Programul Operaţional Regional se află pe primul loc în clasamentul plăţilor intermediare (rambursări) efectuate de Comisia Europeană, cu o rată de absorbţie efectivă de 11,73%, potrivit unui comunicat transmis ieri de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Plăţile interne efectuate către beneficiari din rândul tuturor programelor operaţionale din Româ-nia s-au ridicat la 4,969 miliarde de lei, la finalul lunii martie 2012.
Un raport realizat de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), care prezintă datele privind absorbţia fondurilor europene până la 31 martie 2012, indică o valoare a plăţilor intermediare efectuate de Comisia Europeană prin POR de 437,24 de milioane de euro.
În cadrul Programului Operaţional Regional, derulat de MDRT, au fost aprobate 3.104 proiecte, în va-loare totală de 14,716 miliarde de lei şi au fost contractate 2.723 de proiecte, în valoare de 13,449 de miliarde de lei.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat: "Am contractat aproape toate fondurile disponibile prin POR, iar, pe unele axe, am realizat chiar supracontractări, adică am semnat proiecte pe sume mai mari decât cele disponibile deoarece, aşa cum arată experienţa altor state europene, în urma licitaţiilor mai rămân fonduri. Doresc să nu rămână nealocat niciun euro disponibil de la Uniunea Europeană şi voi face tot ceea ce-mi stă în putinţă să realizez acest lucru alături de echipa de la AM POR".
Programul Operaţional Regional a fost lansat în data de 13 iulie 2007 şi este coordonat de MDRT, prin Autoritatea de Management. Suma totală alocată programului se ridică la 4,3 miliarde euro. Obiectivul general al POR constă în sprijinirea şi promovarea dezvoltării locale durabile, atât din punct de vedere economic, cât şi social, în regiunile României, prin îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură şi a mediului de afaceri, care susţin creşterea economică.