Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire a pedepsei introdusă de fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, condamnat la şapte ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), infirmează News.ro. El ceruse revizuire sentinţei invocând că a fost condamnat de către judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă ulterior din magistratură.
Fostul demnitar a depus, în 6 iunie, o cerere de revizuire a sentinţei, în care a invocat faptul că a fost condamnat de judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă ulterior din magistratură pe motiv că a participat la un seminar unde a predat mai multe cursuri unor funcţionari din Ministerul Agriculturii.
Sorin Pantiş a mai făcut o contestaţie în anulare şi a dat în judecată Agenţia Domeniilor Statului şi Ministerul Agriculturii, contestaţie respinsă de Curtea de Apel Bucureşti în aprilie 2015. El contesta atunci modul de constituire a completului de judecată care l-a condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul ICA. Acum, Pantiş a considerat că se impune revizuirea sentinţei din 2015, având în vedere că judecătoarea Bogdan a fost exclusă între timp din magistratură.
Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibilă solicitarea acestuia de revizuire a sentinţei, iar decizia este definitivă.
În februarie 2016, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat şi predat la un seminar organizat de o asociaţie care era finanţată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosar. În 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea şi au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secţia pentru judecători a CSM. În argumentaţia sa, Netejoru arată că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraţilor, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii. În februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii". Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În dosarul ICA au fost condamnaţi definitiv, în 8 august 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, Dan Voiculescu la zece ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, la opt ani de închisoarem şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, la şapte ani de închisoare. De asemenea, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de închisoare şi a fost eliberat condiţionat în septembrie 2016.