FPTR a trimis o scrisoare deschisă către autorităţile statului privind "situaţia dramatică a turismului românesc"

Comunicate de presă / 12 februarie 2021

FPTR a trimis o scrisoare deschisă către autorităţile statului privind "situaţia dramatică a turismului românesc"

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a trimis o scrisoare deschisă către Klaus Werner Iohannis, Florin Cîţu, Ludovic Orban, Dragu Anca Dana, Alexandru Nazare, Claudiu Năsui şi Raluca Turcan privind "situaţia dramatică a turismului românesc", se arată într-un comunicat de presă remis de FPTR.

Redăm scrisoarea integral:

Turismul este cel mai sensibil domeniu la factorii externi şi nu e un secret pentru nimeni şi cu atât mai puţin pentru domniile voastre, că este unul dintre sectoarele economice dramatic afectate de pandemia provocată de apariţia virusului SARS-Cov-2.

"Turismul" nu e doar un cuvânt, ci un întreg ecosistem format din sute de mii de angajaţi, patroni, furnizori - asupra cărora planează spectrul şomajului şi al falimentului. dar şi singura modalitatea prin care românii au şansa de a se "vindeca" de stresul major indus de pandemie şi de incertitudinile generate de întrebarea "Ce va fi mâine?".

Nu omitem faptul că turismul este important şi pentru economia naţională, dar în primul rând această ramură de activitate este extrem de importantă pentru sănătatea populaţiei, fiind cea mai facilă şi eficientă metodă pentru combaterea stresului, principalul factor care generează apariţia majorităţii bolilor.

La nivel mondial, dialogul public-privat din turism a fost cel care a determinat dezvoltarea destinaţiilor turistice şi a condus la consacrarea acestora şi la transformarea lor în adevaraţi poli de creştere economică. În ceea ce priveşte România, realitatea stă cu totul altfel: ne vedem confruntaţi cu acţiuni şi iniţiative care nu au nici o legatură cu acest dialog. După ce am lucrat luni de zile, începând cu aprilie 2020, alături de reprezentanţii Guvernului, la identificarea şi fundamentarea unor soluţii concrete pentru acest sector de activitate cu capital românesc, preponderant în turism, , asistăm la luarea unor decizii care ne împing în colaps economic!

Iată că suntem la jumătatea lunii februarie 2021 şi nici una dintre măsurile legiferate nu se aplică cu adevărat:

Măsura M2 este blocată, după cum am aflat indirect, de pe canalele media, din "lipsa finanţării". Mai mult decât atât, măsura M2 este o masură generală pentru toate domeniile, nu doar pentru turism, aşa cum a fost concepută iniţial şi agreată cu reprezentanţii noştri. Aceasta în condiţiile în care turismul este singurul sector de activitate care a fost închis şi nu a primit nicio compensaţie/despăgubire.

Măsura M3 este blocată din diferite motive, ducând accesarea banilor într-un viitor îndepărtat şi incert;

OUG 224/2020 (măsura care prevede compensarea a 20% din pierderile la CA) trebuia sa fie specifică pentru turism, însă nu s-a aplicat.

Deşi Uniunea Europeană a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, şi Guvernul Romaniei a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocaţi nici până în acest moment. Perspectivele sunt şi mai sumbre pentru că s-a anunţat eliminarea voucherelor de vacanţă, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depăşeşte 300 milioane de euro. Efectul acestei decizii care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scaderea rezervărilor turistice, ceea ce reprezintă încă o mână de pământ aruncată pe sicriul în care zace turismul românesc.

Voucherele de vacanţă sunt o formă de sprijin pentru angajaţii care au beneficiat de acestea, în condiţiile in care statisticile europene arată că românii alocă printre cele mai mici bugete pentru vacanţă, iar în perioade de criză, aceasta este prima cheltuială pe care o taie de pe listă. De asemenea sunt un real sprijin pentru dezvoltarea turismului autohton, dar şi pentru încasările la buget, pentru ca multe unităţi de cazare care activau la negru au preferat să se autorizeze şi, aşadar, să plătească taxe la stat.

Cifrele oficiale sustin afirmatia de mai sus; astfel, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în perioada 2014-2016 s-au clasificat un numar de 41,493 de spaţii de cazare. Începând cu anul 2017, datorită introducerii voucherelor de vacanţă, numărul spaţiilor de cazare clasificate a crescut brusc şi evident, până în anul 2019 fiind clasificate 128,144 de spaţii de cazare. Aşadar, un număr triplu de unitati de cazare. Statisticile ne indica faptul că, pe lângă diminuarea turismului la negru şi creşterea gradului de colectare, voucherele de vacanţă au stimulat investitiile in turism, ceea ce a dus, implicit, la creşterea numărului de locuri de muncă în turism. Este de asteptat ca una dintre consecinţele directe ale eliminării voucherelor să fie scăderea sumelor colectate de stat; îşi permite un stat afectat la rândul său de pandemie să se lipsească de aceste sume?

Pe lângă impactul economic extrem de important, vorbim şi de rolul socio-educaţional pe care-l are practicarea turismului pentru tinerii acestei ţări. În contextul în care România nu mai dispune de prea multe tabere/centre de agrement, iar în şcoli nu mai sunt susţinute acele excursii şi tabere tematice în care copiii noştri să înveţe ce însemană natura, cultura, istoria, geografia, spiritul organizatoric şi cum să te comporţi într-un grup de turişti, le încălcăm şi dreptul de a merge în vacanţă cu famiile lor. Nimeni, nici măcar o autoritate a statului nu poate încălca un asemenea drept pentru că este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, şi anume dreptul la odihnă. Turismul social şi turismul pentru tineret sunt forme ale activităţi de turism cărora trebuie să le acordăm importanţa cuvenită, seniorii şi tinerii acestei ţări fiind, din punct de vedere demografic două segmente importante de cerere turistică. Prin eliminarea acestor instrumente de plată ale vacanţelor, vor dispărea nevoile turistice ale multor români care nu-şi permit să practice turismul nici măcar în ţara lor!

Privind retrospectiv şi analizând declaraţiile făcute la finalul anului trecut de reprezentanţii Guvernului, dând asigurări că voucherele de vacanţă se vor acorda în continuare şi că banii pentru Masura M2 nu vor întârzia să apară, tragem concluzia - în lumina noilor evenimente - că au fost doar afirmaţii cu valoare electorală. Ca antreprenori în turism, dar şi ca cetăţeni ai acestei ţări, ne simtim înşelaţi şi abandonaţi de acest Guvern care lucrează împotriva noastră, împotriva economiei naţionale şi, prin aceasta politică, nu face altceva decât să se auto-saboteze.

Suntem în al doilea an de pandemie, al doilea an fara nici o măsură în sprijinul acestui sector! Va aducem la cunoştinţă ca Organizaţia Mondială a Turismului a definit în repetate rânduri, având la baza studii statistice de impact, rolul de factor multiplicator pe care il are turismul în orice ţară. Este singurul sector de activitate care permite rotirea disponibilităţilor băneşti în economie în timp real, scurt, fără alte intervenţii. Afectarea turismului determina afectarea imediată a altor multiple sectoare de activitate - furnizori de marfuri si materiale, prestatori de servicii, producatori diversi, economii locale, bugete familiale s.a. Bugete ale unor familii care oricum se vor confrunta si cu diminuările de venituri şi care nu-şi vor mai permite vacanţe, limitând astfel accesul la sănătate, la resursele naturale oferite de ţara noastră, adică - PREVENŢIE.

Declaraţiile recente în presă conform cărora mai exista vouchere nefolosite "în piaţă" în valorea de 2,4 mld lei au indus în eroare opinia publică. Vrem să ştim exact pe ce baze sunt fundamentate aceste declaraţii publice şi cerem asumarea publică a dezinformării deoarece din informaţiile primite de la Ministerul Finanţelor rezultă că valorea voucherelor disponibila este de 4 ori mai mică.

Membrii FPTR militează încă din anul 2005 pentru ca turismul romanesc sa devina o ramura strategica a economiei naţionale si sa fie inclus ca atare in politicile de dezvoltare ale guvernului asa cum a fost trecut doar declarativ în toate programele de Guvernare.

Având în vedere contextul epidemiologic, în care Comisia Europeană a stabilit ca prioritate, alături de măsurile urgente de limitare a răspândirii virusului şi abordarea consecinţelor economice, de notorietate fiind că turismul este afectat major de această pandemie, si ţinând seama de faptul că impactul pandemiei provocat de aparitia virusului Sars-COV-2 asupra sectorului turistic romanesc este dezastruos, vă solicităm:

Operaţionalizarea celorlalte măsuri, inclusiv măsura dedicată turismului, care prevede compensarea în cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific,

Alocarea disponibilităţilor băneşti către măsura M2, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în conturile agenţilor economici,

Acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanţă,

Doar în felul acesta ar putea fi diminuat impactul major pe care pandemia il are asupra sectorului turism şi serviciilor conexe din România şi ar putea contribui la supravieţuirea acestuia.

Aceste măsuri ar dovedi că Guvernul actual este responsabil faţă de cetăţeanul roman, faţă de capitalul românesc şi ca e capabil să-şi respecte angajamentele luate faţă de cei care şi-au pus încrederea în ei atunci când au participat la dialogurile organizate formal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb