FRANCIZA Francizele recreative cîştigă teren

Eugen Driga, Senior Consultant, IMO franchising group
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 29 iulie 2005

Se apropie concediile... Să discutăm şi despre francize de entertainment estival şi nu numai.

Au apărut noi afaceri în franciză care lărgesc gama serviciilor sportiv-recreative. Fie că este vorba de sfîrşitul de săptămînă, concediu sau de activităţile de team building (devenite o modă în rîndul corporaţiilor ce activează în România) oferta de petrecere a timpului liber este în creştere.

Iată o enumerare de francize în acest sens: American Poolplayers - Inves-tiţie 12.000 euro;

Organizarea de turnee de biliard. Francizaţii proprietari de săli de biliard îşi diversifică oferta participînd la campionate anuale de 8 şi 9 mingi, plătind o taxă fixă anuală.

Outdoor Connection

Excursii de vînătoare şi pes-cuit 14.000 euro

Outdoor Connection este o reţea de agenţii ce organizează expediţii de pescuit şi vînătoare. Francizaţii operează prin vînzare directă cu persoane fizice, firme şi grupuri organizate.

Scooter Planet - investiţie iniţială 75.000 euro. Închirierea de scutere şi vehicule de recreere ce rulează pe pistele organizate ale francizaţilor.

International Dancesport Studios - Investiţie 50.000 euro Cursuri de dans clasic şi latino

Advantage Golf Tournament. Investiţie 70.000 euro.

Organizarea de turnee şi servicii pentru jucătorii de golf.

Putt-Putt Golf & Games oferă franciză pentru minigolf.

Carpatica Dive Centre firmă românească - Investiţie 20.000 euro.

Organizarea, iniţierea şi training în scufundări subacvatice. Carpatica este acreditată de cele trei sisteme educaţionale internaţionale, majore, care desfăşoară activităţi de scufundări în întreaga lume:

- NAUI, PADI şi SSI (Scuba Schools International).

Vom discuta mai mult despre o franciză autohtonă, cea a firmei Fun Sport Entretainment: City Paintball.

Paintball-ul se practică pe terenuri special amenajate, cu demarcaj strict, situate în păduri sau diferite locuri, cu obstacole naturale sau, mai nou, artificiale. Jucătorii sînt echipaţi în combinezoane de camuflaj şi îşi pun la încercare calităţile de supravieţuire în natură, talentele strategice şi comportamentul în situaţii neprevăzute.

Pentru asalt se folosesc arme cu aer comprimat de diferite forme şi dimensiuni, care trag cu bile cu vopsea pînă la o distanţă considerabilă şi cu destul de multă precizie.

Există francize internaţionale în domeniul paintball-ului cum ar fi Exotic Sportz, NXL sau Head Rush. Franciza românească este însă mult mai accesibilă.

Taxa de franciză este de 5000 de euro. În această taxă sînt incluse pachetul de franciză şi pachetul complet de echipamente pentru deschiderea terenului de paintball.

Redevenţele se percep dintr-o cotă parte din valoarea bilelor vîndute.

Este necesar un teren de minim 300 mp "mobilat", cu ajutorul scenariştilor francizorului, cu şanţuri, cazemate, foişoare, obstacole şi poduri astfel încît experienţa jucătorului să fie una foarte dinamică. Amenajarea terenului se ridică la circa 5000 euro.

Investiţia totală este de 10-25.000 euro, iar recuperarea investiţiei este preconizată a se face în 9-17 luni.

Conceptul de "Paintball" a apărut în iunie 1981, în SUA, utilizîndu-se echipamente de marcat animale şi copaci. Spre deosebire de vopseaua folosită de francizorul român, Fun Sport Entretainment SRL, cea de atunci nu era lavabilă şi dacă erai nimerit cu aşa ceva, dura destul de mult pînă se curăţa.

Primul teren de paintball amenajat la noi în ţară de francizor a apărut în anul 2001, la Neptun-Olimp. Terenul s-a bucurat de o foarte mare popularitate, în cele trei luni în care a fost deschis, avînd peste 4000 de vizitatori.

În septembrie 2004 a avut loc, pe terenul CityPaintball, primul turneu internaţional de paintball desfăşurat în România. Turneul Centurio este un circuit Est European din care fac parte şapte ţări: Rusia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Cehia, România şi Polonia.

Turneul se apropie foarte mult de marile competiţii vest-europene şi mondiale prin faptul că promovează latura sportivă a paintball-ului: demilitarizare totală (nimic militar, nimic de camuflaj), arbitri, reguli pentru punctaj, echipamente colorate, sponsori, spectatori etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb