Fondurile SAPARD pentru dezvoltarea infrastructurii rurale ar putea fi suplimentate cu circa 100 de milioane de euro, bani preluaţi de la măsurile care au prezentat un interes mai redus pentru solicitanţi (beneficiari). "Fondurile alocate pentru măsura de dezvoltare a infrastructurii rurale au fost consumate pînă la nivelul anului 2006 şi există alte 600 de proiecte în aşteptare. Intenţionăm să suplimentăm aces-te fonduri cu bani preluaţi de la măsurile mai slab accesate", a declarat la finele săptămînii trecute, după reuniunea Comisiei de monitorizare a fondurilor SAPARD, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
Fondurile SAPARD care nu au fost cheltuite în totalitate privesc măsurile 3.4 - Diversificarea activităţilor din mediul rural, şi 1.1 - Procesarea produselor agricole. Potrivit spuselor ministrului Gheorghe Flutur, oficialii de la Bruxelles ne atenţionează că nu putem dezvolta infrastructura rurală fără să înfiinţăm ferme conforme standardelor comunitare. "Anul trecut, 82% din fondurile SAPARD au mers către măsura < Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale >, iar restul către celelalte măsuri", a adăugat ministrul agriculturii.
Kaj Mortensen, reprezentant european pe probleme SAPARD, prezent la Bucureşti, a subliniat efortul pe care trebuie să-l facă ţara noastră ca să absoarbă fondurile SAPARD, dar şi efortul necesar aducerii la standarde europene a unităţilor de procesare din industria alimentară. "Pentru procesatorii de lapte această perioadă este vitală", a accentuat oficialul european. La rîndul său, minis-trul agriculturii a transmis un mesaj privind accelerarea absorbţiei fondurilor SAPARD, menţionînd că instituţia pe care o reprezintă a trimis către Parlament proiectele de lege privind creditul agricol şi capitalizarea fondului de garantare a creditului rural.
Potrivit oficialului MAPDR, dis-cuţiile din cadrul Comisiei mai sus amintite au vizat şi implicarea directă a Agenţiei de Consultanţă Agricolă în procesul de accelerare a cheltuirii fondurilor SAPARD, prin întocmirea gratuită a unor proiecte de pînă la 10.000 de euro.
În prezent, Agenţia SAPARD are aproape 1.300 de proiecte contractate, din care aproximativ 450 finalizate. Valoarea acestora se ridică la 22.000 de miliarde de lei, din care 10.000 miliarde de lei provin de la Uniunea Europeană.