Fonduri europene pentru reconversia profesională a minerilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene #Resurse Umane / 9 ianuarie 2020

Suma necesară derulării acestui amplu program de reinserţie socială a persoanelor din Valea Jiului se ridică la 2 milioane de euro, iar banii sunt alocaţi din fondurile europene.

Suma necesară derulării acestui amplu program de reinserţie socială a persoanelor din Valea Jiului se ridică la 2 milioane de euro, iar banii sunt alocaţi din fondurile europene.

Peste 2000 de persoane vulnerabile şi 1560 de mineri disponibilizaţi din Petroşani, Vulcani, Aninoasa, Lupeni şi Uricani vor beneficia de cursuri gratuite de formare profesională, de o primă de integrare în muncă, iar pentru cei care vor fi efectiv angajaţi, patronii vor primi, timp de un an, o subvenţie de 2250 lei pe lună, pentru fiecare angajat.

Suma necesară derulării acestui amplu program de reinserţie socială a persoanelor din Valea Jiului se ridică la 2 milioane de euro, iar banii sunt alocaţi din fondurile europene, au anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă comună, vicepremierul Raluca Turcan şi Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat: "Guvernul PNL demarează un proiect pilot, cu bani europeni, pentru combaterea şomajului din zonele miniere şi industriale. Am lansat astăzi (n.r.- miercuri) public un prim apel pentru folosirea a 2 milioane de euro din fonduri europene, printr-un program pentru ocuparea şomerilor şi persoanelor inactive din Valea Jiului. Programul va aduce un sprijin concret pentru cei aproximativ 1560 de şomeri din această zonă, dar şi pentru alte categorii de persoane. Astfel, 2 milioane de euro din fonduri europene (...) vor permite eradicarea în totalitate a şomajului din zona Petroşani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni şi Uricani. Următoarele proiecte de combatere a şomajului vor viza alte 7 regiuni, cu 1.344.000 de beneficiari".

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a precizat: "Este un prim pachet inovator şi integrat de măsuri. Nu avem în vedere doar calificarea profesională a persoanelor respective, ci un ansamblu de măsuri integrate, cu echipamente de lucru şi subvenţionarea costului privind angajarea. Acest apel de proiecte este pilot şi, în funcţie de succesul lui, vom aplica măsurile şi în alte regiuni asemănătoare Văii Jiului. Ne propunem să ţintim exact nevoile populaţiei şi să le rezolvăm prin utilizarea eficientă a fondurilor europene din Programul Operaţional Capital Uman".

Ministrul de resort a arătat că prin noul program sunt prevăzute trei tipuri de măsuri. Prima se referă la cursuri de recalificare a persoanelor din Valea Jiului, cu scopul reintegrării reale în câmpul muncii a celor afectaţi de închiderea minelor. Cei care vor aplica pentru finanţările acordate din fondurile europene vor avea obligaţia ca, în urma acestor cursuri, minimum 30% din cursanţi să fie reintegraţi pe piaţa muncii. A doua măsură se referă la acordarea unei prime de reintegrare în muncă, primă care constă în asigurarea echipamentului şi uneltelor necesare desfăşurării activităţii, cât şi cele solicitate de protecţia muncii. A treia etapă din acest program integrat prevede subvenţionarea, conform dispoziţiilor legii 76/2002, a costului cu forţa de muncă, pentru o perioadă de un an. Astfel, angajatorii vor primi pentru fiecare persoană angajată în urma cursurilor de recalificare profesională, câte 2250 lei pe lună, timp de 12 luni.

În privinţa cursurilor de recalificare profesională, fiecare organizator aplicant va decide, în funcţie de nevoile beneficiarilor, domeniul de calificare, existând practic o tipologie flexibilă a acestor cursuri.

Ministrul Fondurilor Europene a susţinut că în maximum patru luni de la lansarea acestui apel de proiecte să fie finanţate primele cursuri de reconversie profesională. Marcel Boloş a spus: "Valea Jiului are o componentă turistică importantă şi încercăm să sprijinim infrastructura şi serviciile de turism. În cadrul Ministerului Fondurilor Europene avem în derulare o Strategie de restructurare a Văii Jiului prin înfiinţarea unei Investiţii Teritoriale Integrate (ITI), al cărui model să poată fi aplicat ulterior şi în alte regiuni cu acelaşi profil economic".

Partenerii eligibili pentru acest apel de proiecte sunt camerele de comerţ şi industrie, patronatele, sindicatele, furnizorii de formare profesională şi universităţile.

Pentru cadrul financiar multianual 2021-2027 al Uniunii Europene, ţara noastră are alocaţi aproximativ 41 miliarde de euro. Autorităţile doresc ca în următoarele patru luni ale anului 2020 să pregătească infrastructura instituţională pentru a intra în anul 2021 cu proiecte mature, gata de finanţare.

În acest sens, ministrul Marcel Boloş a spus: "Dacă pentru anul în curs, 2020, ne-am fixat ca ţintă absorbţia a 2,8 miliarde de euro, pentru anul viitor avem o ţintă ambiţioasă: începerea implementării proiectelor finanţate prin noul cadru financiar multianual. Dorim să demarăm din prima zi a anului 2021 aceste proiecte şi nu să ne ocupăm de acreditarea autorităţilor de management".

Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că, în perioada 2021-2027, prioritate vor avea proiectele privind infrastructura de sănătate, infrastructura de transport şi digitalizarea de înaltă performanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb