Fortim Trusted Advisors: Investiţiile imobiliare au ajuns la 205,75 milioane de euro, în primul trimestru din 2024

F.D.
Miscellanea #Construcţii / 22 aprilie

Fortim Trusted Advisors: Investiţiile imobiliare au ajuns la 205,75 milioane de euro, în primul trimestru din 2024

Investiţiile imobiliare din primul trimestru 2024 au ajuns la 205,75 milioane de euro, mai mult cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate. În topul segmentelor imobiliare care au atras cele mai multe investiţii pe primul loc se află retailul, pe locul doi segmentul hotelier şi pe locul trei cel industrial.

Marii cumpărători din imobiliare au plasat 67% din totalul investiţiilor în active din segmentul de retail, de la portofolii de magazine situate la parterul blocurilor, până la cel mai mare centru comercial ca întindere din România, Expo Market Doraly.

Magazinele achiziţionate în primul trimestru se află în Bucureşti, Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea şi Iaşi.

"În primul trimestru din 2024, interesul investitorilor s-a concentrat pe segmentul de retail cu precădere retail alimentar si parcuri de retail, formate care s-au dovedit reziliente. Totodată, datorită tichetelor mai mici şi randamentelor stabile, produsele investiţionale din segmentul de retail alimentar sau mici parcuri de retail atrag investitori locali.

Pe de altă parte, activele industriale şi logistice continuă să fie în centrul negocierilor, datorită stocului relativ mic în comparaţie cu alte ţări din regiunea CEE şi prognozei de creştere a cererii in acest segment datorită dezvoltării infrastructurii din ultimii ani si a intrării României în Schengen.

Pentru anul 2024 estimăm că volumul cel mai mare de investiţii se va realiza in segmentul industrial, in timp ce pe segmentul de birouri, unele active vor deveni atractive, datorită livrărilor drastic reduse prognozate pentru următorii ani'', declară Ştefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

În Bucureşti, investiţiile imobiliare s-au ridicat la 141,25 milioane euro, ceea ce reprezintă 68% din totalul investiţiile de la nivelul întregii ţări.

Cea mai mare investiţie din Bucureşti şi de la nivelul întregii ţări este achiziţia Expo Market Doraly, din Bucureşti, de către compania belgiană WDP, pe locul doi fiind Hotelul Ambasador, tot din Bucureşti, cumpărat de compania austriacă Julius Meinl şi pe locul trei fiind portofoliul de 17 magazine stradale din Cluj-Napoca tranzacţionat cu 24,3 milioane euro.

Piaţa tranzacţiilor de birouri este între două valuri

În acest trimestru, s-a tranzacţionat o singură clădire de birouri, o clădire monument de arhitectură, amplasată în zona Universităţii din Capitală, strada Ion Câmpineanu. Clădirea, cu suprafaţă de 5.000 mp, renovată în 2016 la standarde moderne şi cu spaţii comerciale la primele niveluri, a fost tranzacţionată cu 10,5 milioane de euro.

"În continuare pentru 2024, ne aşteptăm ca interesul unor proprietari de portofolii imobiliare mari de a-şi crea lichidităţi, să genereze oportunităţi de tranzacţii mari în segmentele industrial şi office. Pe termen mediu pentru România, stabilitatea politică, creşterea economică şi dezvoltarea infrastructurii vor continua să ofere oportunităţi de investiţii cu randamente superioare", completează Ştefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb