FNGCIMM SA - IFN  19 ani, 47 parteneriate în mediul bancar, 527.000 garanţii, 129 mld lei credite garantate

Comunicate de presă / 31 mai 2021

La data de 31 mai 2002, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii semna prima convenţie de garantare cu Patria Bank. La 31 mai 2021, FNGCIMM SA - IFN are semnate peste 600 convenţii de garantare, încheiate cu 47 de parteneri financiari, bănci şi instituţii financiare nebancare, conform unui comunicat remis redacţiei.

"De aproape 20 de ani, FNGCIMM SA - IFN creează punţi de legatură între sistemul bancar şi IMM-uri, sprijinind sectoarele şi antreprenorii din toată ţara în identificarea de soluţii optime care să asigure accesul facil la creditele bancare, susţinute prin garanţii financiare şi ajutoare de stat. În baza parteneriatului activ dintre Guvernul Romaniei, Ministerul Finantelor şi a întregului sistem financiar - bancar, FNGCIMM SA - IFN implementează programe guvernamentale şi produse de garantare cu rol cheie în susţinerea economiei, şi în special a IMM-urilor. Continuăm şi în acest an, cele cinci programe guvernamentale lansate în 2020, deoarece au fost extrem de bine primite de antreprenori şi de către mediul de afaceri. Programele sunt operaţionale, plafoanele de garantare sunt alocate şi pot fi accesate în orice moment de către beneficiarii eligibili, apelând la unul din finanţatorii înscrişi în program.", a declarat Dumitru Nancu, Directorul General FNGCIMM SA - IFN.

Principalul program guvernamental implementat în cursul anului 2020 este IMM INVEST ROMÂNIA - dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii cărora le facilitează accesul la capitalul financiar în scopul asigurării lichidităţilor în vederea derulării activităţii curente sau în scopul realizării investiţiilor.

Astfel, în cadrul acestui program, în cursul anului 2020 au fost acordate un numar de 25.586 de contracte cu o valoare a finanţărilor de 14.171.207.157,82 lei.

Anul 2021 a adus ca element de noutate subprogramul AGRO IMM INVEST, adecvat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, al pescuitului, acvaculturii, precum şi a sectorului alimentar. În plus, ajutorul de stat aferent subprogramului AGRO IMM INVEST include o componentă de grant de 10% din valoarea finanţării, precum şi o perioadă de graţie extinsă de până la 24 de luni.

Până la data de 31 mai 2021, în portalul IMM Invest s-au înscris un numar de 13.453 IMM-uri solicitând 17.000 de credite, din care cele aferente progamului INVEST sunt în număr de 13.967 cu o valoare a finanţării de aproximativ 16 miliarde lei, iar în cadrul subprogramului AGRO sunt cerinţe pentru 2.849 de credite cu o valoare a finanţării de 4.3 miliarde lei.

Pentru derularea programului, FNGCIMM SA - IFN a semnat convenţii de garantare cu 23 de bănci: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD GSG, Unicredit Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Exim Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, ING Bank, First Bank, Credit Agricole Bank, Patria Bank, Libra Bank, Porsche Bank, Pro Credit Bank, Vista Bank, Idea Bank, Garanti Bank, Banca Română de Credite şi Investiţii, Techventures Bank.

Mecanismul de garantare implementat în baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiar nebancare anumitor categorii de debitori, a asigurat angajamente de garantare în valoare de 238.072.066,43 lei, reprezentând dobânzi datorate de un număr de 47,610 debitori persoane fizice şi de 112 IMM-uri.

FNGCIMM SA - IFN a emis scrisori de garantare pentru cele 24 de bănci creditoare în vederea garantantării sumelor reprezentând dobânzi amânate la plată şi pentru a prelua riscul neîndeplinirii obligaţiilor ce le revin debitorilor.

Programul NOUA CASĂ, varianta actualizată a programului Prima Casă, este adaptat necesităţilor de locuire actuală, fiind complet digitalizat prin utilizarea aplicaţiei web prima casă şi a semnăturii electronice. Programul se desfăşoară prin intermediul celor 14 bănci partenere: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.

Plafonul alocat pentru anul 2021 este în sumă de 1,5 miliarde lei, iar pănă la data de 31 mai 2021 au fost solicitate un numar de peste 5000 de garanţii, disponibilitatea curentă a plafonului fiind de aproximativ 55%.

Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE şi UTILAJE- măsura guvernamentală prin care sunt susţinute IMM-urile pentru a achiziţiona bunuri mobile noi sau second-hand este operaţional şi poate fi accesat apelând la unul din cei 12 operatori de leasing financiar cu care FNGCIMM SA - IFN a semnat convenţii de garantare: Unicredit Leasing Corporation IFN S.A., Scania Credit Romania IFN S.A, BCR Leasing IFN S.A., OTP Leasing Romania IFN S.A., BNP Paribas Leasing Solutions IFN S.A., BT Leasing Transilvania IFN S.A., Raiffeisen Leasing IFN S.A., BRD Sogelease IFN S.A., Mercedes-Benz Leasing IFN. S.A., RCI Leasing Romania IFN S.A., Alpha Leasing Romania IFN S.A., Volvo Financial Services Int. România IFN S.A.

Programul IMM FACTOR care asigură accesul IMM-urilor la finanţarea creditului comercial, este operaţional, complet digitalizat prin utilizarea aplicaţiei web-plafon şi a semnaturii electronice.

Prin program, FNGCIMM SA - IFN acordă garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanţările de tip factoring cu regres, acordate de bănci pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanţare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor.

Partenerii bancari la care pot apela potenţialii beneficiari ai programului sunt: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, BRD- GSG, Unicredit Bank, Eximbank, Banca Romaneasca, Patria Bank, IFN Next Capital Finance SA şi Access Financial Services IFN SA.

În anul 2021, FNGCIMM a fost desemnat de către Ministerul Finanţelor, să participe la derularea Planului Economic de Redresare şi Rezilienţă 2021-2026. În calitatea sa de instituţie de implementare a Reformei 7.2" Înfiinţarea Fondului de Capital de Risc pentru Rezilienţă Economică", Guvernul României, prin FNGCIMM, va oferi noi oportunităţi de finanţare pentru start-up-uri şi scale-up-uri, inclusiv inovatoare.

Reforma 7.2 vizează promovarea investiţiilor pentru favorizarea redresării economice, asigurarea injectiei de lichidităţi pentru economie, de care să beneficieze întreprinderile şi investiţiile întreprinderilor în cercetare-dezvoltare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb