FMI: Modificările sistemului financiar vor diminua creditele acordate economiei reale

I.V.
Macroeconomie / 27 decembrie 2018

Modificările sistemului financiar vor diminua creditele acordate economiei reale

Legile recent adoptate de Parlament care aduc modificări la adresa sistemului financiar vor duce la diminuarea creditelor acordate economiei reale şi vor afecta în mod negativ stabilitatea financiară, a declarat, Alejandro Hajdenberg, reprezentant rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România şi Bulgaria, informează Agerpres.

El a arătat că FMI a avertizat autorităţile române despre acest aspect în ultimul raport publicat cu ocazia consultărilor cu privire la Articolul IV, când măsurile erau încă în dezbatere.

"Cu privire la legile care introduc modificări la adresa sistemului financiar recent adoptate de Parlament, raportul subliniază că, dacă vor fi adoptate, aceste propuneri ar duce la diminuarea creditelor acordate economiei reale şi la încetinirea soluţionării problemei creditelor neperformante, ceea ce înseamnă că vor afecta în mod negativ stabilitatea financiară", a arătat Hajdenberg.

Totodată, întrebat care este poziţia FMI referitoare la Ordonanţa de Urgenţă adoptată la sfârşitul săptămânii trecute de Guvern, privind noile măsuri fiscal-bugetare, el a arătat că fondul încă evaluează aceste decizii.

"Încă evaluăm măsurile adoptate recent. Anunţul privind modificările pare să fi fost o surpriză pentru mulţi, având în vedere prăbuşirea pieţei bursiere. Aşa cum am anunţat cu ocazia consultărilor cu privire la Articolul IV, predictibilitatea şi orientarea pe termen mediu a politicilor sunt importante pentru a susţine creşterea economică pe termen lung şi a asigura convergenţa României cu standardele de viaţă mai mari din UE", a mai spus responsabilul FMI.

De asemenea, ultimul raport publicat cu ocazia consultărilor cu privire la Articolul IV subliniază nevoia de a efectua o analiză a sustenabilităţii sistemului de pensii, în timp ce se garantează că obiectivele sale de protecţie socială sunt îndeplinite, a adăugat el.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, un proiect de lege care plafonează dobânzile. Astfel, actul normativ pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti are două noi articole, prin care se stabilesc regimul dobânzilor penalizatoare în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, precum şi faptul că dobânda convenţională - atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoare - nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Iniţiativa prevede că această măsură se aplică şi contractelor aflate în derulare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. __D-nilor de la FMI cand se va pune in aplicare si in Romania NOUL MULTILATERALISM al doamnei LAGARDE adica :"Investitii in : SANATATE, EDUCATIE, INFRASTRUCTURA" care are Sloganul :"STRALUCESTE SOARELE,

    FIXATI ACOPERISUL"? 

    __Chiar NU PUTETI impune incompetentilor astia penali care "GUVERNEAZA" Romania sa INVESTEASCA in aceste 3 mari domenii in Romania?

    __Scapati-ne de ei! PLEASE, HELP US! 

    1. Sanatatea si educatia au deja infrastructură de supraveghere. S-a ocupat SRI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb