FOTBAL ŞI BANI Partidă cu grad ridicat de risc

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 27 august 2014

Partidă cu grad ridicat de risc

Bulgaria va fi "invadată" de 10.000 de suporteri ai formaţiei Steaua cu ocazia meciului de astăzi pe care campioana ţării noastre îl va disputa, la Sofia, în compania formaţiei Ludogoreţ Razgrad. Dincolo de miza sportivă şi financiară a acestui meci, decisiv pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor, există o mare problemă, legată de siguranţa fanilor care fac această deplasare. După meciul tur, terminat cu victoria Stelei cu scorul de 1-0, au apărut mai multe declaraţii şi informaţii menite să crească şi mai mult tensiunea. Presa bulgară a acuzat echipa noastră că ar fi pierdut ultimul meci din campionat special pentru a face jocurile mafiei pariurilor, scandările rasiste ale galeriilor au fost intens mediatizate, conducerea lui Ludogoreţ i-a interzis fostului dinamovist Cosmin Moţi să mai facă declaraţii, iar fotbaliştii Stelei şi-au acuzat adversarii de lipsă de fair-play .

Faptul că Ludogoreţ nu este o echipă foarte iubită în Bulgaria, şi nici nu este prea bine primită la Sofia, a făcut ca în prima fază să se vândă destul de puţine bilete, doar 15.000 cu 36 de ore înainte de fluierul de start al partidei. Lucrurile s-au schimbat însă când fanii formaţiei ŢSKA Sofia, duşmani declaraţi ai echipei Ludogoreţ, au luat cu asalt casele de bilete, ieri vânzându-se încă 15.000 de tichete, multe dintre ele urmând să fie redirecţionate către fanii Stelei. Oficial, către clubul din Ghencea au fost livrate 2.300 de tichete, restul până la 10.000 urmând să fie achiziţionate de la faţa locului, fapt ce a pus în alertă poliţia locală, care se teme de eventuale ciocniri cauzate de neînţelegeri de ordin material între vânzătorii de ocazie şi cumpărători.

Deplasările echipelor noastre în Bulgaria nu au fost foarte liniştite, cel puţin în ultimul deceniu. În 2005, un autocar cu fani ai echipei Dinamo, ce se îndrepta spre Sofia, pentru meciul cu Levski, din Cupa UEFA, a fost atacat pe teritoriul Bulgariei cu bâte şi topoare, mai mulţi suporteri fiind răniţi, iar vehiculul a fost serios avariat. Poliţia bulgară a considerat că fanii bucureşteni au provocat incidentul, mai mulţi suporteri fiind reţinuţi, iar alţii amendaţi. Ulterior s-a deschis un proces, iar patru fani dinamovişti au fost condamnaţi la câte trei luni de închisoare cu suspendare. În 2011, Steaua s-a deplasat la Sofia pentru meciul cu ŢSKA . Şi de această dată au existat ciocniri între suporterii bucureşteni şi bulgari, atât pe drum cât şi în apropierea stadionului. Cinci suporteri stelişti au fost atunci reţinuţi de poliţiştii bulgari, iar un alt grup a fost împiedicat să pătrundă pe stadion pentru că în prealabil fanii respectivi consumaseră băuturi alcoolice. Cei cinci reţinuţi au primit amenzi cuprinse între 150 şi 200 de euro, după care au fost eliberaţi. Trebuie precizat că la niciuna dintre aceste deplasări nu a fost vorba de un număr atât de mare de suporteri precum cel anunţat acum.

Miza financiară încinge şi ea spiritele, în special la nivelul gazonului. O calificare în grupe înseamnă pentru Steaua un câştig de 20.000.000 de euro în timp ce pentru Ludogoreţ doar 11.000.000. Diferenţa este dată de cotele de piaţă ale celor două echipe şi de numărul de bilete vândute. Pentru jucătorii Stelei calificarea însemnă automat un bonus de 25.000 de euro şi deblocarea primei de 100.000 de euro, promisă pentru câştigarea campionatului, aceasta urmând să ajungă doar la jucătorii care au evoluat în Ghencea şi în sezonul 2013-2014. Conducerea clubului din Razgrad a promis o primă de calificare în grupe de câte 80.000 de euro. Partida de astăzi va începe la ora 21.45 şi va fi televizată de către TVR1, Digi Sport 1 şi Dolce Sport 1.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb