Fundamentaliştii din guvernul Germaniei împing ţara către subdezvoltare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie

Fundamentaliştii din guvernul Germaniei împing ţara către subdezvoltare
Călin Rechea

Directorul general al Deutsche Börse, Theodor Weimer, a lansat recent critici şi acuzaţii extrem de dure la adresa coaliţiei guvernamentale din Germania, în cadrul unei conferinţe organizate la Munchen de Consiliul Economic Consultativ din Bavaria. Discursul integral este disponibil pe Youtube la adresa https://tinyurl.com/6kjw8z6z.

"Am avut cea de-a 18-a întâlnire cu ministrul economiei Habeck şi pot să vă spun că este un dezastru pur şi simplu", a precizat Weimer în deschidere, după cum scrie cotidianul Handelsblatt.

Directorul Bursei din Germania a declarat că "Habeck a ascultat bine şi a făcut câteva lucruri bune la început", însă "acum fundamentaliştii se impun din ce în ce mai mult".

În opinia sa, Germania nu mai dă tonul în Europa nici din punct de vedere economic şi nici politic şi a ajuns să fie privită ca o "un factor obstrucţionist major în Europa".

Weimer a declarat apoi că are discuţii regulate cu ministrul economiei, ministrul de finanţe şi cancelarul Scholz despre modul în care investitorii străini privesc Germania.

"Verdictul lor a fost dezastruos" a subliniat directorul Bursei din Germania. Mai mult, "reputaţia noastră în lume nu a fost niciodată aşa de proastă".

Discursul lui Weimer a condus la discuţii aprinse pe reţelele de socializare. În timp ce reprezentanţii guvernului spun că şeful bursei îi vorbeşte de rău, experţii vorbesc despre "proasta guvernare", a scris un politician CDU pe contul său de Twitter. Alţi utilizatori de Twitter au criticat cuvintele folosite şi au declarat că discursul duce la dezbinare, după cum scrie Handelsblatt.

Economistul Achim Truger subliniază pe contul său de Twitter că este vorba doar despre un atac politic fără substanţă şi ironizează îndemnurile de "a fi mai mult ca America".

Weimer, despre care Handelsblatt arată că va părăsi postul de director de la Deutsche Börse la sfârşitul anului, a relatat conversaţii avute cu investitori americani şi a precizat că motto-ul din SUA este "nu ne pasă ce bătrân devine preşedinte, noi antreprenorii conducem ţara".

O astfel de afirmaţie este considerată ridicolă de Achim Truger, deoarece "democraţia este în pericol acolo şi speranţa de viaţă scade rapid".

Pe marginea ştirii din publicaţia elveţiană Weltwoche în care este prezentată declaraţia directorului Deutsche Börse, un cititor subliniază că este suficient să priveşti degradarea care se extinde în mediul urban din Germania sau la nivelul infrastructurii de transport pentru a vedea această tendinţă, iar apoi scrie că "din păcate şi Elveţia merge pe acelaşi drum".

"Este bine că, în sfârşit, cineva spune ceea ce este evident. Dar de ce acum? Aproape orice ar fi putut spune acest lucru încă de acum 2 ani. Acum s-au produs daune ireversibile. Suntem în cădere de la etajul 80 al unei clădiri înalte şi ne aflăm în prezent la etajul 20 şi credem că totul a mers bine până acum", scrie cineva în secţiunea de comentarii de pe Youtube.

În discursul său, Theodor Weimer a exprimat şi un scepticism profund în ceea ce priveşte perspectivele economice ale Germaniei.

"Suntem pe cale să devenim o ţară în curs de dezvoltare", a subliniat directorul Deutsche Börse, în condiţiile în care "investitori majori i-au spus că vor evita şi mai mult Germania în viitor dacă situaţia nu se va schimba", după cum se subliniază în articolul din Handelsblatt.

În discursul său a mai fost evidenţiat un aspect deosebit de îngrijorător. Marii investitori instituţionali mai plasează bani în acţiunile companiilor din Germania doar pentru că "societăţile cotate la bursă din această ţară sunt evaluate ieftin în comparaţie cu profiturile şi valoarea lor contabilă".

Pentru Weimer aceasta înseamnă că "am devenit un magazin de vechituri". În plus, "nivelul ridicat al indicelui DAX este determinat oportunism şi nu de aspectele fundamentale puternice".

În faţa audienţei de la Munchen, directorul Deutsche Börse a mai precizat că la o întâlnire cu investitori din Singapore i s-a spus că "Germania a devenit o economie veche şi s-a transformat într-o Japonie a Europei" şi au dorit să ştie "ce fel de guvern are Germania".

Theodor Weimer a mai subliniat că actuala guvernare "a ruinat industria auto", în condiţiile în care "a fost trecută cu vederea şi problema apărării", iar apoi a abordat şi politica imigraţiei.

"Dacă ai un deficit de muncitori calificaţi, aduci oameni care muncesc, vorbesc limba ta şi generează un produs social, nu oameni care colectează 50% din veniturile cetăţenilor şi le trimit altundeva", a subliniat Weimer.

Această logică elementară nu se aplică, desigur, în condiţiile în care scopurile autorităţilor sunt altele decât cele declarate public, însă, indiferent de motive, nu poate fi trecută cu vederea sustenabilitatea unor astfel de politici.

În discursul său de la Munchen, Theodor Weimer a declarat că fundamentalismul guvernului de la Berlin conduce la transformarea Germaniei într-o economie în curs de dezvoltare. Dar dacă directorul Deutsche Börse este mult prea optimist?

În fond, o economie în curs de dezvoltare are nevoie de energie tot mai multă şi din surse care nu depind de capriciile vremii, iar datele din ultimii ani privind producţia şi utilizarea energiei în Germania nu arată deloc a tendinţă crescătoare.

Fără o abandonare rapidă şi completă a politicilor energetice iresponsabile, cea mai mare economie a zonei euro îşi va continua traiectoria "submergentă" şi nu se va opri la statutul de economie în curs de dezvoltare, ci îşi va continua drumul neabătut către subdezvoltare.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. chiar nu sufar !

    1. A se slabi!

    Baga Germania in razboi, dupa aceea vine subdezvoltarea.

    1. Baga Germania in razboi cu cine? A atacat Germania vreo tara si inca nu am aflat?

      yup, economic a atacat multe

    Ceea ce nu intelege nimeni si mai ales nici germanii, este cum poate un guvern sa si distruga tara proprie, probabil la ordinul unei superputeri "prietene", fara cea mai mica initiativa proprie, mila sau remuscare

    Interesant subiect!

    Care ne afecteaza si pe noi! Fiindca principalul partener economic al Romaniei este Germania! 

    Interesant si UTIL pentru Romania este si accentul pus pe energia verde.....pesedeii si CSAT au oferit cadou Mintia credinciosilor lui Allah ca sa arda gazul din Marea Neagra in loc sa ajute dezvoltarea combinatelor chimice din Romania! 

    Aferim sereistilor care in ultimii 30 ani nu au prins, condamnat nici un spion strain, DAR care mai mult decat atat pune resursele Romaniei in buzunarul credinciosilor mentionati!

    (vezi si genialii credinciosi care au unele din cele mai mari tunuri - Iskandarani, laksmi Najib, Taher etc etc) 

    Ete fleosc. Când Germanik se înfrupta cu nesat din cadavrul României nu mai plângea nimeni....Duca-se

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb