FONDUL OPORTUNITĂŢILOR GLOBALE LA FINAL: România a beneficiat de 4 milioane de euro pentru proiecte de reformă

Dumitriţa Diaconiţa
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 10 iunie 2008

Ţara noastră a beneficiat, în perioada 2004 - 2008, prin programul "Fondul Oportunităţilor Globale - Europa reunită" (GOF), de fonduri de aproximativ 4 milioane de euro pentru diverse proiecte. Au fost finanţate 44 de proiecte, cu bugete variind între 1.000 şi 200.000 de euro, 14 dintre acestea derulându-se pe parcursul a doi ani financiari, a anunţat, ieri, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett.

Comitetul de evaluare din Marea Britane a alocat o mare parte a fondurilor către proiecte din domeniul reformei sistemului judiciar, reformei administraţiei şi pentru iniţiative anticorupţie. Aceste trei domenii au devenit prioritare după 2006, datorită corelării lor cu obiectivele specifice stabilite de Uniunea Europeană pentru România. Fondurile alocate proiectelor din domeniul reformei financiare, prioritară în prima parte a derulării programului, au scăzut ca importanţă după anul 2006, fapt datorat în parte sprijinului oferit acestui sector prin programul PHARE. Administraţia publică centrală a fost cel mai important beneficiar al proiectelor GOF - peste 75% dintre acestea, restul fondurilor fiind alocate, printre altele, societăţilor civile şi sectorului privat.

Unul dintre proiectele de succes, din cadrul acestui program, este crearea unor consilii de transparenţă locală în 40 de judeţe ale ţării. Programul a urmărit transparenţa procesului de construire a bugetelor, la nivelul autorităţilor locale, valoarea totală a acestui proiect fiind de 112.500 de euro. Proiectul privind informarea publicului larg despre misiunea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), precum şi întărirea capacităţii instituţionale pentru pregătirea personalului specializat, în valoare totală de 250.000 de euro, este un alt proiect finalizat cu rezultate foarte bune. Implementarea conceptului de management performant a constituit unul din principalele obiective ale proiectului GOF, având un buget de 140.000 de euro. Astfel, a fost creat un set de indicatori de performanţă, ce va ajuta la formularea priorităţilor de administraţie publică în cele 8 regiuni de dezvoltare regională.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, a declarat, la încheierea programului : "GOF este o poveste de succes în România. Scopul acestui program finanţat de Guvernul Marii Britanii este să ajute alte state în procesul de reforme şi de aderare la Uniunea Europea­nă. Vom continua să promovăm înfrăţirea dintre regiunile britanice şi româneşti, şi avem deja exemple foarte bune: Leeds/Braşov sau East Midlands/Prahova. De asemenea, ne vom implica şi în alte proiecte din România".

Împreună cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu alţi donatori, Marea Britanie va continua susţinerea reformelor, în primul rând prin contribuţia directă la bugetul european, din care România va putea accesa 30 de miliarde de euro până în 2013. În al doilea rând, chiar dacă programul GOF va încheia asistenţa bilaterală, va putea continua într-un format trilateral. De asemenea, experţi britanici vor continua să lucreze pe proiecte de înfrăţire în domenii cheie din România, cum ar fi accesarea fondurilor structurale, legislaţia antitrust şi cea a ajutoarelor de stat, precum şi consolidarea sistemului de probaţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb