Fostul ambasador al SUA în Rusia spune în ce condiţii se va aşeza la masa negocierilor Vladimir Putin

F.D.
Internaţional / 6 august 2022

Fostul ambasador al SUA în Rusia spune în ce condiţii se va aşeza la masa negocierilor Vladimir Putin

Preşedintele Volodimir Zelenski primeşte o mulţime de sfaturi despre cum poate să pună capăt războiului din Ucraina. Şi majoritatea merg pe acelaşi principiu: suveranitate contra pace, relatează Ziare.com.

Ziarele din Europa şi Statele Unite sunt pline de articole ale unor autoproclamaţi strategi despre cum să oprească vărsarea de sânge Zelenski.

"Este surprinzător, dar aproape nimeni din această armată de consilieri nu îşi îndreaptă înţelepciunea spre Moscova. De ce nimeni nu îi oferă lui Putin sfaturi despre cum să pună capăt invaziei? Cei care pretind că susţin "argumentul pentru diplomaţie" versus "argumentul pentru război", să explice cum îl vor convinge sau forţa pe Putin să oprească conflictul. În diplomaţia adevărată, este nevoie de doi pentru un tango. Recomandările pentru pace, care îi ordonă doar lui Zelenski să se predea, nu sunt doar dezgustătoare, ci şi foarte nerealiste ", scrie fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, într-un articol pentru Washington Post.

Conform sursei citate, el adaugă că ar trebui să fie evident de ce un astfel de sfat este respingător. Nimeni nu l-a provocat pe Putin să invadeze Ucraina. Fosta republică sovierică nu a ameninţat în niciun fel securitatea Rusiei. Putin a recunoscut regiunile Doneţk şi Lugansk ca ţări independente şi intenţionează să le anexeze împreună cu alte oraşe şi regiuni din sudul Ucrainei, pe care autocratul rus le numeşte "Novorossia". Încercarea de a-l linişti pe Putin oferindu-i şi mai mult teritoriu va normaliza anexarea şi va recompensa imperialismul.

Dacă Rusia poate să anexeze teritoriul vecinului său prin forţă brută, de ce alţii nu pot face acelaşi lucru?

Şi nu, nu asta fac marile puteri. După al Doilea Război Mondial, marile puteri au promovat o serie de reglementări pentru a preveni anexările şi a pune capăt colonialismului, scrie diplomatul american. Timp de câteva decenii după aceea, inclusiv în timpul Războiului Rece, astfel de cazuri au fost într-adevăr rare. Dacă lui Putin i se dă acum mai mult pământ ucrainean, nu numai că va submina suveranitatea ucraineană, ci va zgudui şi sistemul internaţional construit după al Doilea Război Mondial. Dacă Rusia poate să anexeze teritoriul vecinului său prin forţă brută, de ce alţii nu pot face acelaşi lucru?

"Consilierii de pace" înţeleg bine aceste fapte. Ei se autointitulează "realişti" şi susţin că propunerea lor, schimbul de teritoriu contra pace, este singura modalitate de a pune capăt războiului. Dar McFaul subliniază că punctele de vedere ale aşa-zişilor "realişti" nu sunt realiste, ci mai degrabă naive. Putin a anexat deja o parte din Ucraina în 2014. Cucerirea Crimeei nu l-a mulţumit atunci. De atunci autocratul rus îşi însuşeşte tot ce a cucerit şi apoi se pregăteşte pentru un nou război.

Potrivit sursei citate, McFaul nu cere să fie crezut pe cuvânt, el sugerează să fim atenţi la ceea ce spune Putin însuşi. Iar autocratul rus susţine că ucrainenii sunt doar ruşi cu un accent ciudat şi nu au niciun drept istoric la propria lor statalitate. Putin a mai promis că va "denazifica" Ucraina. Acesta este un eufemism ciudat pentru răsturnarea guvernului Zelenski ales democratic.

În urmă cu câteva zile, ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a dezvăluit acest obiectiv al Rusiei în război, anunţând: "Cu siguranţă vom ajuta poporul ucrainean să scape de acest regim antipopor şi antiistoric. Putin a încercat deja să captureze Kievul. Şi nu a spus niciodată că a renunţat deja la aceste intenţii.

Capturarea Donbass ar putea amâna pentru mai târziu încercările lui Putin de a cuceri şi alte teritorii. Dar asta cu siguranţă nu îl va opri. Dacă Zelenski îi dă astăzi autocratului rus mai mult pământ ucrainean, Putin va cere mai mult mâine. Şi mai mult pământ înseamnă mai multă influenţă asupra guvernului ucrainean şi asupra întregii Ucraine. Mai mult, Kremlinul crede că astfel câştigă. Folosind metodele sale barbare de terorizare a civililor cu artilerie şi rachete cu rază lungă de acţiune, armata lui Putin face progrese treptate pe câmpul de luptă. De ce ar trebui să se oprească acum?

Istoria ne învaţă că războaiele se termină de obicei în două moduri. Ori o parte învinge pe cealaltă, ori totul ajunge într-un impas obositor. Nici primul, nici al doilea nu s-au întâmplat încă în Ucraina. Nu contează ce spune Zelenski, Putin nu va opri vărsarea de sânge până când armata lui nu va pierde capacitatea de a merge mai departe, informează Ziare.com.

Adevărata tabără a susţinătorilor păcii nu sunt cei care îl sfătuiesc pe Zelenski să-i dea mai mult teritoriu lui Putin, ci cei care încurajează Occidentul să ofere armatei ucrainene şi mai multe şi mai bune arme şi cât mai curând posibil. Până când războiul nu va ajunge într-un impas, Putin nu va fi niciodată de acord cu negocieri. Cu cât armata ucraineană opreşte mai devreme armata rusă, cu atât mai repede Putin va pune capăt războiului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Lumea din ziua de azi scoate la lumina tot felul de babuini, fie ei pe retelei sociale fie ei in lumea politicului.

    Multe din ce se intampla se datoreaza luptei de putere la nivelul tarilor respective. Ungaria, China si altele sunt exemple graitoare.

    Rusia e o tara mare care pare ca are din ce mai Putina minte cu o politica grobiana. Asemenea bastinasilor cu matu gross de pe meleagurile noastre. 

    In principiu traim intr-o lume nedreapta dar in 2014 s-ar fi putut evita o criza majora daca s-ar fi renuntat la varianta moderna a " drang nach osten '''

    1. Drang nach osten in 2014?!?

      Dar ce s--a intamplat in 2014, a capturat cineva dinspre vest un teritoriu dinspre est???

      Clar trebuie sa-mi revizuiesc cunostintele de geografie, traiam cu impresia ca in 2014 a avut de fapt loc, exact pe dos, o (prima) expansiune spre vest. Una a Rusiei, tarisoara atat de blanda si de iubitoare de oameni si de pace... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb