Foştii proprietari au pierdut 35% din despăgubire la vânzarea acţiunilor FP

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 26 ianuarie 2011

Foştii proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, care au decis, ieri, să-şi lichideze participaţiile la FP, pe piaţa de capital, au marcat o pierdere de aproximativ 35% faţă de valoarea de despăgubire (n.r. valoare nominală de un leu/unitate). Acţiunile "Fondului Proprietatea" s-au tranzacţionat, ieri, la preţuri cuprinse între 0,6020 şi 0,6750 lei/unitate şi au închis prima lor şedinţă bursieră la 0,6495 lei/unitate. Cotaţiile bursiere pentru FP sunt însă pes-te ultimele preţuri vehiculate pe piaţa "gri" în decembrie, respectiv între 0,48 şi 0,52 lei/titlu.

Tranzacţiile efectuate, ieri, cu acţiuni Fondul Proprietatea se ridică la 213,6 milioane lei, respectiv 87% din rulajul pieţei.

Gregorz Konieczny, responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea, consideră că lichiditatea acţiunilor fondului este mai importantă şi nu preţul la care se tranzacţionează titlurile la debutul pe bursă. "Preţul va fi volatil, este natura pieţei. Pentru noi este mai importantă lichiditatea ", a declarat domnul Konieczny.

Potrivit Adrianei Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, peste 2 miliarde de acţiuni au fost transferate în conturile brokerilor, înainte de listare.

Gregorz Konieczny a mai declarat că principala provocare pentru perioada următoare este managementul activ al portofoliului şi aducerea pe bursă a cât mai multor companii, la care FP deţine participaţii.

Administratorul FP, "Franklin Templeton" a anunţat că va începe în ziua listării Fondului programul de răscumpărare a maximum 9,98% din acţiunile FP, la preţuri cuprinse între 0,2 lei/titlu şi 1,5 lei/titlu.

Mark Mobius, preşedintele-executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, a declarat că FP va răscumpăra acţiuni doar când preţul pe Bursă va scădea."Vom cumpăra ca să menţinem preţul. Acum preţul este 0,6 şi este în creştere. Dacă răscumpărăm acum sigur va mai creşte. De ce să răscumpărăm acum când e pe creştere?", a spus Mobius.

Programul de răscumpărare va fi derulat în perioada 25 ianuarie 2011 - 1 martie 2012. După încheierea programului, capitalul social al Fondului va fi redus cu valoarea nominală a acţiunilor răscumpărate. Diminuarea capitalului va fi propusă, ulterior, acţionarilor.

Titlurile răscumpărate vor fi plătite din profitul distribuibil pe care-l are FP sau din alte rezerve înscrise în ultima situaţie financiară anuală.

Programul de răscumpărare a fost aprobat de acţionarii FP în luna septembrie.

Mobius nu exclude pieţele asiatice pentru a doua listare a Fondului Proprietatea

Pe termen lung, Fondul Proprietatea vizează listarea pe o bursă străină, luând în calcul şi pieţele asiatice.

"Să nu ne uităm numai spre Vest, ci să ne uităm şi spre Est, spre Asia, la ţări cum sunt Japonia şi China care dispun de sume mari. Putem să listăm şi la Hong Kong. O mare companie rusească s-a listat la Hong Kong şi a strâns miliarde de dolari", a declarat Mark Mobius. preşedintele-executiv al Franklin Templeton Emerging Markets.

Marius Murgu: "Zi de doliu pentru foştii proprietari"

Întârzieri la tranzacţionarea acţiunilor FP

Varujan Vosganian: Procesul de despăgubire ar putea fi tărăgănat pentru a nu creşte deficitul

Procesul de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist ar putea fi tărăgănat de autorităţi întrucât compensările acordate reprezintă deficit bugetar, potrivit lui Varujan Vosganian, fost ministru al economiei şi finanţelor.

"În 2007-2008, noi am acordat despăgubiri de 2,3 miliarde euro, în următorii doi ani procesul des-fă-şu-rându-se mult mai greu", a spus domnia sa.

Domnul Vosganian a mai spus că o altă problemă a Fondului este dacă participaţia actuală a statului va fi suficientă pentru soluţionarea dosarelor de despăgubire în curs.

Derivatele pe FP, la BVB din februarie

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va lansa la 1 februarie contracte futures cu activ suport pe acţiunile Fondul Proprietatea, a declarat Stere Farmache, preşedintele BVB.

Contracte futures cu activ suport pe acţiunile Fondul Proprietatea vor fi disponibile şi la Bursa de la Sibiu.

"Cred că acest eveniment egalează ca importanţă, dacă nu chiar depăşeşte, evenimentul de deschidere a bursei", a spus Stere Farmache despre listarea Fondului Proprietatea.

Stere Farmache a adăugat că listarea poate să reprezinte un catalizator şi poate să aibă un efect de antrenare pentru companiile care se află în portofoliul statului, o parte din ele şi în portofoliul Fondului Proprietatea, şi care sunt aşteptate să vină la Bursa de Valori Bucureşti, dar care din diverse motive "manifestă o oarecare reticenţă".

Preşedintele Bursei a menţionat de asemenea că listarea Fondului Proprietatea aduce şi un pachet de practici şi tehnici de tranzacţionare care pot însemna un pas înainte pentru BVB - împrumutul de acţiuni, vânzarea scurtă (short selling).

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul anului trecut, statul deţinea, prin Ministerul Finanţelor Publice, 38,88% din acţiunile FP, iar restul titlurilor erau în portofoliile a 175 de companii şi fonduri de investiţii (19,49%) şi a 5.196 de persoane fizice (41,63%).

Valoarea activului net al Fondului este de 15,38 miliarde lei, respectiv 1,1124 lei/acţiune.

Fondul deţine participaţii la 83 de companii private şi de stat, o componentă importantă a portofoliului fiind reprezentată de sectoarele electricităţii, petrolului şi gazelor.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. sunt convins guru Mobius ca ai prin gust de sange (profit usor) mai vrei si alte listari, ca sa le luati voi pe nimic, adica mult sub pretul actiunilor? precum ati facut acum cu actiunile FP, sa speculati pe ele? ce credibilitate mai aveti, cum sa convingeti guvernul sa listeze si alte companii cand voi nu ati obtinut un pret decent pentru FP (o companie mult mai valoroasa) pe BVB, Macar un 0.8-0.9, adica mai apropiat de valoarea nominala de 1 ,1 ron ci dimpotriva cu care v-ati laudat in fata actionarilor fraieriti... in final , le-ati generat o pierdere de 40% din valorarea fondului. Unde sunt avalansa de investitorii promisi la AGA sau la ultima intalnire cu actionarii fondului. Macar de le spuneai raspicat batranilor sa nu vanda in primele luni. In schimb voi practic ati actionat ca gonacii lui Tiriac de la BALC , care au manat vanatul in bataia pustii amicilor straini. La fel ati procedt si voi la ultima intalnire, cu actionarii batrani si nestiutori, i-ati manat in bratele brokerilor, sa-si scoata actiunile voloroase la mezat. ROMANIA TREZESTE-TE ca esti vanduta pe nimic, tocmai de cei pe care-i platesti cu multe milioane ! RENEGOCIATI URGENT CONTRACTUL! FRANKLIN A ESUAT LAMENTABIL.

    Din valoarea aia declarata de 1 leu pe actiune trebuie mentionat ca proprietarii au primit si dividendul brut de 0,0816 lei/actiune.

    Dividendele incasate trebuie scazute din activul net. 

    1. Si nu numai dividendul asta, ci si dividendele din urmatorii ani aduse in p[rezent. Plus potentialul de crestere. Au pierdut cei care au vandut ieri si care vand la preturile astea. E posibil ca strategia buy-and-hold sa ajunga din nou eficienta pe bursa, in dauna brokerilor si in folosul actionarilor. Cine rade la urma... rade ultimul :))

      CE TITLU TENDENTIOS....Hai sa ne uitam si altfel.... Foştii proprietari au cistigat dreptul de a vinde sau cumpara in mod transparent actiunile primite la FP. Atit valoreaza acum Romania deci FP. CRed ca in anii 40 valora mult mai putin de fapt...

      evaluarea activului net, facuta de Franklin , nu de altii... arata-mi o listare cu un produs asa valoros facuta cu un discount atat de mare. Consulta experti straini dinpietele emrgente, nu cativa traderi bstinasi de 2 lei , ce se cred mari experti. citeste presa straina, sa vezi ce scrie..

      cat hold ar incape ???

      Franklin trebuia s-a laudat la licitatia de administrator ca va aduce investitori cu multe miliardede la bun inceput. Unde sunt ?? De ce nu a facut reclama in publicatiile straine privind FP, INAINTEA listarii. Arata-mi un articol de bine, ca eu am vazut in Financial Times doar critici enuntate de ei. Chiar daca ar fi intemeiate, nu le spui prin mediile straine inaintea listarii , Ce interes urmaresti prin asta? 

      Viata voastra e lipsita de valori elementare> a dreptaii. Asa ca nu va doresc decat calvarul prin care au trecut familiile nationlizate abuziv, sa aveti parte de acelasi lucrui, nici mai mult nici mai putin, ca s-o simtiti pe pielea voastra inainte sa va dati voi cu parerea la adresa altora. Sa va ia statul casa la care a-ti transpirat ani de zile cu toata familia voastra. Asa peste noapte poi sa-ti impuna o despagubire samavolnica si speculativa, ca vrei sau nu vrei. Si sa inceapa niste profitori sa-ti filozofeze la ce ai tu dreptul sau cum ar trebui tu sa intelegi solutiile impuse de ei . Multi dintre voi v-ati sinucide.... sau i-ati ucide pe talhari !

      Ai dreptate, cred ca as arunca cu coctailuri molotov in ei. Dar, proprietatile alea oare nu scadeau cu mai mult de 35% in ultimul an? Eu cred ca da. Mai mult, pierdeau mult timp cu vanzarea lor, pe o piata nelichida si plina de rechini. Nu statul actual le-a luat casele, ci un stat absolut cretin din perioada 1945-1990. De ce sa platesc eu ca cetatean bani unor mostenitori? Tocmai asta e ideea FP-ului.

      Se discuta ca de obicei la degeaba. Poate sa-mi explice cineva cu mintea clara cum s-a stabilit valoarea de 150 milioane de euro la o inteprindere ca Malaxa? Despagubire, inteleg, dar nu la astfel de sume. Nici Germania de vest nu si-a permis sa plateasca sute de milioane celor deposedati, si-apoi pretul caselor si al terenurilor trebuie calculat la valoarea reala, nu la pretul oierului Becali, facut peste noapte miliardar. Vorbim de Romania, nu de Franta sau Germania. Asta este ultima hotie a statului, din pacate si ultima, fiindca de-aci vine prapadul. Saracie lucie si datorii de platit in numele despagubitilor. Saraciii....de ei sau de natiune?

      ca sa poata avocatii guvernantilor sa dea tunuri in echipa, totul mascat sub paravanul despagubirii fostilor proprietari. Doar nu credeti vreo clipa ca nepotii senili si octogenari a lui Malaxa si Aushnitt au stiut sa ceara si primeasca despagubirile astea nesimtit de umflate, aducandu-le mari prejudicii de imagine miilor de familii cu adevarat tilharite si incarcerate de regimul comunist. Fara sa ocupe demnitati de prietenie cu regimul comunist lasat apoi sa emigreze cu multe milioane precum MALAXA (vezi Wikipedia) Cat despre nepotii sai crescuti in apus si inavutiti peste noapte cu zucei de milioane de euro fiecare, mi se face greata. Devreme ce nici macar nu s-au ostenit papusarii din spate sa-i invete lb.romana. Madam Mociornita e un model de spirit filantropic, de bun simt si masura pe care ceilalti fosti industriasi l-au murdarit prin halosenia lor nestavilita, incurajati evident de oportunisti fara scrupule precum Corin Trandafir

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb