Fondurile europene din agricultură, la raport

C.D.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 21 iunie 2010

Fondurile europene din agricultură, la raport

Fermierii, sprijiniţi de minister să ia credite de la bănci

Producătorii agricoli ar putea să primească, în luna octombrie, un avans din partea Ministerului Agriculturii pentru schema unică pe suprafaţă aferentă anului 2010, pentru care plăţile încep, în mod normal, din luna decembrie.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a apreciat că, astfel, agricultorii vor putea să acceseze credite de la bănci pe care le vor putea achita prin intermediul avansului.

Astfel, potrivit ministrului, va fi rezolvată şi problema unor societăţi comerciale care au deja credite angajate de la bănci şi au dificultăţi cu plata acestora.

Secretarul de stat Adrian Rădulescu a menţionat că fermierii vor putea să acceseze creditele de la bănci chiar de luna următoare, autorizaţiile urmând să fie eliberate începând cu data de 1 iulie. Iar ca procesul de contractare a creditelor să fie facilitat, ministrul Dumitru a menţionat că ministerul de resort va subvenţiona, de anul viitor, creditele agricole de producţie ale fermierilor.

De asemenea, Mihail Dumitru a mai precizat că ministerul a semnat un protocol cu trei instituţii bancare pentru cofinanţarea investiţiilor.

4200 de cereri pentru motorină subvenţionată

Ministrul Mihail Dumitru a precizat că din 27 mai şi până în prezent fermierii au depus 4.197 de cereri de acord prealabil pentru motorina destinată lucrărilor agricole. Deconturile de rambursare urmează să fie soluţionate în trimestrul următor.

Conform ministrului, cantitatea solicitată de fermieri a fost de 240 milioane litri, ceea ce reprezintă 34% din cantitatea totală alocată (700 milioane de litri).

Pescuitul iese la liman

Ministrul Mihail Dumitru a mai anunţat că, în premieră, au fost semnate primele contracte în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP).

POP 2007-2013 este unul dintre programele prin care ţara noastră a avut circa 230,7 milioane euro, dar nu am reuşit să atragem niciun ban din cauza diferitelor probleme.

Astfel, săptămâna trecută, au fost semnate primele cinci contracte în valoare de 4,7 milioane euro şi urmează alte nouă în valoare de 27 de milioane euro.

86 milioane euro pentru microîntreprinderi

De asemenea, ministrul Mihail Dumitru a menţionat, în cadrul măsurilor de sprijin a economiei, că au fost semnate, săptămâna trecută, 474 de contracte de finanţare din FEADR în valoare de 86 milioane de euro, în cadrul Măsurii 312 din PNDR.

Proiectele vizează activităţile neagricole din mediul rural, respectiv dezvoltarea de microîntreprinderi care contribuie, în acelaşi timp, şi la crearea de noi locuri de muncă.

Penalităţi evitate

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a prezentat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şi situaţia plăţilor pe suprafaţă acordate fermierilor în cadrul Campaniei SAPS 2009.

Mihail Dumitru a arătat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată 595 milioane euro, ceea ce reprezintă 96% din bugetul comunitar alocat plăţilor pe suprafaţă.

"Este primul an în care am reuşit să atingem acest procent, astfel încât să evităm plata penalităţilor, mai ales că 581 milioane de euro, din cele 595 autorizate, se află deja în conturile fermierilor", a subliniat ministrul Agriculturii.

Suma autorizată la plată corespunde solicitărilor depuse de 1.069.000 fermieri, pentru o suprafaţă de 9 milioane hectare, conform unui comunicat al APIA.

Competiţie acerbă pentru PNDR

În cadrul sesiunilor de depunere a cererilor de finanţare conforme din PNDR, în perioada martie 2008 - iunie 2010 au fost depuse 34.232 cereri de finanţare în valoare de 11,8 miliarde euro, a arătat ministrul Agriculturii.

"Pentru Măsura 322, care vizează infrastructura rurală, valoarea proiectelor depuse este de aproximativ cinci ori mai mare decât valoarea alocată", a subliniat ministrul, care a evidenţiat că după încheierea perioadei de selectare a proiectelor au fost depuse peste 900 de contestaţii, care se află în etapa de analiză.

"Pentru a evita orice fel de speculaţii, analiza contestaţiilor se face la Bucureşti şi nu în teritoriu", a menţionat Mihail Dumitru.

Sprijin pentru agricultura ecologică

O altă măsură menită să încurajeze, de data aceasta, fermierii să treacă de la agricultura convenţională la cea ecologică, este cea care prevede alocarea a trei milioane de euro din fonduri europene (FEGA).

Astfel, prin această măsură, în funcţie de sectorul de activitate (vegetal, zootehnie) şi de capacitatea de producţie, fermierii vor primi o primă de conversie pentru a compensa pierderile generate de măsurile de trecere la agricultura ecologică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Macar i ceasul al 12-lea, tot e bine ca ministrul si ministerul agriculturii au decis sa arate ca exista si nu au stat degeaba. Poate nu vor abandona acesta linie. Cred ca o parte din facilitatile mentionate in articol ar trebui reiterate si detaliate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb