FONDUL PROPRIETATEA - TREI ANI DE LA LISTARE Reducerea capitalului Fondului Proprietatea, la AGA din februarie
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 ianuarie 2014
Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi, pentru 3 februarie 2014, să decidă asupra reducerii capitalului social, după ce, în noiembrie, acest subiect nu a întrunit cvorumul.
Franklin Templeton propune acţionarilor reducerea capitalului social subscris al Fondului Proprietatea (FP), de la 13,53 miliarde lei, la 12,86 miliarde lei, prin diminuarea valorii nominale, de la 1 leu, la 0,95 lei/unitate.
Potrivit reprezentanţilor FP, reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fondului Proprietatea, implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social.
La AGA din noiembrie 2013, acţionarii au fost de acord, să prelungească mandatul administratorului Franklin Templeton, după septembrie 2014, dar numai cu doi ani şi numai în anumite condiţii.
Astfel, "Franklin Templeton" trebuie să ţină sub 15% discount-ul dintre preţul acţiunilor şi valoarea unitară a activelor nete (VUAN) în cel puţin două treimi din perioada 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015, iar VUAN trebuie să crească până la 30 iunie 2015. Acţionarii au votat ca aceste condiţii, propuse de "Elliott Associates", cel mai mare acţionar al FP, să fie incluse în contractul de administrare care va fi negociat între Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor şi FT.
Totodată, şi modul de remunerare a administratorului urmează să se schimbe.
Potrivit deciziei acţionarilor, "în măsura în care este permis de legea şi reglementările aplicabile, onorariul total care va fi plătit către Franklin Templeton va include un onorariu de bază în funcţie de capitalizarea de piaţă a Societăţii şi un onorariu suplimentar variabil în funcţie de valoarea distribuirilor excepţionale către acţionari în perioada de referinţă".
Acţionarii FP au mai votat odată un comision suplimentar pentru FT, dacă ar fi accelerat vânzările din portofoliu şi ar fi returnat banii către acţionari, însă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (actualmente Autoritatea de Supraveghere Financiară) nu a fost de acord cu această modificare a actului constitutiv, iar contestaţia Fondului se judecă în instanţă.
Adunarea Generală din noiembrie a avut loc după ce Fondul a răscumpărat accelerat 600 de milioane de acţiuni proprii FP, la preţul de 1 leu/acţiune.
link: "Fondul Proprietatea nu mai este instrumentul iniţial de despăgubire"
link: Grzegorz Konieczny: "Nu văd perspectiva desfiinţării Fondului Proprietatea"
link: Fondul Proprietatea - 118 litigii cu Ioana Sfîrăială
link: Brokerii: "Lichidarea FP, mai încolo"
link: Aurel Bucur: "FP îşi doreşte listarea Salrom"
link: "Administratorul FP trebuie să evite afectarea intereselor economice strategice ale statului"
link: "Bestia neagră" de la FP
link: Morgan Stanley deţine 5% din Fondul Proprietatea