Fotbal la TV cu plata în avans

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 10 aprilie 2014

Fotbal la TV cu plata în avans

Consumatorul de programe TV amator şi de fotbal va avea parte de o nouă surpriză, mai puţin plăcută, începând cu vara acestui an. Telespectatorii care doresc să urmărească partide din Liga 1 în sezonul următor trebuie să se pregătească să mai scoată ceva bani din buzunar pentru plata abonamentului TV. Suma exactă încă nu a fost precizată, se estimează a fi între 5 şi 15 lei pe lună. La începutul lunii martie, Liga Profesionistă de Fotbal a semnat un parteneriat media valabil pe o perioadă de cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, prin care îi ceda acesteia comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I, urmând ca LPF să încaseze suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon. Ulterior, două televiziuni, Look TV şi Transilvania Live, care până de curând au aparţinut finanţatorului formaţiei CFR Cluj, Arpad Paszkany, au anunţat că au încheiat un memorandum de înţelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din Liga I, dar şi Cupa Ligii. Cele două televiziuni au mai anunţat că au iniţiat demersurile pentru renunţarea la regimul «must carry» începând cu data de 1 iulie 2014 şi vor solicita tarife pentru retransmisie din partea distribuitorilor, prin aplicarea prevederilor articolului 15 din Decizia C.N.A. nr.72/2012. Imediat Liga a reacţionat avertizând că posturile respective nu au încă drepturile, nu a avut loc nicio licitaţie de vânzare, şi că speră ca: "Intel Sky Broadcast Ltd şi consultanţii săi vor respecta în totalitate obligaţiile prevăzute în legislaţia relevantă a concurenţei şi asumate prin parteneriatul media încheiat la data de 4 martie 2014".

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a anunţat, ieri, că la jumătatea lunii viitoare vor fi făcute publice numele televiziunilor care vor transmite meciurile: "Pe 15 mai vom avea definitivarea contractelor cu televiziunile care vor da aceste meciuri şi vom anunţa care sunt posturile unde vor fi văzute meciurile din Liga 1 în următoarele sezoane. Vor avea acces toate televiziunile şi cele care vor cumpăra drepturile vor da toate meciurile, nu doar un pachet sau două. E în favoarea consumatorului, dacă poate vedea un meci la o televiziune le va vedea pe toate, nu are nevoie de contracte cu mai mulţi cablişti, cum a fost până acum".

Înainte de declaraţia făcută de şeful Ligii, Adunarea Generală a LPF a validat contractul dintre Ligă şi Intel Sky Broadcast Ltd. Anunţul a fost făcut de preşedintele executiv al clubului Dinamo, Constantin Anghelache: "Banii sunt cei care se ştiu, contractul este semnat şi ar trebui să intre prima tranşă de bani în jurul datei de 10 iunie. Teoretic acest contract este validat. LPF a avut discuţii cu cei de la Consiliul Concurenţei şi nu au fost obiecţii. Pentru că acest Consiliu al Concurenţei prevede ca orice telespectator să aibă acces la orice partidă şi atunci nu puteau să apară obiecţii.Firma aceea din Malta transmite, ei vor produce meciurile, aceste vor fi preluate de toţi cei ai căror abonaţi plătesc şi îi obligă pe cei care televizează meciurile să aibă acces la partida respectivă. Vor transmite meciuri toate televiziunile care cumpără. Fiecare companie de cablu, fiecare televiziune care doreşte să îşi îmbunătăţească audienţa nu are decât să cumpere... pentru o sumă modică, în jur de un euro pe lună de abonat, are dreptul să televizeze orice partidă. Un lucru pozitiv s-ar putea să se nască, pentru că dacă iau parte toate televiziunile şi toţi cabliştii atunci toţi care plătesc abonament TV pot urmări meciurile. Orice televiziune poate transmite". Lucrurile nu sunt foarte clare în privinţa accesului televiziunilor la transmiterea partidelor, când va avea loc o eventuală licitaţie, care sunt criteriile tehnice, în plus şi suma de un euro pe abonat este considerată de cablişti destul de mică în comparaţie cu costurile totale ale achiziţionării drepturilor.

UEFA nu este de acord cu suspendarea licenţierii

Cluburile din Liga 1 au parte de o nouă veste proastă. UEFA nu este de acord cu suspendarea procesului de licenţiere, dar totuşi propune ca în locul retrogradării echipelor care nu îndeplinesc toate criteriile să fie găsită o altă formă de sancţiune pentru a nu periclita competiţia. Andrea Traverso, Directorul Departamentului de Licenţiere şi "Fair Play Financiar" din cadrul UEFA a răspuns solicitării Federaţiei Române de Fotbal care a cerut o poziţie oficială din partea forului continental cu privire la renunţarea procesului de licenţiere pentru prima divizie a campionatului naţional: "Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 şi ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licenţiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să ţineţi cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri şi nu susţine suspendarea condiţiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015. O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licenţiere a cluburilor în România şi ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale ale sistemului de licenţiere care a fost creat pentru a promova şi a îmbunătăţi fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicţie cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licenţiere pentru participarea în competiţiile interne. Administraţia de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal şi-a îndeplinit responsabilităţile cu mult profesionalism, iar munca excelentă întreprinsă până acum în domeniul licenţierii cluburilor trebuie continuată şi susţinută deopotrivă. Este cunoscut faptul că actualele dificultăţi financiare cu care se confuntă cluburile din România transformă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerinţele de ordin financiar necesare procesului de licenţiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerinţe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăţi capacităţile economice şi financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerinţe şi să fie încurajate să le îndeplinească. Totuşi, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerinţele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licenţiere să fie suspendat, alte sancţiuni alternative (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul naţional al primei divizii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine vrea fotbal total in HD sa caute Bloodzeed, soft acestream, cand da pe wiziwig sau pe livefootballol si vede mocca meciurile adevarate... Din Romania, cand 2 echipe vor ajunge sa bata la poarta primaverii , intr-o cupa europeana, peste vreo 20 de ani, se vor uita si microbistii adevarati... S-a dus vremea meciurilor cu seminte in tribune, batai de joc cu Chiajna, Corona Brasov si alte asemenea prastii nu mai prezinta interes nici pentru Mos Tagartza de la Popreaca ! Lasati gargara si uitati-va la Atletico Madrid, in Champions League... Chiar nu va e rusine, dupa ce ati fost slugoii Banditului sandu, sa continuati sa ne vindeti rahat cu apa rece ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb