FRANŢA:  Adunarea Naţională a adoptat proiectul de lege ce transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare

G.B
Internaţional / 6 ianuarie 2022

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

După trei zile de dezbateri tumultoase, alimentate de afirmaţiile controversate ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care şi-a declarat intenţia de a-i "scoate din sărite" pe cei nevaccinaţi, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat astăzi la primele ore ale dimineţii, în prima lectură, proiectul de lege ce transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare, informează AFP, citată de Agerpres.

Anunţat în decembrie de executivul francez în faţa epidemiei galopante de COVID-19, acest text a fost aprobat la orele 05:25 de către 214 parlamentari, de cei ai majorităţii, precum şi de o parte din partidul Republicanii (dreapta) şi din Partidul Socialist (stânga). Împotrivă au votat 93 de deputaţi, cei ai extremei stângi şi extremei drepte, precum şi 3 disidenţi din partidul majoritar de centru-dreapta. De asemenea, 27 de deputaţi s-au abţinut.

Proiectul de lege mai trebuie să fie examinat de Senatul dominat de dreapta, la începutul săptămânii viitoare, pentru a intra în vigoare pe 15 ianuarie, după cum doreşte guvernul, însă este de aşteptat ca acest lucru să fie amânat cu câteva zile.

Odată intrat în vigoare, toate persoanele de peste 12 ani vor trebui să facă dovada vaccinării pentru a accede la activităţi recreative, la restaurante şi baruri, târguri şi transportul public interregional. Un test negativ nu va mai fi suficient, exceptând accesul către instituţiile şi serviciile de sănătate.

Printre amendamente, deputaţii au majorat de la 12 la 16 ani vârsta de la care va fi necesar un paşaport de vaccinare pentru ieşirile cu şcoala sau activităţi extraşcolare.

Până la începutul nopţii, parlamentarii au polemizat asupra fondului acestui proiect de lege, opozanţii vizând în special controlul de identitate pe care îl vor putea opera persoanele din industria alimentaţiei publice, în cazul în care ar exista "motive serioase" pentru a crede că se fraudează paşaportul de vaccinare.

Deputaţi ai partidului Republicanii au anunţat că vor sesiza Consiliul Constituţional în această privinţă.

Premierul francez Jean Castex a venit el însuşi miercuri după-amiaza să le ceară parlamentarilor să accelereze aprobarea proiectului de lege, după blocajul provocat de afirmaţiile lui Emmanuel Macron.

"Pe cei nevaccinaţi, vreau foarte tare să-i scot din sărite. Şi prin urmare vom continua să o facem, până la capăt. Aceasta este strategia", a declarat şeful statului francez într-un interviu pentru ediţia de marţi a cotidianului Le Parisien. "Atunci când libertatea mea o restrânge pe cea a altora, devin un iresponsabil. Un iresponsabil nu mai este un cetăţean", a adăugat Macron.

În timpul dezbaterilor, ministrul sănătăţii Olivier Veran a anunţat că miercuri au fost înregistrate în Franţa alte 335.000 de noi contaminări cu COVID-19, un record după cele 271.686 cu o zi înainte.

Totodată, el şi-a exprimat satisfacţia că alţi 66.000 de francezi au primit miercuri o primă doză de vaccin, cifră ce nu a mai fost atinsă de la 1 octombrie, dând de înţeles că această creştere puternică are legătură cu dezbaterile asupra paşaportului de vaccinare şi cu afirmaţiile controversate ale lui Emmanuel Macron.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iata faimoasa panta alunecoasa "slippery slope"

    Certificatul verde a fost creat ca instrument pan-european si reglementat DOAR ca mecanism de usurare a controlului sanitar la vama, existand oricand alternativa testelor pe hartie de la farmacie. 

    A fost apoi instaurat in politica interna, la activitati ne-esentiale dar riscante (de genul restaurant, club, petreceri), dar se permitea si testarea. Apoi a fost instaurat si la activitati esentiale, de genul intrarii in magazine care vand bunuri esentiale (electrocasnice, haine, mobilier, bricolaj, instalatii sanitare). SA NU MAI VINA UN CRETIN SA IMI SPUNA ca pentru un om doar apa si mancarea sunt bunuri esentiale.... auzi mai porcule???? 

     

    Iar acum, dupa ce a fost instaurat peste tot, PAAAC.... se elimina testul din certificat care devine certificat de vaccinare obligatoriu. 

    Este momentul unor violente cu motiv politic. Macron trebuie inlaturat prin orice mijloace, chiar si violente. Drepturile omului trebuie aparate cu pretul vietii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb