• Reprezentanţii Fondului mizează, anul acesta, tot pe şapte companii de stat pentru dividende
Conducerea "Fondului Proprietatea" se aşteaptă ca, în 2009, veniturile acestuia să scadă cu aproximativ 48%, la 270,45 milioane de lei, în condiţiile în care principala sursă de câştig, respectiv venitul din dividende s-ar putea diminua cu aproape 71%, la 112,64 milioane de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2009.
Reprezentanţii Fondului speră că vor obţine 101,38 milioane de lei, reprezentând 90% din veniturile din dividende, doar de la şapte companii din portofoliu, unde statul român este acţionar majoritar, restul de 10% din veniturile anunţate fiind învăluite în incertitudine, după ce conducerea "Petrom" a anunţat intenţia să nu distribuie dividende pentru 2008.
"Profiturile celorlalte companii din portofoliu sunt semnificativ mai mici în 2008 faţă de 2007, ceea ce se va traduce inclusiv prin dividende mai mici", au precizat reprezentanţii Fondului, adăugând: "Cu excepţia companiilor la care statul român este acţionar majoritar (unde rata minimă de distribuţie a profitului este de 50%) şi a celor cîteva participaţii majoritare ale Fondului, nu se poate estima cu precizie rata de distribuire a profitului pentru restul participaţiilor minoritare".
Reducerea semnificativă a veniturilor ar putea avea un impact major asupra profitului pentru 2009, estimat la 212,44 milioane de lei, cu 54,57% mai mic faţă de 2008. Reprezentanţii Fondului au atras, însă, atenţia că aceste cifre nu sunt "bătute în cuie", deoarece Bugetul de Venituri şi Cheltuieli ar putea fi supus revizuirii, în funcţie de selecţia administratorului de fond şi listarea FP la Bursa de Valori Bucureşti.
"Comisia de selecţie a Fondului ia în calcul şi varianta în care administratorul de fond va avea atribuţii diminuate faţă de cele anticipate de actuala documentaţie de selecţie", a precizat, vineri, doamna Daniela Lulache, directorul general al Fondului. "În acest caz, unele atribuţii vor fi îndeplinite de unele persoane din cadrul Fondului, astfel încât este posibil ca structura de venituri şi cheltuieli să se modifice faţă de cea bugetată", a mai spus domnia sa.
Reprezentanţii FP se aşteaptă ca, în 2009, cheltuielile să scadă de la 43,1 milioane de lei, cât au fost în 2008, la 38,9 milioane de lei. Aceste estimări pornesc de la premisa că, în 2009, Fondul nu va avea un administrator, deşi conducerea FP admite că este posibil ca această ipoteză să fie infirmată pe parcursul anului.
• Daniela Lulache: Nu pot garanta că statul va anula 560 de milioane de acţiuni pe care nu le-a plătit
Fondul a obţinut, anul trecut, un profit net de 467,7 milioane de lei, pe care, deocamdată, nu îl poate distribui acţionarilor ca dividende din cauza unor constrângeri legislative. Acestea vizează pierderile înregistrate, în 2008, de activul net al Fondului.
Conducerea Fondului a explicat: "La finele anului trecut, activul net contabil al Fondului, în valoare de 10,9 milioane de lei, era cu aproximativ 24% mai mic decât capitalul social. Legea ne impune să reducem sau să reîntregim capitalul social subscris înainte să dăm divinde".
Cum reîntregirea capitalului social al FP cu aproximativ 3,5 miliarde de lei ar putea fi, conform reprezentanţilor Fondului, mai dificilă, soluţia propusă acţionarilor este reducerea capitalului social cu 24%.
"Vom propune acţionarilor, la Adunarea Generală de la finele lunii aprilie, reducerea capitalului social de la 14,2 miliarde de lei la 10,8 miliarde de lei, prin reducerea valorii nominale pe acţiune de la 1 leu la 76 de bani", a anunţat, vineri, directorul general al Fondului.
Lucrurile sunt, însă, departe de a fi rezolvate, în condiţiile în care capitalul social al Fondului nu poate fi redus până ce statul român nu decide să anuleze 560 de milioane de acţiuni pe care le-a subscris, dar pentru care nu a vărsat banii necesari.
"Am convingerea că şi statul român doreşte să rezolve această situaţie, motiv pentru care aşteptăm un act normativ prin care să anuleze aceste acţiuni, diminuându-şi participaţia cu aproximativ 1,3% din capitalul social al Fondului", a mai spus doamna Lulache.
O schimbare subtilă este sesizabilă, însă, la nivelul conducerii Fondului, în condiţiile în care, în urmă cu două săptămâni, aceasta declara că are încredere că statul va emite actul normativ necesar, în urma discuţiilor informale cu oficiali din Ministerul de Finanţe. Vineri, reprezentanţii Fondului erau, însă, mai rezervaţi, cu atît mai mult cu cât statul a refuzat, în vara anului trecut, o propunere similară din partea conducerii FP.
"Nu pot garanta că statul va da acest act normativ. Aşteptăm şi noi să vedem care va fi situaţia", a precizat doamna Lulache.
În Adunarea Generală din aprilie, acţionarii Fondului vor mai primi o serie de informări asupra procesului de selecţie a administratorului de Fond şi asupra procesului de listare la Bursa de Valori Bucureşti.