Consiliul Judeţean Timiş a depus un proiect la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în valoare estimată de aproape 50 de milioane de lei, în vederea construirii Parcului Tehnologic pentru Energie Alternativă Timi-şoara. Potrivit managerului de proiect Bogdan Mihăescu, investiţia va fi finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene, cealaltă jumătate a banilor urmând să fie asigurată de la bugetul de stat.
Domnul Mihăescu preconizează că lucrările de construire vor începe în luna ianuarie a anului viitor, iar parcul va fi operaţional în anul 2015. Suprafaţa pe care va fi realizat proiectul este de 15 hectare.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea economică şi socială la nivelul Polului de Creştere Timişoara, prin realizarea infrastructurii "Parcului Tehnologic pentru Energie Alternativă Timişoara" şi crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea firmelor din domeniul tehnologiilor de producţie a energiei din surse regenerabile şi din alte domenii conexe de interes.
Astfel, pe suprafaţa destinată proiectului va fi realizată infrastructura tehnico-edilitară şi de comunicaţie, la standarde europene, şi va fi construită o clădire civilă, multifuncţională, pentru servicii şi organizare de evenimente. Aceasta va deservi nevoile specifice ale întreprinderilor inovatoare care vor fi locate în parc şi care vor facilita administrarea acestuia.
În prezent, programul se află într-o primă fază de evaluare, pentru obţinerea fondurilor europene. Bogdan Mihăescu susţine că, pe parcursul evaluării, pot apărea modificări în proiect.
Lângă locul unde va fi realizată investiţia, se află un teren de 45 de hectare, pentru care se organizează un concurs de proiecte în vederea realizării unui parc fotovoltaic. Până în prezent, au fost derulate câteva sesiuni de licitaţii, însă, după cum a specificat domnul Mihăescu, nicio companie nu a prezentat cea mai bună soluţie.
În cadrul unei cooperări internaţionale între şase regiuni importante preocupate să aibă un rol în acţiunile legate de climatul global şi asigurarea resurselor de energie şi care doresc să îmbunătăţească procesul de luare a deciziilor la nivel regional, în vederea utilizării resurselor de energie regenerabilă, a fost înfiinţată asociaţia RENREN. În vederea dezvoltării unui parteneriat în cadrul Uniunii Europene şi a răspândirii beneficiilor proiectului RENREN, în anul 2008 s-a hotărât să fie cooptaţi noi membrii şi să se ceară finanţare prin programul INTERREG IVC, în vederea coordonării optime a schimburilor de experienţă din cadrul RENREN, a precizat, ieri, Bogdan Mihăescu. Potrivit domniei sale, durata proiectului este de trei ani (ianuarie 2010-decembrie 2012), iar bugetul total se ridică la peste 2 milioane de euro. Din acest total, 1,6 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Aproape 225.000 de euro sunt banii cu care va contribui partenerul român, mai mult de 100.000 de euro fiind fonduri nerambursabile.