FRANŢA, ÎNGRIJORATĂ CĂ O ÎNTRECE ROMÂNIA Competiţia între grâu şi blé

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 8 august 2013

Competiţia între grâu şi blé

Calitatea grâului, mai importantă decât faptul că avem producţie record

Achim Irimescu, MADR: "Este prematur să spunem dacă vom importa sau nu grâu anul acesta"

Francezii au o recoltă de grâu (n.r. în franceză, blé) de calitate slabă şi aşteaptă rezultatele calitative din România, Ucraina şi Rusia, înainte să îşi stabilească potenţialul de export. Producătorii francezi speră că şi în aceste ţări calitatea grâului să fie mai slabă pentru a putea exporta o cantitatea mai mare, potrivit unei analize Bloomberg.

Evoluţia preţului grâului, dar şi a importurilor şi exporturilor pe acest segment, depinde de calitatea producţiei, respectiv de nivelul de proteină care clasifică grâul în materie primă pentru panificaţie sau furaj pentru animale.

Producţia de grâu din acest an a ţării noastre a înregistrat o creştere cu 32% faţă de anul trecut, potrivit estimărilor Organizaţiei Interprofesionale "Cereale şi Produse Derivate" (OIPA). Totuşi, din cele aproximativ 7 milioane de tone de grâu, OIPA estimează că doar 36%, respectiv 2,5 milioane de tone vor fi bune pentru panificaţie, 2 milioane se apropie de calitatea optimă, iar restul este reprezentat de grâul furajer.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a obţinut anul trecut o producţie totală de 4,93 milioane de tone de grâu, triticale şi secară, din care grâul a reprezentat 4,78 milioane de tone.

Săptămăna trecută, preşedintele OIPA, Aurel Popescu, declara că procesatorii nu vor fi nevoiţi să apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern, care se ridică la 3,3 milioane de tone. De asemenea, şeful OIPA a subliniat că preţul grâului se află la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, fiind de 680 de lei pe tonă pentru grâul de panificaţie şi între 620 şi 650 de lei pe tonă pentru grâul furajer.

Potrivit reprezentanţilor Rompan, în ţara noastră, necesarul de grâu pentru panificaţie este de 2,5 milioane de tone, pentru producţia industrială, şi de 1,5 milioane pentru autoconsum (n.r. agricultorii care îşi macină grâul pentru consum).

Dacă necesarul ţării noastre de grâu pentru panificaţie este de 3,3-3,5 milioane de tone şi estimările OIPA se vor confirma, atunci România ar putea fi pusă în situaţia de a importa aproape un milion de tone de grâu, cu toate că specialişti în domeniu vorbesc de producţii record.

Producătorii francezi estimează că vor avea o cantitate mai redusă de grâu pentru panificaţie faţă de anul trecut.

Astfel, dacă anul trecut, în Franţa, nivelul mediu de proteină în grâu era de 11,4%, anul acesta, producătorii se aşteaptă ca acest nivel să fie de doar 10,5%, potrivit agenţiei Bloomberg. Proteinele din grâu determină parţial calitatea făinii folosite pentru panificaţie şi pot afecta şi calitatea produselor de panificaţie.

Egipt, cel mai mare importator de cereale, importă grâu cu 11,5% proteine, iar Irak şi Algeria cer grâu cu 11% proteine în compoziţie.

Potrivit secretarului de stat din MADR, Achim Irimescu, este prematur să facem previziuni privind importurile de grâu până când Ministerul Agriculturii nu va publica informaţiile oficiale despre producţia anuală.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii ROMPAN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb