De mai bine de un an, furnizorii privaţi de energie din ţara noastră fac tranzacţii în străinătate, pe pieţe tip over-the-counter (OTC), pentru că platformele respective sunt flexibile şi le oferă posibilitatea să încheie contracte rapid. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Tranzacţiile de pe platformele străine TFS şi ICAP se fac pentru România. Nu se efectuează importuri sau exporturi. Furnizorii folosesc platforme din străinătate pentru a încheia aceste tranzacţii rapid. Mediul este total anonim. După ce se încheie tranzacţiile, afli cine sunt partenerii din contract".
Domnia sa ne-a spus că furnizorii vor ca astfel de tranzacţii să poată fi realizate şi pe platformele administrate de OPCOM, operatorul pieţei noastre de energie: "Ca să facem aceste tranzacţii în ţară trebuie ca ANRE să aprobe contractele standardizate. Piaţa care poate fi flexibilizată este PCCB-NC (n.r. piaţa contractelor cu negociere continuă). Noi am propus OPCOM să o deschidă zilnic ca să se poată face tranzacţii şi între furnizori. În plus, trebuie aprobate proceduri de tranzacţionare mai flexibile şi mai rapide".
Platformele tip OTC din străinătate au produse standard şi oferă condiţii foarte flexibile de introducere sau retragere a ofertelor. Pentru aces-te tranzacţii nu se constituie garanţii, ci se realizează cu limită de credit.
Întrebat ce împiedică realizarea unei astfel de OTC, preşedintele AFEER ne-a răspuns: "Contractele standard pentru tranzacţionarea pe pieţe OPCOM zac la ANRE de mai bine de un an. Modificarea regulamentelor pe PCCB-NC se poa-te face foarte rapid dacă ANRE şi OPCOM se mobilizează în acest sens".
Ion Lungu susţine că standardizarea produselor şi contractelor pe pieţele OPCOM vor aduce mai multă lichiditate pe bursa noastră de energie, care, în urma crizei, duce lipsă de contracte pe termen lung. Singura piaţă care a câştigat enorm de pe urma crizei a fost cea spot - PZU - pentru că mulţi furnizori au preferat să rişte fluctuaţiile zilnice de preţ decât să se angajeze în contracte pe termen lung. În plus, furnizorii i-au acuzat pe producători că solicită preţuri mult prea mari faţă de cererea actuală.
Pieţele tip OTC din străinătate ţin cont de preţul de pe piaţa noastră spot, ne-a explicat domnul Lungu. Retragerea şi modificarea ofertelor sunt sincronizate cu ce se întâmplă pe PZU.