Furtunile vor fi prognozate mai exact de un nou satelit european

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 14 decembrie 2022

Furtunile vor fi prognozate mai exact de un nou satelit european

Prognozele metereologilor sunt din ce în ce mai importante având în vedere furtunile tot mai violente şi multiplicarea episoadelor meteo extreme. Ieri a fost lansat un nou satelit european care va îmbunătăţi considerabil prognoza furtunilor violente şi bruşte, astfel încât oamenii să se poată pregăti mai bine pentru ele. O rachetă Ariane a ridicat pe cer satelitul meteorologic Meteosat-12, care va supraveghea continentul european, Orientul Mijlociu şi Africa. Acesta este prima navă spaţială dintr-un nou sistem de observare, în valoare de mai multe miliarde de euro. Aceasta este cea mai importantă lansare spaţială europeană din 2022, care înlocuieşte o tehnologie veche de peste 20 de ani. "Uitaţi-vă la furtuna care a avut loc anul trecut în Germania, Olanda şi Belgia, unde peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa. Aceste evenimente sunt tragice", a declarat Phil Evans, directorul general al Eumetsat, organizaţia interguvernamentală care gestionează sateliţii meteorologici europeni. "Observaţii mai precise, mai frecvente şi mai relevante din spaţiu sunt absolut esenţiale pentru a oferi prognoze şi avertizări mai bune care să ne ajute să reducem şi să atenuăm impactul acestor fenomene meteorologice severe", a mai adăugat acesta.

Preocuparea pentru fenomenele meteo extreme este foarte mare. În urmă cu trei ani a fost lansat satelitul francez Taranis, menit să găsească "'faţa ascunsă'' a furtunilor. Acesta studiază din spaţiu mai ales fenomenele luminoase care sunt generate de acest tip de intemperii, cu scopul de a ajuta aviaţia militară şi pe oamenii de ştiinţă care încearcă să afle mai multe informaţii despre antimaterie. Finanţat în totalitate de CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) cu un buget de 110 milioane de euro, la proiectul Taranis - care este 90% francez - participă şi cercetători polonezi, cehi şi americani. Deşi mii de furtuni se dezlănţuie pe planeta noastră în fiecare zi, oamenii cunosc, în general, doar partea lor care este cel mai uşor de observat de pe Terra: fulgerele şi tunetele. Însă "furtunile dau naştere unor fenomene mult mai ample decât ne imaginam", a explicat Christophe Bastien-Thiry, coordonatorul proiectului Taranis.

O echipă de oameni de ştiinţă avertizează că Terra se confruntă deja cu "'Codul Roşu'', conform unui studiu. "'Umanitatea se confruntă fără echivoc cu o urgenţă climatică'', a scris un grup de cercetători conduşi de William Ripple şi Christopher Wolf de la Universitatea de Stat din Oregon. "'Amploarea suferinţei umane nespuse, deja imensă, creşte rapid odată cu escaladarea numărului de dezastre climatice''. Ripple, asemenea altor mii de oameni de ştiinţă, a avertizat în mod repetat în ultimii ani cu privire la o astfel de "'urgenţă climatică'' ce se profilează ameninţător şi a făcut apel la acţiuni pentru contracararea schimbărilor climatice. Un număr de 16 din 35 de variabile pe care echipa ştiinţifică le monitorizează şi le măsoară pentru a realiza evaluarea climatică au atins în prezent extreme record.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb