Franţa nu recunoaşte anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia

F.D.
Internaţional / 24 august 2023

Franţa nu recunoaşte anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că Franţa nu recunoaşte anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene, după afirmaţii controversate ale predecesorului său Nicolas Sarkozy, care a apreciat drept "iluzorie" orice "reîntoarcere" în problema Peninsulei Crimeea, relatează Agerpres.

"Vreau să o spun încă o dată în faţa voastră, alături de voi, de o manieră foarte clară: Franţa nu recunoaşte nici anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene, nici rezultatele simulacrelor de alegeri care au fost organizate", a declarat preşedintele francez într-un mesaj video preînregistrat şi difuzat în cadrul unui summit al "Platformei Crimeea", un eveniment anual dorit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a aminti de suveranitatea ucraineană asupra peninsulei.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, "constatăm degradarea constantă a situaţiei umanitare şi a drepturilor omului" acolo, a mai spus Macron.

Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy (2007-2012) a estimat la mijlocul lui august că în Crimeea "orice reîntoarcere este iluzorie". Potrivit lui Sarkozy, "un referendum incontestabil (...) va fi necesar pentru a valida starea de fapt actuală".

În acelaşi fel, pentru "teritoriile disputate din estul şi sudul Ucrainei", el a sugerat organizarea de "referendumuri strict încadrate de comunitatea internaţională pentru a tranşa problemele teritoriale în mod definitiv şi transparent".

Nicolas Sarkozy a pledat de asemenea pentru o Ucraină care rămâne "neutră", fără a adera nici la NATO, nici la Uniunea Europeană (UE).

În faţa polemicii, diplomaţia franceză a dat deja asigurări că poziţia sa nu s-a schimbat.

În mesajul său, Emmanuel Macron a subliniat miercuri "decizia istorică de a recunoaşte statul Ucrainei de candidat la aderare la UE". "Vom rămâne alături de voi pe această cale europeană şi în aspiraţia voastră la o pace justă şi o pace durabilă, adică în respect faţă de dreptul internaţional", a subliniat Macron.

"Continuăm mai ales să vă aducem ajutor în toate domeniile, pentru ca Rusia să pună capăt războiului de agresiune pe care îl duce împotriva voastră şi pentru a vă permite să rezistaţi, să vă protejaţi şi să învingeţi", a dat Macron asigurări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Heritage Foundation: economia actual a USA nu isi permite

    sprijinul financiar si militar, la nivelul de pana acum dat Ucrainei 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb