Fostul şef DIPI Nicolae Gheorghe, urmărit penal de către DNA pentru deturnare de fonduri

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 15 februarie 2016

Fostul şef DIPI Nicolae Gheorghe, urmărit penal de către DNA pentru deturnare de fonduri

Actualizare 12:25 Nicolae Gheorghe urmărit penal de DNA pentru deturnare de fonduri

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Nicolae Gheorghe, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale), potrivit unui comunicat DNA.

În acelşi dosar, Pavel Gabriel Nicolae, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), este pus sub urmărire penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, se mai arată în comunicatul DNA.

De asemenea, Iacob Marian Dănuţ, comisar şef, la data faptei şef al Diviziunii Administrative în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.) şi Zărnică Nelu, chestor principal de poliţie, la data faptei adjunct al şefului Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.) cu rang de subsecretar de stat, sunt urmăriţi penal pentru deturnare de fonduri în formă continuată, se mai arată în comunicat.

Potrivit DNA, există suspiciunea rezonabilă că, în vara anului 2015, suspecţii Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, prin întocmirea documentaţiei aferente, au contribuit la achiziţionarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activităţi.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penala a infracţiunilor de corupţie, se arată în comunicatul DNA.

"Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august - octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeaşi calitate, a schimbat destinaţia folosinţei bunurilor respective, achiziţionate în modalitatea de mai sus.

În perioada 2014 - 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat şi ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 238.173,47 lei, alocată instituţiei pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeaşi manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei şi suspecţii Zărnică Nelu şi Iacob Marian-Dănuţ, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Suspecţilor Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Iacob Marian Dănuţ şi Zărnică Nelu li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

DNA precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

(I.D.)

---

Actualizare 11:29 Nicolae Gheorghe, la ieşirea de la DNA: "Nu pot să vă spun nimic; este o cercetare în curs"

Fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) Nicolae Gheorghe a refuzat luni să dea declaraţii la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, motivând că este o cercetare în curs, transmite Agerpres.

''Nu pot să vă spun nimic. Este o cercetare în curs'', a declarat fostul şef al DIPI, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor legate de posibile deturnări de fonduri la instituţia pe care a condus-o.

Potrivit unor surse judiciare, el a fost chemat la DNA într-un nou dosar de corupţie şi ar putea avea calitatea de suspect.

Premierul Dacian Cioloş l-a schimbat din funcţie, săptămâna trecută, pe şeful DIPI Nicolae Gheorghe, numindu-l în locul său pe Rareş Văduva.

(I.D.)

----

Fostul şef al Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) Nicolae Gheorghe s-a prezentat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Potrivit primelor informaţii se pare că acesta a fost citat într-un dosar de corupţie, transmite sursa citată.

El a fost chemat, într-un nou dosar de corupţie instrumentat de DNA şi ar putea avea calitatea de suspect, susţine sursele judiciare citate de Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte bine

    BIG BROTHER vs BIG BROTHER !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb