Pieţele de capital ar trebui considerate un loc foarte sigur, în sensul că se pot pierde bani, dar nu se poate frauda, a spus Petr Koblic, Preşedintele Federaţiei Burselor de Valori Europene (FESE) şi Directorul General al Bursei din Praga, în cadrul "Forumului Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului", organizat marţi de ziarul BURSA.
Koblic a punctat că, în ţările din zona noastră, unde a existat procesul de privatizare în masă, cel mai bună abordare privind formarea şi dezvoltarea pieţei de capital a avut-o Polonia, unde s-a creat treptat o cerere şi o ofertă naturală, într-o bursă relativ deschisă şi cu o supraveghere corectă.
Preşedintele FESE a afirmat: "În ţările din Europa Centrală şi de Est, cea mai bună abordare privind formarea pieţei de capital a fost, în mod clar, a Poloniei. Acolo s-a înţeles importanţa unei supravegheri relativ stricte şi faptul că pieţele de capital nu trebuie să fie un teatru al infracţiunilor financiare, ceea descurajează investitorii încă de la început. Pieţele de capital ar trebui considerate drept un loc foarte sigur, în sensul că se pot pierde bani, dar nu se poate frauda. Portofoliul tău poate să piardă din valoare, dar nu ar trebui să te confrunţi cu situaţia în care ai ales portofoliul potrivit dar cumva s-a furat din fonduri. Din păcate, această situaţia s-a întâmplat în Cehia şi avem o istorie similară. Şi noi am avut privatizare în masă".
Petr Koblic a adăugat: "Problema privatizărilor în masă este că procesul are loc într-o zi, dar nimeni nu are o experianţă adecvată despre cum să gestioneze o astfel de situaţie.
Mă refer în special la reglementatori, dar mai există organismele de plasament colectiv şi bursele de valori. De obicei, după un proces de privatizare în masă, apare un fel de «vest sălbatic», în care fiecare ia ce doreşte".
Conform preşedintelui Federaţiei Burselor de Valori Europene, în Polonia s-a procedat diferit, în sensul că a existat un proces de privatizare în masă dar care nu s-a derulat într-o zi.
"Companiile au fost aduse în piaţă într-un ritm rezonabil, pe măsură ce fondurile lor de pensii creşteau şi cumpărau o bună parte din societăţi. Prin urmare, s-a creat o cerere şi o ofertă naturală, iar preţul pieţei a fost format inclusiv prin accesul administratorilor de active străini, a investitorilor de retail. Totul s-a întâmplat într-o piaţă relativ deschisă în care preţul se forma corect şi exista o supraveghere corectă a emitenţilor şi a celorlalţi participanţi ai pieţei", a afirmat Petr Koblic. "Mărturisesc că noi în Cehia am eşuat. Din fericire am rămas cu câteva companii mai mari, astfel încât ne menţinem statutul. Din ce mi-aţi spus, înţeleg că nici în România rezultatul nu este foarte bun. Dar acestea sunt greşeli care deja s-au făcut şi trebuie să privim în viitor ca să nu le repetăm. Trebuie să facem lucrurile standard, cum se întâmplă de pildă acum în România. Va avea loc IPO-ul Hidroelectrica, în care cei mai mari cumpărători vor fi fondurile de pensii locale, vor mai fi şi jucători internaţionali, investitori de retail, iar tranzacţia este organizată bănci de investiţii cu experienţă. Iar după Hidroelectrica, care sper şi cred că va fi o tranzacţie de succes, ar trebui să mai urmeze altele".
Directorul bursei din Praga a sublinicat că, dacă în ţara noastră există discursul că marile companii ar trebui să se listeze în afara României, avem o problemă.
"Marii administratori de active şi băncile de investiţii internaţionale, dintre care pe unii îi admir foarte mult, sunt «cherry pickers (n.r. în sensul că aleg ceea ce este mai bun pentru ei)». Dacă la Bucureşti se întrevede o tranzacţie mai mare de 300 milioane de euro, ei vor veni şi vor sfătui emitentul să se listeze în Londra, New York, Amsterdam sau în altă parte. Trebuie să dezvoltaţi o piaţă locală care să funcţioneze foarte bine, cu o clasă solidă de manageri de active în care investitorii locali să îşi plaseze banii şi care să investească prin băncile locale sau regionale. De exemplu Wood & Co îşi concentrează activitatea pe piaţa regională şi încearcă să favorizeze IPO-urile locale", a spus Petr Koblic.
Preşedintele Federaţiei Burselor de Valori Europene a completat: "Dacă există ideea că marile companii din România ar trebui să se listeze în afara României, atunci aveţi o problemă. Pentru că acea listare nu va susţine piaţa voastră. Bineînţeles că un rol important îl are Guvernul care ar trebui să susţină piaţa prin privatizări, un regim de impozitare rezonabil şi reglementări stricte dar nu restricitive. Dezvoltaţi ecosistemul local!"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 00:19)
Un om integru, inteligent și care spune lucrurile pe nume. Perfect adevărat. Vrei o bursă mare, ea trebuie să fie fără fraude. N-o să fie cazul la noi :(
1.1. Profit mare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Costin în data de 23.03.2023, 09:12)
Activez pe piata de capital din 1996 si nu m-am confruntat cu o frauda semnificativa pe bursa.Mici jonglerii ale unor speculatori ai pioneratului pe bursa care au fost rapid extirpati din piata!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 09:36)
Adica, furturile de actiuni au fost mici jonglerii? Harinvest a fost o mica jonglerie? Sima era un jongleur mic? SOV? Bogdan Dragoi?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 09:37)
Broker Cluj?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 06:46)
Nimic nu este sigur!
Bursele se bazeaza pe rezistenta somajului pe minim cu productivitate si credit in creatie!
Cum tuseste jomajul ca procent peste 6-8 % incepe sa tuseasca NLPurile si imediat sub ele CDSurile / MDSurile in cascada cu bursa respectiva zonei de capital!
s c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 23.03.2023, 07:45)
""Dacă există discursul că marile companii din România ar trebui să se listeze în afara ţării, aveţi o problemă"
fix ce am sustinut si eu cand toti papagalii sustineau listarea Hidro in afara tarii.
TOT CE E ROMANESC SE LISTEAZA DOAR IN ROMANIA ! (fiind serios mediatizat in afara tarii ! )
BANII URMEAZA LISTARILE, NU LISTARILE URMEAZA BANII
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 09:32)
Listarile sunt pentru bani. Deci listarile urmeaza banii. Intre ou si gaina ce alegi? Discutam pana poimarti. Nu mai lansa teme false!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 11:21)
Ce e românesc se listează in Romania. Punct. Așa apar intrari de bani in Romania.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 16:19)
Piețele în principiu ar trebui sa fie OK,
cu condiția unor reglementari stricte,
pe care actuala clasa politica în general
nu poate garanta din pacate