FONDURI SAPARD: 100 de milioane de euro - realocate pentru dezvoltarea infrastructurii rurale

Eli Roman
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 23 mai 2005

Fondurile SAPARD pentru dezvoltarea infrastructurii rurale ar putea fi suplimentate cu circa 100 de milioane de euro, bani preluaţi de la măsurile care au prezentat un interes mai redus pentru solicitanţi (beneficiari). "Fondurile alocate pentru măsura de dezvoltare a infrastructurii rurale au fost consumate pînă la nivelul anului 2006 şi există alte 600 de proiecte în aşteptare. Intenţionăm să suplimentăm aces-te fonduri cu bani preluaţi de la măsurile mai slab accesate", a declarat la finele săptămînii trecute, după reuniunea Comisiei de monitorizare a fondurilor SAPARD, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Fondurile SAPARD care nu au fost cheltuite în totalitate privesc măsurile 3.4 - Diversificarea activităţilor din mediul rural, şi 1.1 - Procesarea produselor agricole. Potrivit spuselor ministrului Gheorghe Flutur, oficialii de la Bruxelles ne atenţionează că nu putem dezvolta infrastructura rurală fără să înfiinţăm ferme conforme standardelor comunitare. "Anul trecut, 82% din fondurile SAPARD au mers către măsura < Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale >, iar restul către celelalte măsuri", a adăugat ministrul agriculturii.

Kaj Mortensen, reprezentant european pe probleme SAPARD, prezent la Bucureşti, a subliniat efortul pe care trebuie să-l facă ţara noastră ca să absoarbă fondurile SAPARD, dar şi efortul necesar aducerii la standarde europene a unităţilor de procesare din industria alimentară. "Pentru procesatorii de lapte această perioadă este vitală", a accentuat oficialul european. La rîndul său, minis-trul agriculturii a transmis un mesaj privind accelerarea absorbţiei fondurilor SAPARD, menţionînd că instituţia pe care o reprezintă a trimis către Parlament proiectele de lege privind creditul agricol şi capitalizarea fondului de garantare a creditului rural.

Potrivit oficialului MAPDR, dis-cuţiile din cadrul Comisiei mai sus amintite au vizat şi implicarea directă a Agenţiei de Consultanţă Agricolă în procesul de accelerare a cheltuirii fondurilor SAPARD, prin întocmirea gratuită a unor proiecte de pînă la 10.000 de euro.

În prezent, Agenţia SAPARD are aproape 1.300 de proiecte contractate, din care aproximativ 450 finalizate. Valoarea acestora se ridică la 22.000 de miliarde de lei, din care 10.000 miliarde de lei provin de la Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb