FOST PREŞEDINTE AL COMISIEI EUROPENE, Jose Manuel Barroso, suspectat de lobby în favoarea "Goldman Sachs"

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 februarie 2018

Jose Manuel Barroso, suspectat de lobby în favoarea "Goldman Sachs"

ONG-uri îl acuză pe fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso că şi-a încălcat promisiunea de a nu face lobby pentru angajatorul său, "Goldman Sachs", la o întâlnire, la Bruxelles, cu un vicepreşedinte al actualei CE, scrie AFP, conform News.ro.

"Domnul Barroso nu şi-a respectat angajamentul de a nu face lobby în numele Goldman Sachs", l-a acuzat Alter-EU - o coaliţie de ONG-uri specializate în lupta împotriva corupţiei -, într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al Comisiei Alexander Italianer.

Angajarea portughezului, în 2016, de către banca americană, după ce acesta a condus zece ani CE (2004-2014), a provocat o polemică aprinsă, însă Comitetul Etic al CE, care i-a dezaprobat alegerea, a conchis că Barroso nu a încălcat regulile în vigoare.

"Angajamentul domnului Barroso de a nu face lobby în numele Goldman Sachs răspunde datoriei de integritate şi discreţie impuse de tratat", a relevat această comisie în octombrie 2016.

"Eu nu am fost angajat ca să fac lobby în contul Goldman Sachs şi nu am această intenţie", i-a scris cel vizat preşedintelui CE Jean-Claude Juncker.

Alter-EU apreciază însă că întâlnirea de la 25 octombrie 2017, într-un hotel din Bruxelles, a lui Barroso cu finlandezul Jyrki Katainen, care face parte din facţiunea cea mai liberală a Comisiei, constituie o activitate de lobby, iar cazul lui Barroso este necesar să fie examinat din nou de comitetul etic.

"Organismul ar trebui ca de această dată să efectueze o anchetă mai aprofundată asupra rolului domnului Barroso la Goldman Sachs şi să evalueze dacă fostul preşedinte l-a indus pe preşedintele Juncker în eroare", scriu ONG-urile.

Katainen a confirmat, într-o scrisoare, conţinutul acestei întâlniri - consacrate în mod esenţial unor "chestiuni de apărare şi comerţ" - tLte-à-tLte şi de la care nu a luat notiţe.

"La 24 de ore după această întâlnire, vicepreşedintele Katainen a înscris această întâlnire (în registrul transparenţei UE), potrivit procedurii", a reacţionat un purtător de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, într-un punct de presă cotidian.

El a "urmat cu religiozitate parametrii legalităţii care se aplică", a adăugat Schinas, fără să facă alt comentariu.

"De la începutul mandatului său, (Barroso) a refuat să reprezinte întreprinderea în cadrul vreunei interacţiuni cu funcţionari sau reprezentanţi oficiali ai UE", a reacţionat Goldman Sachs într-un comunicat.

Întâlniri ca cea cu Katainen au loc "cu titlu personal", a adăugat banca de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Itm poate sa ne spuna daca a luat sau nu bani. Daca a lut, poate sa ne spuna cati bani. Altfel sunt vorbe goale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb