FRANS TIMMERMANS, DESPRE LUPTA ANTICORUPŢIE "Alergaţi către linia de finish, nu în sens invers!"

V.D
Politică / 1 martie 2018

Frans Timmermans (Sursa foto: Facebook)

Frans Timmermans (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 15:50 Frans Timmermans a declarat că nu au fost făcute suficiente progrese făcute în domeniul luptei anticorupţie

Prezent astăzi la reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că în ultimii douăzeci de ani ţara noastră a făcut progrese în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi datorită Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar că în domeniul anticorupţie mai sunt mulţi paşi de urmat.

Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Frans Timmermans a declarat: "E că şi cum aţi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri, mesajul meu e să alergaţi în continuare, dar nu în direcţia greşită, alergaţi spre linia de finish", oficalul îndemând autorităţile din ţara noastră: "Nu va opriţi, nu staţi pe loc, şi pentru numele lui Dumnezeu nu alergaţi în direcţia opusă (...) Cel mai important e ca toţi cei implicaţi să lucreze împreună, nu unul împotriva celuilalt".

Membrul Comisiei Europene a precizat că au existat o serie de informaţii referitoare la dezinformare autorităţilor de la Bruxelles: "Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine, ei bine de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză pentru că vom lucra în mod direct", adăugând în acest sens "Sunt mereu foarte bine informat şi ştiu exact ce se întâmplă aici".

Timmermans a îndemnat de asemenea la cooperare: "Putem rezolva problemele doar dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar (...) Trebuie să lucrăm pe marginea legilor justiţiei pentru a ne asigura că facem lucrurile cum trebuie. Asta se poate întâmplă doar într-o atmosfera de cooperare, trebuie să dăm dovadă de respect pentru rolurile celorlalţi".

În ceea ce priveşte situaţia sistemului judiciar din ţara noastră, prim-vicepreşedintele Comisiei a afirmat: "Separarea puterilor nu e o problemă în România, a fost clădit un sistem judiciar foarte puternic şi cred că românii pot fi mândri. Atacurile la adresa justiţiei, în presă şi în dezbateri, riscă să creeze impresia în rândul opiniei publice că e o problema cu justiţia".

Făcând referire la întâlnirea cu reprezentnţii principalelor instituţii, Timmermans a menţionat: "Premierul mi-a spus că există dorinţa de a ridica MCV înainte de preluarea preşedinţiei europene. I-am spus că nu e imposibil, dar e nevoie de respectarea condiţionalităţilor".

Întrebat despre eventualale discrepanţe între ceea ce ştia şi ce a aflat în cadrul vizitei de astăzi, oficialul a declarat: "Vreau să evit orice neînţelegere, de aceea am stabilit că vom avea contacte directe cu toate instituţiile implicate. Suntem foarte bine informaţi, nu va faceţi griji, putem fi mereu mai bine informaţi. Nu am avut impresia că am fost dezinformaţi".

Referitor la progresele realizate de ţara noastră în domeniul anticorupţie, comisarul european a precizat: "Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva. Mă simt încurajat de întâlnirile de azi, în Parlament şi în Guvern există o dorinţa de a face progrese".

Întrebat despre demersul de revocare a procurorului-şef al DNA, Timmermans a oferit un răspuns evaziv: "convingerea mea e că activitatea de a verifica magistraţii trebuie făcută de magistraţi. Toţi oamenii greşesc uneori, la fel se întâmplă şi în justiţie. Dacă sunt oameni care fac greşeli, trebuie verificaţi, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, ţine de separarea puterilor în stat. Că principiu, sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar".

În ceea ce priveşte raportul lui Tudorel Toader, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a explicat: "Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut dar nu sunt un judecător, nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmaţii corecte sau greşite, dar dacă sunt acuzaţii la adresa unui magistrat atunci trebuie că cineva din sistemul judiciar să se ocupe de afirmaţii, nu e treaba unui politician, ţine de separarea puterilor în stat, şi aşa se întâmplă în toată lumea. Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătăţiri ale legilor.

Frans Timmermans a explicat de asemenea viziunea Comisiei cu privire la MCV: "ambiţia noastră e să putem spune în 2019 că putem să oprim MCV, dar această ambiţie nu se poate aplica dacă se finalizează ultimele recomandări restante din partea Comisiei. 2019 nu e un termen limita, e o ambiţie a Comisiei. Am simţit azi că există o disponibilitate şi ambiţie pentru a se întâmplă acest lucru. Cred că e fezabil, nu e un termen limita, e o ţintă".

Comisarul european a răspuns de asemenea şi curiozităţii referitoare la şansele ca ţara noastră să fie sancţionată prin declanşarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, îndemnând însă autorităţile să continue lupta anticorupţie: "Nu există nicio relaţie între MCV şi Articolul 7. Nu există nicio ameninţare sistemică faţă de statul de drept. Aveţi un sistem judiciar puternic şi independent. Ce facem noi este să cooperăm şi să verificăm dacă se iau măsurile necesare şi încercăm să facem astfel încât toate aceste etape să fie parcurse cum trebuie. Vă rog să nu faceţi confuzii. Noi nu suntem aici în sectorul statului de drept, ci în sectorul verificării dacă se iau toate măsurile necesare în domeniul luptei împotriva corupţiei, astfel încât aceasta să nu fie întoarsă, să nu fie oprită să nu ia o direcţie nedorită. Deci, practic, încercăm să susţinem şi noi, alături de dumneavoastră, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea sistemului judiciar".

În cele din urmă, referitor la procesul de aderare a ţării noastre la Spaţiul Schengen, prim-vicepreşedintele Comisiei a precizat: "Acum este momentul oportun ca celelalte state să recunoască faptul că România este mai mult decât prregătită să devină partener în Schengen şi să fie parte din Schengen. Nu se poate formula o critică vizavi de gradul de pregătire al României. România este gata de Schengen şi România ar trebui să aibă dreptul de deveni membră în spaţiul Schengen".

(D.I.)

------------

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se află astăzi în vizită în România şi va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedinţii Parlamentului şi cu premierul.

Frans Timmermans se va întâlni dimineaţă, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, precum şi cu membrii Comisiei speciale privind legile Justiţiei.

La ora 12,00, acesta va avea o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, iar la 12,45 - cu premierul Viorica Dăncilă. De la 15,45, Timmermans va susţine o conferinţă de presă la Reprezentanţa Comisiei Europene în România. După cele două întrevederi, va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai sistemului judiciar din ţara noastră.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru mai buna legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a precizat că aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să îi ofere explicaţii cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. .... Ce facem ??........Respectam separarea puterilor in stat..fara amestecul politicului...sau pas cu pas ne izoleaza UE....si vom ajunge "oaia neagra " cu grave consecinte...si din nefericire chiar si pe linie financiara....ma refer la Fondurile Europene prevazute.

    .....1 Cat priveste batalia mare pe Kovesi...mai are un an de mandat...iar la anul pe timpul acesta o s-o vedem Procuror General in UE care va raspunde de folosirea Fondurilor Europene in tarile din UE...asa ca este asa desteapta Kovesi daca va fi cazul sa redeschida dosarul penal a lui Dragnea.

    Succes PSD--istilor Ne auzim la anul. 

    1. .... Timmermans a afirmat defapt la Conf. de Presa ca in luna mai din acest an se va discuta si forma acest organ de Control si a afirmat ca e vorba de fapt de toate Fondurile Europene... de Coeziune..Structurale..nerambu rsabile etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb