SNTGN TRANSGAZ SA ("Transgaz") informează că a semnat un acord privind foaia de parcurs cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări S.A. SICAV-RAIF ("3SIIF", "Fondul"), un fond comercial dedicat investiţiilor în infrastructura din Europa Centrală şi de Est, pentru a colabora în ceea ce priveşte construirea unei infrastructuri, noi, planificate, de gaze naturale în România, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, fondul de Investiţii Iniţiativa celor Trei Mări S.A. SICAV-RAIF ("3SIIF", "Fondul") are plăcerea de a anunţa că a semnat un acord privind foaia de parcurs cu Transgaz SA ("Transgaz"), operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din România, pentru a colabora în ceea ce priveşte construirea unei infrastructuri, noi, planificate, de gaze naturale în România.
Acordul privind foaia de parcurs care a fost semnat astăzi, în data de 24 mai 2022, la Davos, la Casa celor Trei Mări, recunoaşte importanţa strategică şi economică a investiţiilor în infrastructura de gazoducte din România. Având în vedere rezervele interne extinse de petrol şi gaze naturale ale României, se anticipează că investiţiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind în acelaşi timp securitatea energetică europeană şi tranziţia energetică în regiunea celor Trei Mări.
Acordul privind foaia de parcurs se bazează pe Termenii de Referinţă conveniţi anterior în vederea dezvoltării în comun a unui număr de proiecte de infrastructură de gaze naturale pregătită pentru hidrogen în România ("Proiecte"), prin intermediul unor noi societăţi mixte de proiect ("SM") deţinute de Transgaz şi 3SIIF.
Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de până la 626 milioane Euro şi, după finalizare, acestea vor fi vândute către Transgaz. De îndată ce proiectele vor fi vândute către Transgaz, Transgaz va deţine şi va opera activele Proiectelor în conformitate cu legislaţia română aplicabilă, subliniază sursa citată.
Semnatarii au luat act de progresul discuţiilor purtate şi, sub rezerva acordului şi aprobării unor termeni satisfăcători, au reafirmat întregul lor sprijin acordat iniţiativei. Părţile semnatare anticipează finalizarea şi semnarea documentaţiei privind tranzacţia în cel de al treilea trimestru al anului în curs, iar constituirea unei prime societăţi mixte de proiect este prevăzută înainte de sfârşitul anului.
Dna Beata Daszyñska-Muzyczka, preşedinta Fondului, a declarat: "Securitatea energetică în regiunea celor Trei Mări nu a avut niciodată o importanţă mai mare. Avem nevoie de o infrastructură energetică de ultimă generaţie pentru a continua dezvoltarea economiilor noastre. Până în prezent, regiunea a avut cea mai rapidă creştere economică din UE şi cred cu tărie că acest lucru va continua să atragă capital privat pentru investiţii în infrastructura din regiunea noastră."
Domnul Ion Sterian, director general al Transgaz, a adăugat: "Compania Transgaz, operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale din România, este interesată să dezvolte proiecte strategice de infrastructură de gaze naturale în România, care să contribuie la securitatea energetică şi la tranziţia către neutralitatea emisiilor de carbon.
O asociere cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice şi sporirea conectivităţii şi cooperării în întreaga regiune a Mării Baltice, Mării Negre şi Mării Adriatice, ar fi un pas important în atingerea obiectivelor Transgaz".
Domnul Dorin-Alex Badea, Director Executiv în cadrul Amber Infrastructure a declarat: "Suntem încântaţi că Fondul şi Transgaz au convenit asupra acestei foi de parcurs care conduce către construirea acestei infrastructuri de transport al gazelor naturale esenţiale pentru România. Investiţia are la bază o structură de finanţare inovatoare care are potenţialul de a atrage noi surse de capital privat pentru multe alte proiecte strategice din regiune", se mai arată în comunicat.