 21% în ţările cu vulnerabilităţi mari în perioada premergătoare crizei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb