Fondurile private equity contestă propunerea CSSPP de limitare a investiţiilor fondurilor de pensii

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2012

Fondurile private equity contestă propunerea CSSPP de limitare a investiţiilor fondurilor de pensii

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) vrea să limiteze din nou posibilitatea fondurilor de pensii obligatorii de a plasa capital în fondurile de private equity, măsură contestată de asociaţia de profil, deoarece reduce investiţiile în economie.

"Asociaţia Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din Sud-Estul Europei (SEEPEA) îşi exprimă surprinderea şi dezamăgirea faţă de proiectul de modificare a normei de investiţii publicat pentru dezbatere pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit proiectului, fondurile de pensii obligatorii nu ar mai putea plasa capital în fondurile de tip private equity, limitându-se astfel impactul pozitiv în economie al acestor instrumente de investiţii", se arată într-un comunicat al SEEPEA, citat de Mediafax.

În luna ianuarie a acestui an, a intrat în vigoare o nouă normă de inves-tiţii a CSSPP care permitea accesul fondurilor de pensii la o gamă mai largă de instrumente financiare între care şi fondurile de private equity, cu stabilirea unor limite prudenţiale clare pentru diminuarea şi dispersarea riscurilor. Spre exemplu, investiţiile în private equity sunt limitate la maxim 10% din activele unui fond de pensii.

"După numai 9 luni, CSSPP a publicat un proiect care ar modifica drastic unele prevederi ale normei de investiţii, printre altele chiar interzicând investiţiile fondurilor de pensii obligatorii (din Pilonul 2) în fonduri de private equity. O astfel de măsură ar fi echivalentă practic cu interzicerea investirii fondurilor de pensii în fonduri de tip private equity, având în vedere că fondurile de Pilon 3 sunt şi vor rămâne câţiva ani mult prea mici pentru a fi eligibile", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii fon-durilor de private equity apreciază că această limitare ar împiedica direcţionarea unei părţi din capitalul fondurilor de pensii către economia reală din România.

"În aceste timpuri dificile, efectele unei asemenea măsuri asupra economiei româneşti sunt evidente: lipsa creării de locuri de muncă din cauza reducerii investiţiilor în economia reală, diminuarea inovaţiei pe fondul lipsei de capital pentru finanţarea unor proiecte inovative, îngreunarea formării unor campioni locali în economie din cauza lipsei finanţării de tip equity pentru societăţile româ-neşti, diminuarea activităţii IMM-urilor locale din cauza reducerii finanţării disponibile pentru acest segment, atragerea de mai puţin capital de la instituţiile europene şi multilaterale şi din surse private externe din cauza absenţei co-finanţării locale şi menţinerea unei pieţe financiare subdezvoltate din cauza lipsei furnizorilor de capital pe termen lung", explică sursa citată.

În Europa şi Statele Unite ale Americii, fondurile de pensii, ca investitori pe termen lung, sunt parteneri naturali ai fondurilor de private equity.

"SEEPEA înţelege preocupările CSSPP legate de prudenţialitate, dar crede că acestea pot fi adresate într-un mod mai adecvat. În acest sens, SEEPEA îşi exprimă disponibilitatea de a lucra împreună cu CSSPP şi asociaţia fondurilor de pensii private pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare «cu faţa la economia reală», în scopul comun de a contribui la creşterea investiţiilor în economia reală", se mai spune în comunicat.

SEEPEA a fost fondată în august 2005 de către fondurile din regiune ca organizaţie independentă şi non-profit, pentru promovarea intereselor industriei de private equity şi venture capital în Europa de Sud-Est.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. D-ati un exemplu de fond private equity de succes macar moderat in Romania. Cat timp nu avem CNVM nu avem protectie si aceste fonduri pot deveni niste gauri negre pentru fondurile de pensii.

    1. Advent, Broadhurst, Enterprise Investors, Oresa Ventures, RAEF- in ordine alfabetica bineinteles. Fondurile de pensii au administratori care au scoala si experienta sa analizeze fondurile in care baga banii. CNVM nu are nici o legatura cu fondurile de private equity, dar pe de de alta parte nu are legatura nici cu piata de capital :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb