Fondurile de private equity au tăiat investiţiile în România la jumătate

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie 2010

Robert Luke: "Deşi în ultima perioadă fondurile de PE au acordat mai multă atenţie managementului companiilor din portofoliu, interesul pentru investiţii nu s-a diminuat".

Robert Luke: "Deşi în ultima perioadă fondurile de PE au acordat mai multă atenţie managementului companiilor din portofoliu, interesul pentru investiţii nu s-a diminuat".

Serviciile medicale şi industria farmaceutică, printre cele mai curtate domenii

Fondurile de private equity (PE) au investit doar 56 de milioane de euro în Româ-nia, în primele nouă luni ale anului, circa 55% din valoarea inves-tiţiilor din perioada similară a lui 2009, când au totalizat 101 milioane de euro, au declarat, ieri, reprezentanţii Asociaţiei Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din Europa de Sud Est (SEEPEA) prezenţi la cea de-a patra conferinţă anuală ţinută de data aceasta la Bucureşti.

Robert Luke, preşedintele SEEPEA, a explicat că reticenţa fondurilor de private equity de a investi în această perioadă vine în contextul în care încrederea consumatorilor este la cote scăzute.

"Traversăm o criză de proporţii a încrederii consumatorilor", a spus, ieri, preşedintele SEEPEA, adăugând: "Este dificil pentru fonduri să investească în această perioadă pentru că pieţele cresc atunci când încrederea consumatorilor creşte. Din această cauză, unele fonduri şi-au amânat planurile de investiţii". Domnul Luke estimează că o creştere reală a economiei autohtone ar putea avea loc abia din 2012 încolo, incertitudinea fiind cuvântul de ordine pentru 2011.

"Deşi în ultima perioadă fondurile de PE au acordat mai multă atenţie managementului companiilor din portofoliu, interesul pentru investiţii nu s-a diminuat. Fondurile au un angajament clar pentru România şi credem că pot sprijini companiile sănătoase să se extindă pe pieţele externe", a adăugat Robert Luke.

În 2009, investiţiile de private equity din Europa Centrală şi de Est (ECE) au atins 425 de milioane de euro. Ţara noastră a reuşit să atragă investiţii de PE reprezentând 0,18% din PIB, sub media ţărilor din ECE, de 0,22%. Ultimul trimestru al anului a fost benefic investiţiilor de PE, România reuşind să atragă circa 120 de milioane de euro, iar Bulgaria 178 de milioane de euro. Totalul investiţiilor de private equity realizate în ţara noastră în 2009 a fost de 220 de milioane de euro.

Irina Anghel, Secretarul General al SEEPEA, a explicat, ieri, că inves-tiţiile de private equity rămân printre puţinele soluţii la care pot recurge antreprenorii autohtoni, atunci când sunt strâmtoraţi financiar: "Ne aşteptăm să existe mai multă flexibilitate din partea antreprenorilor în evaluarea propriilor afaceri, în condiţiile în care revenirea economică din Europa nu a atins încă România, iar opţiunile pentru dezvoltarea şi redresarea companiilor s-au redus considerabil între timp. Investiţiile de private equity rămân printre puţinele soluţii disponibile, fondurile având flexibilitatea şi disponibilitatea de a intra în parteneriat ca să le asigure finanţarea necesară dezvoltării şi accesul la know-how".

A patra conferinţă anuală a SEEPEA a reunit reprezentanţi ai jucătorilor implicaţi în procesul obţinerii de finanţare pentru dezvoltarea şi redresarea companiilor. SEEPEA este o organizaţie care urmăreşte să sprijine companiile de Private Equity şi Venture Capital active în Europa de Sud-Est şi interesele lor în faţa entităţilor naţionale şi europene relevante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb