Specialiştii din BCR au analizat noutăţile pentru perioada de programare 2014-2020 şi au constatat că accentul este pus pe calitatea şi sustenabilitatea proiectelor, precum şi pe reguli noi care crează un cadru mai eficient de selecţie şi finanţare a proiectelor, potrivit Ioanei Gheorghiade, Director Sector Public şi Finanţarea Infrastructurii, în cadrul băncii.
Acesta se referă la: lansări etapizate a apelurilor de proiecte cu bugete mari încă de la început şi depuneri on-line de proiecte, sistem de selecţie a proiectelor modificat, conform principiului de evaluare "primul venit, primul servit" în mod competitiv, funcţie de obţinere a unui punctaj minim, creşterea frecvenţei evaluărilor, trimestriale şi chiar lunare, conform analiştilor BCR.
Din cele aproximativ 40 de miliarde de euro disponibile în total, în perioada 2014-2020, pentru finanţare europeană din programe operaţionale, peste 70% sunt alocate mediului public, iar restul mediului privat, care îi poate accesa direct prin proiecte sau indirect ca furnizori de bunuri/servicii/lucrări în cadrul proiectelor, potrivit oficialului BCR.
Banca deţinută de grupul austriac Erste a acordat, până acum, credite de peste 1,2 miliarde euro pentru prefinanţarea şi cofinanţarea a peste 1.100 de proiecte cu fonduri nerambursabile. BCR a evaluat de trei ori mai multe proiecte faţă de cele acceptate, a declarat doamna Gheorghiade.
O serie de proiecte de succes derulate de beneficiari în parteneriat cu BCR, din agricultură, producţie, infrastructură socială de apă şi canalizare, precum şi un proiect finanţat în cadrul Instrumentului financiar "Jeremie" au exemplificat realizările băncii în acest domeniu, potrivit oficialului BCR.
BCR are în vedere, pentru perioada 2014-2020, continuarea cofinanţării/prefinanţării, precum şi monitorizarea implementării proiectelor şi a indicatorilor de realizare ai acestora.
De asemenea, banca are în vedere continuarea implicării în gestionarea unor instrumente financiare dedicate IMM-urilor, finanţate din fonduri europene, având în vedere gradul de multiplicare a resurselor alocate şi valoarea economică adăugată.