FMI RECOMANDĂ FISCULUI: "Marii contribuabili să fie controlaţi după cifra de afaceri"

Victor Lupu
Companii / 3 septembrie 2016

ANAF (Sursă foto: Facebook)

ANAF (Sursă foto: Facebook)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să modifice criteriile de selecţie a contribuabililor administraţi de Direcţia Mari Contribuabili (DMC), astfel încât principalul criteriu să fie nivelul cifrei de afaceri, şi să asigure salarii competitive angajaţilor cheie, potrivit unui raport al FMI, citat de Agerpres.

"Repartizarea contribuabililor la DMC se realizează incorect. DMC se străduieşte să administreze 2.392 de contribuabili ce generează sub 50% din veniturile fiscale totale colectate de ANAF. O selectare mai bună (bazată pe cifra de afaceri a contribuabililor) ar genera 1.200 - 1.400 de contribuabili la DMC, ce ar însuma până la 60% din veniturile totale. (...) Criteriile ar trebui să se aplice contribuabililor din întreaga ţară şi ar trebuie să reprezinte principalul mecanism de a stabili dacă un contribuabil este în portofoliu sau în afara lui", se arată în raport.

În plus, pe termen scurt, FMI susţine că ANAF ar trebui să menţină sau chiar să majoreze numărul de angajaţi ai DMC, chiar dacă prin aplicarea noilor criterii populaţia administrată de DMC (angajaţii companiilor din portofoliu, n.r.) s-ar putea reduce semnificativ. "Chiar dacă această populaţie se va reduce, importanţa ei, din punct de vedere al veniturilor ce trebuie protejate, va creşte", se menţionează în documentul citat.

Totodată, personalul Direcţiei ar trebui instruit prin cursuri de pregătire profesională, inclusiv prin programe de schimb cu administraţiile fiscale avansate, mai spune raportul. FMI consideră că este vital ca personalul DMC sa fie foarte bine pregătit, ca să poată face faţă omologilor lor din firmele de contabilitate.

De asemenea, procedurile de rambursare a TVA (analiza riscurilor şi control) ar trebui revizuite pentru a reduce utilizarea excesivă a resurselor de control, conform raportului.

O altă recomandare a FMI susţine eliminarea din legi şi reglementări a mai multor prevederi precum obligaţia ANAF de a controla contribuabilii strict din raţiuni legate de prescriere, răspunderea personală pe care o au inspectorii de control şi alte categorii de angajaţi pentru nerealizarea veniturilor şi a obligaţia inspectorilor de control de a examina toate perioadele fiscale ce s-au scurs de la data ultimului control fiscal.

Pe termen mediu (1 - 3 ani), FMI recomandă ANAF să asigure pentru DMC o clădire corespunzătoare, mijloace de transport suficiente şi instrumente tehnice moderne adecvate, pentru realizarea de controale fiscale electronice.

În acelaşi timp, FMI solicită "asigurarea de salarii competitive la nivelul domeniului de activitate, pentru directorii şi personalul cheie al DMC, în mod special pentru inspectorii de control, departamentul juridic şi experţii TI, pentru a atrage şi păstra personalul cu calificări şi competenţe excepţionale", se mai arată în document.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb