Banii europeni nu sunt inepuizabili, afirmă doamna Ramona Ivan, director al Direcţiei Relaţii Externe şi Finanţări Structurale din carul "CEC Bank", subliniind că, în această situaţie, sunt necesare şi alte fonduri.
Doamna Ivan declară: "Sistemul bancar a rămas la fel în ultimii o sută de ani: atrage bani şi dă credite. Dacă nu dăm credite, în condiţiile în care avem bani, nu e bine. Vrem să credităm! Poate trebuie să facem mai mult pe partea de dialog, să stăm la aceeaşi masă (n.r. banca şi întreprinzătorii). Nu sunt aceleaşi soluţii pentru toţi întreprinzătorii, de aceea este important să găsim, în bancă, omul care să înţeleagă afacerea celui care are nevoie de finanţare".
Conform afirmaţiilor doamnei Ivan, "CEC Bank" a acordat peste 26.000 de credite în perioada ianuarie 2008 - decembrie 2014 pentru proiecte cu componentă europeană nerambursabilă.
Ramona Ivan le recomandă beneficiarilor de fonduri europene - în vederea implementării proiectelor cu astfel de finanţare -, să lanseze colaborarea cu banca din momentul în care proiectul este la nivel de idee, astfel încât, împreună cu specialiştii băncii, să poată fi realizată o structură de finanţare realistă. Totodată, domnia sa spune că trebuie elaborat un studiu de piaţă riguros, care să fundamenteze ipotezele de creştere a afacerii în orizontul de prognoză, iar întreprinzătorii trebuie să determine în mod realist necesarul de finanţare prin corelarea datei depunerii cererilor de rambursare/plată a grantului cu momentul încasării acestuia.
"Lansaţi proiectul de investiţii numai după ce structura de finanţare a acestuia este clarificată", mai îndeamnă doamna Ivan, adăugând că întreprinzărorii trebuie să stabilească şi un grafic realist de implementare a proiectului, corelat cu durata reală a etapelor acestuia.