Forbes Rusia: Averile miliardarilor ruşi au crescut la circa 500 de miliarde de dolari în ultimul an

S.B.
Internaţional / 22 aprilie 2023

Forbes Rusia: Averile miliardarilor ruşi au crescut la circa 500 de miliarde de dolari în ultimul an

Cei mai bogaţi oameni ai Rusiei au adăugat 152 de miliarde de dolari la averile lor în ultimul an, susţinuţi de preţurile ridicate ale resurselor naturale, revenindu-şi după pierderea uriaşă pe care au suferit-o imediat după începutul războiului din Ucraina, a anunţat Forbes Rusia, potrivit news.ro.

Rusia are 110 miliardari oficiali în lista Forbes, cu 22 mai mulţi faţă de anul trecut, potrivit ediţiei ruse a Forbes, potrivit cărei averile lor cumulate au crescut la 505 miliarde de dolari, de la 353 de miliarde de dolari când a fost anunţată lista din 2022.

Lista ar fi fost mai lungă dacă cinci miliardari - fondatorul DST Global Yuri Milner, fondatorul Revolut Nikolay Storonsky, fondatorul Freedom Finance Timur Turlov şi co-fondatorii JetBrains Serghei Dmitriev şi Valentin Kipiatkov - nu şi-ar fi renunţat la cetăţenia rusă, a spus Forbes.

"Rezultatele topului de anul trecut au fost influenţate şi de previziunile apocaliptice despre economia rusă", a spus Forbes, adăugând că averea totală a miliardarilor Rusiei a fost de 606 miliarde de dolari în 2021, înainte de începerea războiului.

După ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în Ucraina, pe 24 februarie anul trecut, Occidentul a impus asupra economiei Rusiei şi unora dintre cei mai bogaţi oameni ai săi ceea ce consideră drept cele mai severe sancţiuni din istoria modernă, în încercarea de a-l pedepsi pe Putin pentru război.

Putin a spus că Occidentul încearcă să distrugă Rusia şi a afirmat în repetate rânduri eşecul sancţiunilor occidentale de a distruge economia rusă sau chiar de a împiedica bunurile de lux occidentale - să nu mai vorbim de piese de bază - să ajungă în Rusia.

Economia Rusiei a scăzut cu 2,1% în 2022, sub presiunea sancţiunilor occidentale, dar a reuşit să vândă petrol, metale şi alte resurse naturale pe pieţele globale, în special către China, India şi Orientul Mijlociu.

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit luna aceasta prognoza privind creşterea Rusiei în 2023 la 0,7%, de la 0,3%, dar şi-a redus previziunile pentru 2024 la 1,3% de la 2,1%, declarând că se aşteaptă, de asemenea, că lipsa forţei de muncă şi exodul companiilor occidentale vor dăuna economiei ţării.

Preţul petrolului Urals, sângele vital al economiei ruse, a fost în medie de 76,09 dolari pe baril în 2022, în creştere de la 69 dolari în 2021.

Preţurile îngrăşămintelor agricole au fost, de asemenea, ridicate anul trecut.

Andrei Melnicenko, care a făcut avere din îngrăşăminte, a fost catalogat de Forbes drept cel mai bogat om al Rusiei, cu o valoare estimată la 25,2 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de valoarea estimată anul trecut.

Melnicenko nu a putut fi contactat pentru a comenta imediat clasamentul Forbes.

Vladimir Potanin, preşedintele şi cel mai mare acţionar al Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel rafinat, a fost clasat pe locul al doilea, în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, cu o avere de 23,7 miliarde de dolari.

Potanin nu a putut fi contactat imediat pentru a comenta clasamentul Forbes.

Vladimir Lisin, care controlează producătorul de oţel NLMK şi care a fost clasat anul trecut drept cel mai bogat om al Rusiei, a fost plasat pe locul al treilea în topul Forbes Rusia, cu o avere de 22,1 miliarde de dolari.

Lisin nu a putut fi contactat imediat pentru a comenta clasamentul Forbes.

Mulţi miliardari ruşi au considerat sancţiunile occidentale ca pe un instrument stângaci şi chiar rasist.

Construind averi pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, un mic grup de magnaţi cunoscuţi sub numele de oligarhi au convins Kremlinul, sub defunctul preşedinte Boris Elţin, să le dea controlul asupra unora dintre cele mai mari companii de petrol şi metale din lume.

Acordurile de privatizare i-au propulsat adesea pe magnaţi în liga superbogaţilor lumii, câştigându-le antipatia durabilă a milioane de ruşi săraci.

Însă sub Putin, unii dintre oligarhii iniţiali, precum Mihail Hodorkovski şi Boris Berezovski, au fost deposedaţi de bunurile lor, care în cele din urmă au ajuns sub stăpânirea companiilor de stat conduse adesea de foşti spioni.

Noile nume de ruşi în lista Forbes includ miliardari care şi-au făcut banii din gustări, supermarketuri, produse chimice, clădiri şi produse farmaceutice, ceea ce indică faptul că cererea internă a Rusiei a rămas puternică în ciuda sancţiunilor.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. "previziuni apocaliptice"... atat s-a ales de marii experti vestici... praful (da, chiar si ala de pe nas).

    Rusia clar ca este deja in crestere economica. 

    1. Vânzarea resurselor la negru îmbogățește kaghebiștii intermediari sau statul orcilor? Hai că nu e greu! :))))))))))))

      Ambele mai mancatorule de larve, pentru ca miliardarii rusi stiu ca trebuie sa plateasca taxele statului rus. Spre deosebire de cei din UE.

      Hehehe, dar câtă încrederea ai tu în miliardarii ruși. Ție nu ți-au scăpat nici măcar 1 rublă de pufoaică, dar știi tu mai bine! :)))))))))

      Ti--a murit si ultimul neuron, si d-aia esti asa de bucuros? Ai ajuns practic la stadiul de prostie in stare pura!

      700 de rusnaci au crăpat aseară în Ucraina. Jubilez!!!! :))))))))))

      Altu care crede tot ce-i baga in cap propaganda !

      Spune tu adevărul!: )))))

      Spune cum rusii le-au interzis rusilor răniti să treaca din teritoriul ocupat in federatia natală! :)))))))) 

    Reducerea producției OMV in România și aducerea de produse internediare și finite de la mama naibii la preturi bune are sau nu legătură cu petrolul rosesc?

    Dacă petrolul rusesc e reambalat in Arabia Saudita si trimis cu altă etichetă in UE mai e petrol rusesc sau ce e? 

    aU CRESCUT AVERILE CELOR DIN PETROL GAZE, ingrasaminte chimice,poate si banci pe baza cresterii dobanzilor. Dar atat. In total economia nu a mers in sus. Te uiti la graficul bursei rusesti si intelegi situatia reala. De altfel Gazprom a scazut 50 % fata de ce a fost inaite de razboi.

    Anul asta probabil va fi la fel energia si ce e strict necesar traiului va merge inca bine, dar lumea va taia din cheltuieli, la ceea ce nu-i strict necesar.Pentru ca mancarea , produse igiena s-au scumpit 100%, benzina peste 50%, sapt trecuta am fost la dir agricola pt un curs, initial a fost 220, pana am datg eu avans s-a facut 300, acum cand sa inceapa e 600 lei. Asta in timp ce salariile au crescut 20-25% in medie. Lumea si-a mai consumat din economii sa-si pastreze cat de cat stilul de viata, o data pe saptamana mancat in oras, o data la luna ne luam o haina, vara in concediu, la 10 ani renovam casa etc. Dar realitatea e ca se va renunta la ce poti renunta, e matematica de clasa 4-a. 

    Saracii rusi, primii 110 au mai putin bani decat primii 5 americani

    1. Iar aia 5 americani nu au de a face cu exploatarea si exportul de hidrocarburi...asta e economia mujica:-)

      Omul Neanderthal rusofob iar racneste lucruri "destepte"

      Măi, caveman, cum să susții politica criminală a unor nemâncați? Aveți cumva probleme comune? :))))))))))

      Te referi la politica criminala a regimului banderist de la Kiev care din 2014 in 2021 a omorat sau ranit peste 10 000 de civili in Donbas.

      Eu mă refer la sutele de mii de vlăstare sovietice trimise în Ucraină să-și rupă cucul. :))))))))))))))

      Esti mai cretin decat prevede legea, iar situatia asta te amuza!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb