Franklin Templeton ar putea deveni administratorul Fondului Proprietatea în două săptămâni

ŞEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 11 februarie 2010

Ionuţ Popescu vrea salariu de secretar de stat

Fondul şi-a bugetat pentru 2010 un profit net de 91,16 milioane de lei

Contractul de administrare al Fondului Proprietatea cu Franklin Templeton ar putea fi semnat în cel mult două săptămâni, însă nu se ştie când compania americană va intra efectiv în pâine, venirea acesteia la conducerea Fondului depinzând de adoptarea unei Hotărâri de Guvern în acest sens.

Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea s-a ferit să dea termene exacte pentru când Franklin Templeton ar putea să îl înlocuiască la şefia FP: "Eu nu am venit la Fond cu idea să rămân, ci doar ca să predau cheile lui Franklin Templeton. Nu pot să mă pronunţ, însă, asupra datei la care Franklin Templeton va prelua efectiv managementul Fondului pentru că depinde de semnarea contractului de administrare şi de când va adopa Guvernul o HG prin care să reglementeze preluarea portofoliului. Aşa este la Fondul Proprietatea, aşa sunt reglementate lucrurile aici", a încheiat Ionuţ Popescu.

Acţionarii Fondului l-au mandatat, ieri, pe Enache Jiru, preşedintele Comisiei de Selecţie a administratorului de fond, ca să semneze forma renegociată a contractului de administrare cu Franklin Templeton, aceasta fiind aprobată, de altfel, în cadrul Adunării Generale de ieri. Enache Jiru a mai fost mandatat anul trecut ca să semneze contractul de administrare, dar a renunţat ulterior la împuternicirea acordată de acţionari, susţinând că se află într-o situaţie contradictorie, după ce Guvernul a solicitat renegocierea contractului.

"Din partea mea, sigur nu se vor mai ivi alte impedimente la semnarea contractului şi sper că nici din partea altor persoane", a declarat, ieri, Enache Jiru.

Până să fie semnat contractul de administrare, acesta are nevoie de avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, estimat că va fi obţinut în cel mult două săptămâni.

"Noua formă a contractului este aproape identică cu cea aprobată de AGA din septembrie 2009, dar include unele modificări care definesc mai bine anumiţi termeni, precum cheltuielile care cădeau în sarcina Fondului, plus unele completări date de CNVM care şi-a trimis observaţiile după data de 7 septembrie, când fusese aprobată prima formă a contractului", a mai spus, ieri, Enache Jiru.

Directorul general al Fondului a dat, ieri, asigurări că semnarea contractului de administrare este doar o chestiune de timp, reprezentanţii Fondului anunţând că vor trimite astăzi la CNVM forma finală a contractului, pentru avizare.

"Luni, am fost şi am vorbit cu toţi comisarii de la CNVM şi am constatat că există o deschidere totală a acestora să ne ajute să rezolvăm aspectele legale cât mai repede", a mai spus Ionuţ Popescu.

Acesta a mai anunţat, ieri, că va solicita Consiliului de Supraveghere ca de la 1 martie să primească un salariu egal cu cel al unui secretar de stat.

Listarea Fondului, condiţionată de modificarea legii

Deşi speră că Fondul Proprietatea va fi listat anul acesta, Ionuţ Popescu este precaut în a mai da termene, susţinând că procesul de cotare depinde de adoptarea de către parlamentari a unor modificări la Ordonanţa 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv.

"Ca să rezolvăm problema listării, trebuie să reuşim să modificăm Ordonanţa 81/2007 care spune că listarea trebuie precedată de o Ofertă Publică Iniţială", a explicat directorul Fondului, adăugând: "Să dau un termen pentru listare ar însemna să impun Comisiei pentru Buget Finanţe să adopte amendamentele la Ordonanţă până la o anumită dată, lucru pe care nu pot să mi-l asum. Eu cred totuşi că, până la finele anului, Fondul se va lista".

Fondul are un nou Consiliu de Administraţie, majoritari sunt oamenii vechi

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, ieri, componenţa noului consiliu de supraveghere, din care fac parte Gheorge Pogea, Graţiela Iordache, Ene Dinga, Eduard Goean, Corin Trandafir, Dumitrean Crinuţa Nicoleta şi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Lucian Croitoru a declarat, însă, că şi-a retras candidatura pentru consiliul Fondului. Domnia sa a spus că, personal, nu mai are niciun obiectiv la FP. "Îmi propusesem să grăbim procesul de semnare a contractului cu Franklin Templeton, dar acest lucru a fost făcut de Guvern", a declarat domnul Croitoru.

În aceste condiţii, consiliul de supraveghere va putea funcţiona în şase membri, până la o următoare adunare generală când va fi propus un nou candidat, potrivit lui Ionuţ Popescu.

Acţionarii Fondului au mai aprobat ieri bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2010.

Astfel, profitul net estimat pentru acest an este de 91,17 milioane lei, de 8 ori mai mic faţă de 2009.

Anul trecut, Fondul a raportat un rezultat net de circa 730 milioane lei, după vânzarea participaţiilor CEZ. În ceea ce priveşte încasările, Fondul mizează în acest an pe venituri din activitatea curentă de 154,66 milioane lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la nivelul de 57,66 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb