FONDURI NERAMBURSABILE DE LA STAT Primii 70 de tineri au semnat contractele pentru înfiinţarea microîntreprinderilor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 21 aprilie 2011

Primii 70 de tineri au semnat contractele pentru înfiinţarea microîntreprinderilor

Premierul Emil Boc şi minis-trul Economiei, Ion Ariton, au semnat, ieri, primele 70 contracte de finanţare nerambursabilă în cadrul programului de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tineri. Cu această ocazie, Emil Boc a declarat: "Acest program a pornit cu dreptul şi are toate şansele să fie un succes. Avem fonduri pentru înfiinţarea a 1100 de microîntreprinderi, dar dacă interesul este mare putem suplimenta bugetul. Ne pregătim să ieşim din recesiune şi să intrăm pe creştere economică şi acest program va contribui din plin la acest lucru pentru că aduce valoare adăugată în economie. Sperăm că facilităţile oferite de program să fie utilizate într-o manieră corectă".

La rândul său, Ion Ariton a precizat că au fost primite circa 3.000 de cereri de finanţare, care creează premisele înfiinţării a 6.000 de noi locuri de muncă. Domnia sa a subliniat: "Este un debut foarte bun. Eu am convingerea că, până la finalul anului, se va dubla acest număr al societăţilor înfiinţate şi al numărului de locuri noi de muncă realizate".

Potrivit domnului Ariton, de la data de 22 februarie 2011, când a fost lansat programul, şi până la data de 17 aprilie 2011, au fost înregis-trate la Registrul Comerţului 3205 de microîntreprinderi SRL-D, din care au fost înmatriculate 1.859 de microîntreprinderi. În cadrul programului de sprijinire a tinerilor, au fost create 7.661 de conturi pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM), pentru înregistrarea on-line a planurilor de afaceri. Astfel, până în prezent, au fost înregistrate on-line un număr de 700 de planuri de afaceri.

Oficialii AIPPIMM au declarat că, din totalul microîntreprinderilor înfiinţate, cele mai multe (322) sunt din Bucureşti, din Cluj (245), din Braşov (183) şi din Dolj (141).

Cei mai mulţi tineri (133) au ales ca obiect principal de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor (133), fabricarea pâinii, a produselor de patiserie şi prăjiturilor (95), lucrările de construcţii (67), restaurantele (65) şi transporturile rutiere de mărfuri (47).

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a comentat, pentru ziarul BURSA, opţiunile tinerilor: "Cred că domeniile preferate de activitate au legătură cu locurile de muncă ce trebuie create şi intensitatea investiţională. Service-urile auto au ceva viitor având în vedere că nu se mai cumpără atât de multe maşini noi ca în 2008, iar oamenii le repară pe cele vechi. Contextual, şi afacerea cu restaurante şi cea cu lucrările de construcţii pot fi de succes dacă ştii cui te adresezi. Pentru construcţii mai merg micile lucrări de reparaţii, consolidări, modernizări la preţuri decente. La restaurante trebuie să ai o clientelă bine definită în contextul economic actual ca să rezişti în următorii ani. Am văzut că se preferă şi comerţul cu amănuntul şi activităţi de coafură şi înfrumuseţare, dar mă bucur să văd că tinerii au înţeles să facă şi producţie".

Potrivit statisticii oferite de AIPPIMM, mulţi tineri au ales să fabrice diverse produse, de la încălţăminte şi îmbrăcăminte la mobilă, produse din lemn, articole material plastic, produse din beton. Nu lipsesc nici activităţile de consultanţă pentru afaceri şi management, activităţi de inginerie, precum şi alte activităţi în domeniul IT, design, producţie cinematografică şi programe de televiziune, producţie publicitară, turism, hoteluri.

Domnul Pârvan ne-a mai declarat: "Oamenii de afaceri sprijină acest program şi dorim ca Guvernul să finanţeze mii de microîntreprinderi, cu condiţia ca tinerii să înveţe cu adevărat să facă afaceri durabile şi mai ales să producă pentru economia noastră. Eu mă bucur că sunt mulţi care au înţeles că trebuie să mai şi producem în ţara asta, nu doar să facem covrigării, centre de înfrumuseţare sau service-uri auto. Vrem ca Guvernul să încurajeze, prin acest program, producţia care să genereze valoare adăugată, dar şi inovaţia, cercetarea şi creativitatea".

În cadrul Programului, întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot beneficia de finanţare de până la 10.000 de euro. Programul are, în acest an, un buget de 21 milioane de lei. Majoritatea tinerilor care au semnat, ieri, contractele vor primi valoarea maximă a grantului, de 10.000 de euro. Beneficiarii programului sunt tinerii debutanţi în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, care nu au mai deţinut calitatea de acţionar sau asociat în vreo firmă.

Facilităţile programului:

- acordarea de către AIPPIMM a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare;

- garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii SA - I.F.N. (FNGCIMM) pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei;

- scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată.

- scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. banii ar trebui returnati dupa 2-3 ani, altfel e o pomana discriminatorie. In plus, se zvoneste ca trei sferturi dintre ei tre sa fie tineri PDListi, la fel precum cu fondurile UE, ultima vaca de muls

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb