FONDUL PROPRIETATEA - TREI ANI DE LA LISTARE Vocea investitorilor

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 ianuarie 2014

Vocea investitorilor

MILAN PRUSAN, "ING Investment Management": "Este foarte importantă valorificarea potenţialului activelor din portofoliu"

Acţiunile FP vor continua să aducă randamente atractive acţionarilor, consideră Milan Prusan, Head of Business Development "ING Investment Management", care se aşteaptă ca avansul cotaţiei să fie mai moderat decât în 2013.

Potrivit domniei sale, perspectiva desfiinţării FP este încă îndepărtată. "Acum este foarte importantă valorificarea potenţialului activelor din portofoliu, în special a celor nelistate", spune Milan Prusan.

Reprezentantul "ING Investment Management" consideră că principalele beneficii ale listării FP sunt reprezentate de creşterea lichidităţii pietei, a transparenţei şi a responsabilizării managementului unor companii din portofoliu deţinute în majoritate de stat, precum şi un imbold pentru restructurarea acestora pe paliere mai profitabile.

"Credem că prezenţa Franklin Templeton pe piaţa locală a fost şi este una benefică, aceasta contribuind la o aliniere mai clară a standardelor pieţei româneşti de capital cu cele prezente pe pieţele mai dezvoltate din regiune", ne-a mai declarat Milan Prusan.

DRAGOŞ MANOLESCU, "OTP Asset Management": "Pe termen scurt, nu se pune problema desfiinţării FP"

Dragoş Manolescu, Director Investiţii "OTP Asset Management" nu crede că, pe termen scurt, se pune problema desfiinţării Fondului Proprietatea.

Domnia sa ne-a declarat: "În momentul în care marea majoritate a acţiunilor din portofoliul FP vor fi listate, putem vorbi de o asemenea perspectivă. Desfiinţarea FP ar reprezenta o pierdere importantă pentru dezvoltarea pieţei de capital din România prin pierderea celei mai tranzacţionate companii la Bursa de Valori Bucureşti. De asemenea, pierderea FP ar fi un pas înapoi din drumul către includerea României în categoria Emerging Markets.

FP a adus pieţei de capital un plus de lichiditate, transparenţă, guvernanţă corporativă şi o vizibilitate mai mare a BVB în rândul investitorilor strâini, potrivit domnului Manolescu.

Directorul OTP Asset Management apreciază că acţiunile FP au avut, în 2013, o evoluţie conformă aşteptărilor sale: "Încă dinainte de listare, ni s-au părut a fi una dintre cele mai interesante oportunităţi de investiţii datorită discount-ului faţă de VUAN. Reducerea discountului dintre preţ şi VUAN s-a datorat, în mare parte, listării companiilor din portofoliul fondului precum şi programului de răscumpărări a propriilor acţiuni.

Pentru 2014 aşteptăm o evoluţie pozitivă, însă mult mai redusă ca amplitudine faţă de cea din 2013".

Despre Franklin Templeton, Dragoş Manolescu opinează că a avut un comportament firesc, acţionând în interesul acţionarilor. "De asemenea, Franklin Templeton a adus un plus de transparenţă în companiile de stat deţinute în portofoliu şi nelistate", a adăugat domnia sa.

Directorul OTP Asset Management se aşteaptă ca Franklin Templeton să respecte cerinţele acţionarilor conform noului contract de administrare a investiţiilor şi, de asemenea, o atitudine agresivă în continuare din partea FP în ceea ce priveşte transparenţa în cadrul companiilor nelistate.

COSMIN MIZOF, "KD Investments": "Aprecierea FP, unul dintre principalele motoare ale creşterii indicilor bursieri"

Considerăm scenariul desfiinţării FP ca unul destul de puţin plauzibil, pe termen mediu cel puţin, ne-a spus Cosmin Mizof, Manager Portofoliu "KD Investments Romania".

Domnia sa a continuat: "În opinia noastră, doar perpetuarea pe termen mediu a unui discount între preţul de piaţă al acţiunilor FP şi valoarea activului net al acestora la un nivel semnificativ peste benchmark-ul acceptat pentru fondurile închise de investiţii pe pieţele dezvoltate (10-15%) ar putea duce la acest deznodământ. Considerăm că, aşa cum piaţa a arătat mai ales în anul 2013, acţiunile corporative întreprinse de către managerul fondului (programe de răscumpărare a propriilor acţiuni, propuneri privind acordarea de dividende speciale, menţinerea de rate de distribuţie a dividendelor apropiate de 100%) conjugate cu creşterea lichidităţii portofoliului de active al FP prin listarea la bursă de noi companii la care FP deţine participaţii vor duce în timp la atingerea benchmark-ului mai sus amintit.

În caz contrar, considerăm că o acţiune concertată de lichidare în piaţă a participaţiilor deţinute în prezent de către FP va necesita o perioadă de timp foarte lungă pentru asigurarea valorificării acestora în termeni acceptabili pentru acţionarii FP".

Cosmin Mizof apreciază evoluţia acţiunilor FP în cursul anului 2013 ca fiind una excepţională, "aceasta fiind, în fapt, unul dintre principalele motoare ale creşterii indicilor bursieri locali în această perioadă".

Domnul Mizof ne-a mai spus: "Aşteptările noastre privind evoluţia acţiunilor FP în cursul acestui an sunt în continuare pozitive, dar considerabil mai modeste faţă de anul trecut, datorită micşorării semnificative a discountului dintre preţul din piaţă al acţiunii FP şi valoarea activului net al acesteia deja realizate în 2013. Poziţionăm această evoluţie în intervalul 0-15%".

Reprezentantul "KD Investments Romania" apreciază că "Franklin Templeton" a introdus pe piaţa locală normele privind managementul activ al unui fond închis de investiţii în avantajul acţionarilor acestuia: "Acţiunile corporative întreprinse de către Franklin Templeton începând cu anul 2011 (implementarea normelor de guvernanţă corporativă în cadrul companiilor la care deţine participaţii, programe de răscumpărare a propriilor acţiuni, propuneri privind listarea Fondului pe mai multe pieţe, propuneri privind acordarea de dividende speciale acţionarilor, programe de lichidare accelerată a unora dintre participaţiile FP, activităţi de lobby privind listarea la bursă a unor participaţii deţinute, programe de comunicare cu investitorii) au devenit un etalon pentru piaţa locală şi observăm cu satisfacţie încercarea altor emitenţi de pe piaţa locală de implementare a acestora".

Domnia sa este de părere că Franklin Templeton va implementa următorul program de răscumpătare a propriilor acţiuni deja aprobat de către acţionari în anul 2013: "De asemenea, credem că propunerea privind acordarea de dividende speciale acţionarilor prin intermediul reducerii valorii nominale a acţiunilor Fondului va fi aprobată de acţionari şi implementată în cursul anului.

În final, credem că Franklin Templeton va derula şi în anul 2014 programe de vânzare în piaţă a unora dintre participaţiile deţinute de către FP".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb