FINANŢAREA EUROPEANĂ Este necesară unificarea legislaţiei pentru instrumentele structurale

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 mai 2012

Este necesară unificarea legislaţiei pentru instrumentele structurale

CEC Bank a finanţat, până la sfârşitul anului 2011, circa 9.807 proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene, pentru care valoarea însumată a granturilor se ridică la peste 2.374,52 milioane lei. De asemenea, din surse BERD, banca a finanţat, până la sfârşitul anului 2011, circa 530 credite (linia pentru IMM-uri, linia pentru mediul rural, linia pentru eficientizarea energiei), în sumă de aproximativ 117 milioane lei.

Radu Graţian Gheţea, Preşedintele CEC Bank, ne-a acordat cu amabilitate un interviu, în care a vorbit despre situaţia absorbţiei fondurilor europene, despre problemele cu care s-a confruntat banca, dar şi despre soluţiile pe care le vede pentru îmbunătăţirea procesului de atragere a banilor europeni.

(Interviu cu domnul Radu Graţian Gheţea, Preşedintele CEC Bank)

Reporter: Cum caracterizaţi situaţia absorbţiei fondurilor europene în ţara noastră?

Radu Graţian Gheţea: Potrivit informaţiilor oficiale, gradul de absorbţie internă a fondurilor europene pe instrumente structurale se ridică în prezent la 18,28%, absorbţia efectivă fiind însă de numai 7,46%. Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală procentul este mai mare, respectiv 37%. Progresul este destul de timid şi, în ciuda măsurilor care au fost luate până în prezent în vederea simplificării procedurilor, mai sunt multe lucruri de făcut pentru o creştere susţinută a absorbţiei.

Reporter: Consideraţi că absorb-ţia fondurilor europene ar trebui să fie o prioritate pentru ţara noastră în această perioadă? De ce?

Radu Graţian Gheţea: Fondurile europene trebuie să reprezinte o prioritate, dat fiind faptul că acestea pot contribui decisiv la creşterea economică a ţării. Absorbţia fondurior europene este esenţială în acest moment cu atât mai mult cu cât România este pe cale să înceapă negocierile pentru viitoarea perioadă de programare financiară 2014 - 2020, iar de rata absorbţiei depinde reuşita în negocieri. Să nu uităm în acelaşi timp că ne apropiem de finalul exerciţiului financiar 2007 - 2013 şi trebuie intensificate acţiunile pentru creşterea absorbţiei, întrucât poate apărea riscul dezangajării de fonduri. Trebuie să dovedim că putem utiliza eficient banii disponibili, pentru a putea primi sumele următoare.

Reporter: Care sunt principalele probleme care îngreunează procesul absorbţiei de fonduri europene în ţara noastră? Care sunt soluţiile pe care le vedeţi pentru rezolvarea aces-tor probleme?

Radu Graţian Gheţea: Din punc-tul de vedere al băncii, problemele cu care ne-am confruntat au fost legate în principal de supradimensionarea bugetelor din proiect şi implicit de imposibilitatea de a sus-ţine cofinanţarea proiectului din fondurile proprii. S-a întâmplat uneori ca banca să nu considere clientul sau proiectul ca fiind creditabile. Este însă o certitudine faptul că toţi participanţii la acest proces au întâmpinat greutăţi, atât entităţile implicate în gestionarea fondurilor europene, cât şi beneficiarii. Experienţa a dovedit că numai printr-o comunicare continuă, eficientă şi transparentă se pot identifica soluţii fezabile (de exemplu, introducerea scrisorii de confort din partea băncii la depunerea cererii de finanţare sau posibilitatea gajării bunurilor achiziţionate cu fonduri europene).

Din experienţa clienţilor noştri, putem enumera câteva soluţii care ar putea duce la o mai bună absorbţie a fondurilor europene, parte din ele fiind deja legiferate şi urmând a fi aplicate. Avem în vedere, de exemplu, respectarea termenelor de către autorităţi (termenele de lansare propuse, de evaluare, de rambursare a granturilor). Totodată, este necesară unificarea legis-laţiei pentru ins-trumentele structurale şi simplificarea acestora, dar şi a documentaţiilor solicitate şi a ghidurilor solicitantului. Clienţii noştri au în-tâmpinat greutăţi în obţinerea unor detalii exacte referitoare la ghidurile soli-citantului.

O altă soluţie care ar putea determina o mai bună şi rapidă utilizare a fondurilor europene o reprezintă crearea unui mecanism flexibil de realocare a fondurilor neutilizate, fie de la o sesiune la alta, fie între liniile de finanţare care au un grad redus de interes şi linii care au suscitat interesul potenţialilor beneficiari.

De asemenea, întărirea capacităţii administrative, atât prin angajarea de personal de specialitate, cât şi prin calificarea personalului, este foarte importantă în vederea creşterii ratei de absorbţie.

CEC Bank a dat întotdeauna dovadă de deschidere şi a participat la toate iniţiativele autorităţilor de management în ceea ce priveşte identificarea unor solutii pentru problemele întâmpinate în absorbţia fondurilor europene de către ţara noastră.

Reporter: Care este oferta CEC Bank de produse potrivite pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene? Către ce domenii sunt îndreptate produsele CEC Bank?

Radu Graţian Gheţea: În prezent, în oferta băncii avem trei produse des-tinate beneficiarilor de proiecte europene: linia de credit pentru investiţii, creditul pentru investiţii şi creditul punte. În ofertă se mai regăsesc şi scrisorile de confort şi scrisorile de garanţie bancară. Produsele sunt concepute în aşa fel încât pot fi aplicate oricărui domeniu eligibil şi finanţabil din fonduri europene, fiind destinate unor clienţi specifici, beneficiarii de fonduri europene, fie că sunt autorităţi locale, IMM-uri sau PFA-uri.

Pe lângă produse specializate, CEC Bank dispune şi de personal specializat pe acest segment, care să răspundă nevoilor de informare ale potenţialilor beneficiari de fonduri europene. Astfel, prin Birourile de Fonduri Europene deschise în fiecare sucursală, specialiştii noştri oferă consiliere financiară, încercând să sprijine clienţii prin încadrarea ideii de proiect într-unul dintre domeniile de finanţare aprobate de Comisia Europeană.

Reporter: Care este nivelul cofinanţărilor acordate de CEC Bank până în prezent? Ce domeniu este preponderent?

Radu Graţian Gheţea: CEC Bank a finanţat până la sfârşitul anului 2011 circa 9.807 proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene pentru care valoarea însumată a granturilor se ridică la peste 2.374,52 milioane lei. De asemenea, din surse BERD, Banca a finanţat până la sfârşitul anului 2011, circa 530 credite (linia pentru IMM-uri, linia pentru mediul rural, linia pentru eficientizarea energiei) în sumă de aproximativ 117 milioane lei.

Reporter: Ce îi sfătuiţi pe cei care doresc să acceseze fonduri europene?

Radu Graţian Gheţea: Cei ce doresc să acceseze fonduri europene trebuie să îşi asume cu responsabilitate finalizarea proiectului început, bazându-se pe planuri realiste. Dacă de fazele aprobării şi contractării proiectului se trece destul de uşor, adevărata provocare începe abia în momentul implementării proiectului. Ceea ce vrem să transmitem este că din partea băncii, beneficiarii de fonduri europene vor obţine tot sprijinul de care au nevoie, atâta vreme cât sunt clienţi bancabili, au un proiect bine fundamentat şi sustenabil din punct de vedere financiar.

Reporter: Care credeţi că va fi gradul de absorbţie al fondurilor europene până la sfârşitul anului 2013?

Radu Graţian Gheţea: Noi, ca bancă, nu putem da o astfel de estimare. Ceea ce putem spune este că în perioada următoare absorbţia ar trebui să cunoască un ritm mai susţinut, pentru a nu ajunge în situaţia dezangajării de fonduri şi pentru a putea duce la bun sfârşit proiectele deja demarate. Toţi actorii implicaţi în acest proces au avut de învăţat din experienţa de până acum, fapt care s-a materializat de altfel prin aplicarea unor pârghii noi de îmbunătăţire a activităţii în acest domeniu.

Reporter: Care sunt segmentele din care au fost respinse proiectele, în cazul băncii dumneavoastră?

Radu Graţian Gheţea: Bineînţeles că au fost şi cazuri în care banca noas-tră a fost nevoită să respingă cereri de credite, însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza riscului de creditare al unui anumit domeniu, ci din cauza faptului că proiectele res-pective nu au fost considerate bancabile. Acest lucru se poate întâmpla însă în orice domeniu şi ţine de capacitatea financiară a clientului şi de cât de temeinic este elaborat proiectul. Important este ca şi clienţii noştri să dovedească încredere în proiect, implicând resursele proprii, alături de resursele finaciare ale băncii.

Valoarea însumată a granturilor se ridică la peste 2.374,52 milioane lei.

"Să nu uităm, în acelaşi timp, că ne apropiem de finalul exerciţiului financiar 2007 - 2013 şi trebuie intensificate acţiunile pentru creşterea absorbţiei, întrucât poate apărea riscul dezangajării de fonduri".

"În oferta băncii avem trei produse destinate beneficiarilor de proiecte europene: linia de credit pentru investiţii, creditul pentru investiţii şi creditul punte. În ofertă se mai regăsesc şi scrisorile de confort şi scrisorile de garanţie bancară. Produsele sunt concepute în aşa fel încât pot fi aplicate oricărui domeniu eligibil şi finanţabil din fonduri europene".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb