FONDURI EUROPENE Fondurile Phare 2005 pentru România vor fi aprobate în trei săptămîni

Mihai Vereha
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 ianuarie 2006

Memorandum-ul de finanţare pentru fondurile de preaderare Phare 2005 urmează să fie semnat cel mai devreme în trei săptămîni, ne-a declarat Răzvan Cotovelea, director general al Autorităţii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar (AMCSC).

Fondurile alocate ţării noas-tre prin instrumentul Phare 2005 se ridică la 432,2 milioane euro, din care 396,9 milioane euro sînt repartizate Programului Naţional Phare. Cerinţele oficialităţilor europene au constat în distribuirea fondurilor în aşa fel încît 70% din suma totală să reprezinte investiţii iar 30% asistenţă tehnică.

Un alt criteriu de care autorităţile române au trebuit să ţină cont a fost ca din Programul Naţional Phare 40,45% din sumele alocate să fie pentru componenta coeziune economică şi socială. Negocierile pentru Programul Naţional Phare au fost încheiate cu succes, afirmă Răzvan Cotovelea, şi documentul a fost aprobat de Comitetul de Gestiune Phare.

Ministerul Finanţelor se află acum în faza finală în care negociază termenii şi condiţiile în care va fi semnat memorandumul 2005. De asemenea, autorităţile lucrează deja la pregătirea documentelor pentru lansarea licitaţiilor, activitate care durează pînă la trei-patru luni iar aprobarea acestora de către Comisia Europeană va însemna încă cel puţin o lună.

Ministerul Finanţelor pre-gă-teşte şi memorandumul Phare 2006, suma fondurilor în dis-cuţie fiind de 479,4 milioane euro. Programului Naţional Phare 2006 îi sînt repartizate 436,2 milioane euro. Dificultăţile care se înregistrează în programarea fondurilor Phare nu ţin de necunoaşterea procedurilor ci de complexitatea programelor şi a timpului foarte scurt în care trebuie pregătite, lansate şi implementate fişele de program, ne-a declarat Răzvan Cotovelea. "Anual Comisia Europeană a venit cu anumite cerinţe specifice pentru fondurile Phare şi este normal deoarece acest instrument de finanţare este într-o continuă dezvoltare şi armonizare. Nu se pune problema ca aceasta să îngreuneze dezvoltarea, dimpotrivă am încercat împreună cu oficialii europeni să implementăm elemente care să fluidizeze utilizarea acestor fonduri", ne-a mai precizat directorul AMCSC.

Răzvan Cotovelea a ţinut să asigure instituţiile beneficiare de fonduri europene că nu vor rămîne fără bani deşi unele au solicitat sume foarte mari. Totodată, pentru dezvoltarea IMM-urilor, a organizaţiilor neguvernamentale şi a centrelor de formare vor fi în 2006 şi 2007 scheme de granturi. Ministerul Finanţelor urmează să des-chi-dă un centru de informare în aproximativ două luni, unde potenţialii beneficiari de fonduri Phare pot dicuta cu managerii de program.

În privinţa capacităţii ţării noas-tre de absorbţie a fondurilor comunitare, Răzvan Cotovelea ne-a declarat că programul Phare 2003 a fost acoperit în proporţie de 98,8%. Această informaţie a fost confirmată şi de Aura Răducu, coordonator al ehipei de progamare Phare din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb