Băncile sunt extrem de interesate de produsele de genul celor care susţin atragerea de fonduri europene, a spus Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând că sistemul bancar are foarte mult de muncă la partea de comunicare pentru ca să readucă încrederea clienţilor.
Subliniind că autorităţile au deschis colaborarea, în ultima vreme, şi că au avut discuţii constructive pe tema fondurilor europene, Florin Dănescu a ţinut să precizeze că ARB a creat o structură specifică în acest domeniu - Comisia pentru fonduri europene.
Domnia sa a mai menţionat că legiferarea agresivă a evitării riscurilor înseamnă eliminarea din piaţă a anumitor produse. "Credem că neîncrederea duce la legi neadecvate", a precizat Florin Dănescu, adăugând că independenţa economică în modul în care sunt transpuse legile europene "este un aspect care trebuie cunoscut foarte bine".
"Comunitatea noastră bancară solicită ca directivele europene să fie transpuse în legislaţia naţională conform prevederilor aprobate de reglementatorii europeni şi în spiritul gândit de emitenţi", ne-a spus domnul Dănescu, apreciind: "Extinderea nerezonabilă a sferei de aplicare a legislaţiei europene ar induce un decalaj îngrijorator în ceea ce priveşte practicile bancare din România faţă de celelalte state europene, unde autorităţile se limitează strict la prevederile directivelor aprobate de legislativul european, inclusiv la nivel de costuri suportate de sistemul bancar".
Subliniind că băncile au aşteptări optimiste în ceea ce priveşte creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, domnul Dănescu a spus că sectorul bancar estimează că ar urma o creştere a creditării, chiar dacă cifrele nu vor fi foarte mari.
Insolvenţa persoanelor juridice reprezintă o barieră importantă în calea dezvoltării creditării, a conchis reprezentantul ARB
Îmbunătăţirea aplicării cadrului legislativ al insolvenţei persoanelor juridice este necesară, în condiţiile în care 3 miliarde euro reprezintă restanţele firmelor aflate în insolvenţă, subliniază reprezentantul ARB.
Volumul creditelor noi acordate de bănci companiilor şi populaţiei, în primele patru luni din 2015, se cifrează la aproximativ 3,6 miliarde euro. Volumul creditelor noi acordate companiilor este de circa 2,1 miliarde euro, în perioada menţionată, leul fiind în două treimi din cazuri moneda de împrumut, a completat Florin Dănescu.
Potrivit domniei sale, în perioda crizei, "băncile au continuat să absoarbă riscurile din economie", în perioada 2009-2014 sistemul bancar înregistrând o pierdere netă consolidată de 1,6 miliarde euro, iar aporturile suplimentare de capital ridicându-se la 1,8 miliarde euro.