FMI estimează că deficitul bugetar al României va urca la 3,7% din PIB în acest an şi la 3,9% în 2018

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 martie 2017

Reza Baqir

Reza Baqir

Actualizare 16:55 FMI estimează că aplicarea tuturor măsurilor promise de PSD costă bugetul 5,5% din PIB până în 2020

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că impactul asupra bugetului al tuturor măsurilor promise de PSD înainte de alegeri este echivalent cu 5,5% din produsul intern brut (PIB) al României, a declarat astăzi şeful delegaţiei FMI în România, Reza Baqir, potrivit News.ro.

În cadrul conferinţei de presă de la finalul misiunii, Baqir a afirmat: "Vrem să vă arătăm nişte calcule, care sunt nişte calcule ilustrative care arată impactul asupra deficitului bugetar dacă vor fi adoptate toate măsurile anunţate înainte de alegeri. Dacă toate măsurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe langă legea salarizării unitare, şi aici mă refer la măsurile care se referă la reducerea contrbuţiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la întreprinderile de stat şi TVA zero la imobiliare, impactul în perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB".

În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat şi regiile autonome sunt obligate să aloce pentru dividende cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut. Banii vor ajunge, cel mai probabil, la Fondul Suveran de Investiţii pe care Guvernul intenţionează să îl înfiinţeze în următoarele luni.

Măsura are ca efect, pe de o parte, reducerea încasărilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care până acum alimentau bugetul, către noul fond, şi pe de altă parte scoaterea unor cheltuieli din buget.

Totuşi, reprezentantul FMI a precizat că eventualele efecte pozitive ale măsurilor asupra economiei nu au fost luate în calcul, deoarece estimarea exactă a efectelor este imposibilă.

Baqir a explicat: "Aş vrea să precizez că aceste estimări nu iau în calcul efectele de runda a doua, prin care înţeleg că, într-o oarecare măsură, relaxarea fiscală şi stimularea acitvităţii economice vor creşte dimensiunea econimiei, deci vor creşte şi veniturile la buget. Motivul pentru care nu am introdus efectele de runda a doua este că nu putem face o estimare corectă a acestora decât atunci când vom cunoaşte întregul pachet".

Şeful delegaţiei FMI a avertizat că statul român nu mai are spaţiu bugetar pentru alte reduceri de impozite şi taxe.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:43

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că deficitul bugetar al ţării noastre va ajunge în acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmând ca dezechilibrul bugetar să atingă 3,9% din PIB în 2018, a declarat astăzi şeful delegaţiei FMI în România, Reza Baqir, în cadrul conferinţei de presă de la finalul misiunii.

Guvernul a anunţat că deficitul bugetar nu va depăşi în acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene.

Baqir a afirmat, citat de News.ro: "Pentru anul acesta estimăm, dacă nu mai intervin alte măsuri, că deficitul va fi de 3,7% din PIB. Vedem unele probleme pentru anul viitor, când ar putea ajunge la 3,9% din PIB".

Reprezentantul FMI a subliniat că reducerile de taxe şi majorările puternice ale salariilor şi pensiilor din ultima perioadă au făcut ca structura bugetului României să fie mult mai rigidă.

Baqir a mai spus: "Prin măsurile succesive de mărire a pensiilor şi salariilor, pe cheltuielile publice a dus la o structură mai puţin flexibilă, care poate face faţă mai greu şocurilor. Este mult mai uşor să scazi taxe, dar mult mai greu să le majorezi".

Oficialul FMI a avertizat că România a obţinut rezultate economice bune în ultimii ani, dar care riscă să fie ameninţate de măsurile luate de Guvernul Grindeanu.

Baqir a completat: "România şi-a consolidat economia după criza globală şi indicatorii economici sunt comparabili cu ai altor ţări din regiune. Cu toate acestea, reducerile succesive de taxe şi impozite, majorările salariale ce depăşesc creşterile de productivitate şi investiţiille publice de calitate redusă încep să ameninţe aceste realizări".

(S.A.)

------------

Preşedintele Klaus Iohannis a primit ieri, la Palatul Cotroceni, vizita delegaţiei FMI, şeful misiunii Fondului în România, Reza Baqir, arătând necesitatea continuării luptei anticorupţie, precum şi a unor politici economice sănătoase, care să consolideze creşterea economică din ultimii ani, în contextul în care actualul cadru fiscal-bugetar prezintă "o serie de riscuri şi vulnerabilităţi".

"Întrevederea a avut ca scop prezentarea principalelor concluzii ale misiunii periodice de evaluare, în virtutea statutului României de ţară membră a Fondului Monetar Internaţional", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. Temele abordate în cadrul discuţiilor s-au axat pe evoluţiile economice recente ale României.

"Şeful misiunii FMI a subliniat necesitatea unor politici economice sănătoase, care să consolideze creşterea economică din ultimii ani a României, mai ales în contextul în care actualul cadru fiscal-bugetar prezintă o serie de riscuri şi vulnerabilităţi", a mai precizat sursa citată.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, a fost prezentată "nevoia de a regândi trendul politicilor economice din ultimii ani, de la politici şi măsuri axate pe stimularea puternică a consumului, către politici de susţinere a investiţiilor şi a structurii productive a economiei României".

"În acest sens, reprezentanţii FMI au arătat că România are nevoie de creşterea performanţelor în absorbţia fondurilor europene şi îmbunătăţirea semnificativă a colectării veniturilor de către ANAF, dar şi de asigurarea predictibilităţii şi susţinerea în continuare a luptei împotriva corupţiei", anunţă Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat "importanţa creşterii încrederii în economia României, prin politici publice credibile, eficienţă şi transparenţă a cheltuielilor publice, dar şi printr-un cadru competitiv pentru mediul de afaceri".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb