FOTBAL ŞI BANI Bogaţii devin şi mai bogaţi în cele mai puternice campionate

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 11 iunie 2018

Bogaţii devin şi mai bogaţi în cele mai puternice campionate

Prăpastia dintre principalele cinci campionate de fotbal ale Europei şi restul competiţiilor naţionale de pe continent se adânceşte de la un an la altul. Cluburile bogate devin indecent de bogate, fapt ce le permite să zdrobească orice concurenţă de pe piaţa transferurilor.

Cele mai puternice cinci campionate de fotbal din Europa au înregistrat venituri-record în sezonul 2016-2017, graţie noilor contracte de televizare. Datele sunt oferite de cabinetul de consultanţă Deloitte. Veniturile cumulate realizate de "Big Five" (campionatele Angliei, Franţei, Germaniei, Spaniei şi Italiei) s-au ridicat la 14,7 miliarde euro, cu 9% mai mult decât în sezonul precedent. Aceste cifre, precizează analiştii, au putut fi realizate în special datorită noilor acorduri de televizare ale meciurilor din primele ligi ale Angliei, Spaniei şi Franţei.

Piaţa fotbalistică europeană este evaluată în prezent la 25,5 miliarde euro, fiind dominată clar de Premier League (7,4 miliarde euro), care valorează cu 86% mai mult decât La Liga, campionatul Spaniei. Un simbol al acestei solidităţi financiare îl reprezintă şi faptul că, de peste cinci ani, niciunul dintre cluburile din Anglia nu a intrat în faliment."Situaţia financiară a fotbalului european pare să fie foarte sănătoasă, aşa cum nu a mai fost de mult timp, ceea ce reflectă popularitatea globală a sportului, profesionalismul principalelor cluburi şi puterea reglementării", a comentat Tim Bridge, directorul Sports Business Group. Specialiştii se aşteaptă să vadă o creştere continuă în ligile din întreaga Europă, în anii care vor urma. Rezultatele financiare ale exerciţiului 2016-2017 sunt cele mai bune dintre cele care au fost înregistrate până acum.

În 2015 drepturile TV ale primei ligi din Anglia au fost vândute pentru o sumă-record: Sky Sports şi BT Sport au plătit 5,1 miliarde de lire sterline (7 miliarde de euro) pentru meciurile din prima ligă a Angliei din perioada 2016-2019. Conform contractului, Sky Sports difuzează 126 de partide pe sezon, iar BT Sport 42, fiecare meci transmis costând aproximativ 10.500.000 de lire sterline. În acest moment, Premier League este cel mai bine vândut campionat de fotbal din lume, fiind la un nivel similar cu cele trei mari competiţii sportive ale SUA (NBA - baschet, NFL - fotbal american şi MLB - baseball), care până acum deţineau supremaţia în privinţa vânzării drepturilor TV. În 2014 Liga nord-americană de baschet (NBA) anunţa că a semnat un contract pe opt ani cu Turner Broadcasting şi Walt Disney Company pentru cedarea drepturilor TV. Suma este una absolut impresionantă, 24 de miliarde de dolari pentru perioada 2016-2025, 2,66 miliarde de dolari pe sezon. Trebuie precizat că acest contract vizează doar drepturile de difuzare pe teritoriul SUA. Prima poziţie însă în privinţa vânzării drepturilor este deţinută de campionatul profesionist de fotbal nord-american. Conducerea NFL a cedat drepturile TV către televiziunile CBS, NBC, Fox şi ESPN pentru 39,6 miliarde de dolari pe opt sezoane (2014-2022), 4,95 miliarde de dolari pe sezon. MLB, liga de baseball, a cedat în 2012 drepturile către Fox Sports şi Turner Broadcasting pentru nouă sezoane, suma fiind de 6,8 miliarde de dolari, 755 milioane de dolari pe sezon.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. profitorii fotbalului din romania cistiga si o duc bine vor ca statul sa le faca stadioane bune sa le inchirieze pe nimic ca profitorii sa si expuna marfa sau activele la vinzare si sa incaseze banii iar statul sa ramana cu investitia si cu buza unflata ok

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb