• Ionuţ Popescu, director general "Fondul Proprietatea": "Cei de la Franklin Templeton vor face de acum toate propunerile pentru CA-urile companiilor din portofoliul Fondului"
Deşi nu a preluat încă frâiele Fondului Proprietatea, viitorul administrator Franklin Templeton Investments Management este mai mult decât nerăbdător să aibă un cuvânt de spus în conducerea companiilor din portofoliul Fondului, care reuneşte unele dintre cele mai importante societăţi din economia naţională.
Fondul Proprietatea l-a propus, ieri, pe Mark Mobius, şeful "Franklin Templeton", şi unul dintre cei mai faimoşi investitori de pe pieţele emergente, ca reprezentant în Consiliul de Supraveghere al "Petrom", chiar la solicitarea lui Mobius.
"Când am semnat contractul de administrare cu Franklin Templeton, i-am întrebat dacă ar vrea să propună pe cineva pentru Consiliul de Supraveghere (C.S.) al Petrom dat fiind faptul că Adunarea Generală este programată pentru finele lunii aprilie şi că s-ar putea să nu mai aibă această ocazie în viitorul apropiat. Mark Mobius ne-a spus atunci că ar dori să reprezinte chiar el interesele Fondului în C.S. al celei mai mari companii autohtone", a spus, pentru ziarul BURSA, Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului.
Solicitarea lui Mark Mobius să reprezinte FP în conducerea "Petrom" vine în condiţiile în care cei de la Franklin Templeton vor avea de acum încolo cuvântul decisiv în privinţa nominalizării reprezentanţilor Fondului în Consiliile de Adminsitraţie ale companiilor din portofoliu.
"Odată ce vor veni efectiv la conducerea Fondului, cei de la Franklin Templeton vor face nominalizările pentru CA-urile din portofoliu", a mai spus Ionuţ Popescu, adăugând: "Solicitarea lui Mobius este cea mai importantă dovadă că cei de la Franklin Templeton acordă o atenţie foarte mare mandatului pe care îl au la Fondul Proprietatea. De altfel, consider că şi pentru Petrom va fi un lucru benefic că un investitor de talia lui Mobius, care străbate întregul glob pământesc, îşi va face timp să participe la şedinţele Consiliului de Supraveghere".
Consiliul de Supraveghere al Petrom este format din nouă persoane numite în funcţie pentru patru ani de către Adunarea Generală. Consiliul de Supraveghere numeşte Directoratul şi supervizează conduita în afaceri a conducerii, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. Compania austriacă "OMV", acţionarul majoritar al "Petrom", are cinci reprezentanţi în actualul CS al societăţii. Statul român are doi reprezentanţi, iar BERD unul singur. Actualul reprezentant al Fondului Proprietatea, Daniel Costea, este consilierul conducerii executive a "Eximbank", potrivit CV-ului postat pe site-ul "Petrom".
Fondul Proprietatea controlează 20% din "Petrom", aceasta fiind şi cea mai mare companie autohtonă, cu o cifră de afaceri, în 2009, de 12,84 miliarde de lei şi un profit de 1,36 miliarde de lei. Mandatul pe care Mark Mobius l-ar putea primi în Consiliul de Supraveghere al companiei vine în condiţiile în care conducerea Petrom a propus acţionarilor nedistribuirea de dividende pentru al doilea an la rând şi împuternicirea Directoratului pentru realizarea unei majorări de capital cu până la 50% din valoarea capitalului social subscris şi vărsat.
Venirea lui Franklin Templeton la conducerea Fondului Proprietatea anunţă o schimbare a politicii pe care conducerile anterioare ale FP au avut-o faţă de companiile din portofoliu, unde ori nu şi-au nominalizat deloc reprezentanţii ori nu au dorit să le dezvăluie public identitatea.
"Cei de la Franklin Templeton s-au întâlnit de mai multe ori cu conducerile companiilor din portofoliu, la fel cum au procedat şi Petrom", a explicat Ionuţ Popescu.
• Pentru listarea la BVB, Fondul Proprietatea caută un evaluator
al activelor companiei
Fondul Proprietatea (FP) caută un evaluator al activelor companiei, pentru listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), aşteptând în acest sens oferte până la 23 aprilie. Astfel, FP va putea selecta, printr-o licitaţie deschisă, unul sau mai mulţi evaluatori interni autorizaţi de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) şi înregistrati la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Câştigătorul licitaţiei va stabili preţul participaţiilor din portofoliul Fondului în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare şi cu legislaţia naţională, în termen de două luni, se arată într-un anunţ al FP.
Pentru a intra la licitaţie, evaluatorii trebuie să depună o garanţie de participare de 25.000 lei şi o garanţie de bună execuţie de 5% din valoarea contractului.
La operaţiune nu au dreptul să participe firmele care au vreun angajat condamnat, în ultimii cinci ani, prin hotărârea definitivă a unei instanţe judecătoreşti pentru participare la activităţi ale unei organizaţii criminale, pentru corupţie, pentru fraudă şi/sau pentru spălare de bani.
Printre criteriile de excludere a firmelor de la licitaţie, FP enumeră şi situaţiile în care o firmă se află în stare de faliment, lichidare, sub administrarea unui judecător-sindic, sau activităţile sale comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii.
Totodată, nu vor putea participa la selecţie firmele care nu şi-au îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat.
Ofertanţii vor fi eliminaţi din competiţie dacă în ultimii trei ani au fost condamnaţi, prin hotărârea definitivă a unei instanţe judecătoreşti, pentru o faptă care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greşeli în materie profesională.
De asemenea, evaluatorul trebuie să prezinte oferta pentru toate participaţiile, cu excepţia cazului în care firma declară că se află în conflict de interese faţă de o anumită participaţie.
Evaluatorul va fi desemnat în funcţie de oferta cea mai avantajosă, din punct de vedere tehnico - economic.
Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton Investment Management, compania care va administra activele Fondului, a declarat în martie că FP ar putea fi listat la BVB în septembrie, dacă până la 1 iulie compania va deveni efectiv managerul fondului.
CNVM a amânat, miercuri, cu trei săptămâni, până la 15 mai, termenul în care Fondul trebuie să se înregistreze la autoritate ca alt organism de plasament colectiv (AOPC), la solicitarea Franklin Templeton.
Autoritatea a aprobat la 22 februarie contractul de administrare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton Investment Management, însă a stabilit că acordul va intra în vigoare numai după înscrierea Fondului la Comisie. Pentru aceasta, CNVM a stabilit ca înregistrarea să se realizeze în termen de 45 de zile, iar data limită iniţială urma să expire la 23 aprilie.
• Statul vrea să amâne majorarea capitalului "Petrom" cu 201 milioane lei
Directoratul OMV Petrom (SNP) propune amânarea discutării unei operaţiuni de majorare a capitalui social al companiei cu până la 201,8 milioane lei, la solicitarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), acţionar minoritar al companiei.
Propunerea de amânare a discutării şi supunerii votului privind majorarea capitalului social, prin incorporarea valorii anumitor terenuri în favoarea statului român şi prin aporturi în numerar ale deţinătorilor de drepturi de referinţă, completează ordinea de zi a unei adunări a acţionarilor programată pentru 29/30 aprilie.
Modificarea listei iniţiale de propuneri a fost solicitată de Ministerul Economiei, care controlează 20,6% din capitalul Petrom, se arată într.un comunicat transmis, ieri, de companie.
Propunerea iniţială viza majorarea capitalului social cu maxim 201,8 milioane lei, prin încorporarea unor terenuri în favoarea Statului Român, în valoare de 41,6 milioane lei, şi prin aporturi în numerar din partea celorlalţi acţionari.
Dacă propunerea era aprobată, capitalul companiei ar fi urcat de la 5,664 miliarde lei la 5,866 miliarde lei.
Totodată, conducerea companiei solicită acţionarilor aprobarea de principiu a transferului către OMV Petrom Marketing a trei unităţi de afaceri din divizia Marketing a Petrom, respectiv Vânzarea cu Amănuntul, Comercial şi Administrarea Afacerii. Societatea OMV Petrom Marketig este controlată integral de Petrom.
• Fondul Proprietatea solicită revocarea CA-ului Oil Terminal şi alegeri noi prin vot cumulativ
Fondul Proprietatea (FP), care deţine 10% din acţiunile Oil Terminal (OIL), a introdus pe ordinea de zi a adunării generale a companiei din Constanţa, din 28 aprilie, solicitarea de revocare a membrilor Consiliului de Administraţie (CA) şi alegerea noilor administratori prin vot cumulativ. Cele două cereri sunt incluse într-o completare a convocatorului AGA transmise, ieri, de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.
Pe ordinea de zi a şedinţei de la sfârşitul acestei luni se află şi distribuirea unui dividend brut de 0,0006419 bani pe titlu din profitul net obţinut anul trecut, de 785.000 lei, după ce în 2009 firma nu a acordat dividende. În cazul în care propunerea va fi adoptată, valoarea totală a dividendelor va reprezenta circa jumătate din câştigul de anul trecut, respectiv 373.800 lei. Compania are un capital social de 58,2 milioane lei, divizat în 582,4 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Statul este acţionarul majoritar, controlând prin Ministerul Economiei 59,62% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 10%.